Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Brabantse Godfather’ aangehouden op woonwagenkamp Oss

De politie heeft een woonwagenkamp in Oss volledig afgesloten voor een groot onderzoek naar een criminele familie. Er zijn drie mannen uit dezelfde familie aangehouden, van 55, 48 en 26 jaar.

De 48-jarige is Martien R., die geldt als de ‘godfather’ van Brabant. Het beruchte kamp werd al verschillende keren eerder doorzocht. Zoals vorig jaar, toen daar in juni een schietpartij plaatsvond waarbij de 30-jarige Peter netten om het leven kwam. De man die de moord op de drugscrimineel bekende kwam uiteindelijk vrij, omdat hij waarschijnlijk de schuld van iemand anders op zich had genomen. Dit onderzoek loopt nog steeds.

Niet bang voor geweld

De mannen uit de familie R. worden nu verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie, het bezit van vuurwapens en grootschalige drugshandel. „Daarbij schuwen ze niet voor geweld en intimidatie", zegt de politie.

Bij de actie zijn vierhonderd mensen van politie en justitie ingezet. Het woonwagenkamp is afgegrendeld met 1000 meter hekwerk en wordt bewaakt door de mobiele eenheid. Omdat de operatie enkele dagen in beslag kan nemen, krijgen de bewoners van het kamp tijdelijk vervangend onderdak.

R., die in Oijen woont, werd halverwege de ochtend klemgereden in Oss. Tegelijkertijd werden de andere twee op het woonwagenkamp gearresteerd. Ze zitten in beperkingen en mogen alleen contact hebben met hun advocaat.

Politie bij de aanhoudingen. / ANP

Operationeel centrum

Politie en justitie denken dat het woonwagenkamp het operationeel centrum van de criminele organisatie is. Met honden wordt gezocht naar geld, drugs en vuurwapens op het terrein.

R. werd eerder verdacht van de moord op Hans van Geenen, die op de A73 werd gedood bij een schietpartij, maar daarvan sprak het gerechtshof hem vrij. Hij is ook genoemd als vermoedelijke opdrachtgever van de moordpoging op de criminele weduwe Bianca van der H. uit Oss, waarvoor in februari een man tot twaalf jaar cel werd veroordeeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.