Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 11 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

Roltraprisico’s, ze zijn er echt

Met de massa’s mensen die in december ‘nog even de stad in moeten voor een cadeautje’, wordt het weer dringen op de roltrap. Sta je links, rechts, loop je of sta je stil: hoe maak je op de ‘juiste’ manier gebruik van de roltrap?

Iedereen stoort zich weleens aan die éne persoon die gefascineerd door smartphone stilstaat aan de linkerkant (oftewel de ‘doorloopkant’) van de roltrap, waardoor iedereen erom heen moet lopen. Met de drukke decembermaanden in het verschiet, loopt de drukte op de roltrap ook alleen maar op. Reden voor het Liftinstituut om het publiek op de risico’s van de roltrap te wijzen.

Risico’s ja, die zijn er namelijk echt. „Zware spullen mee op de roltrap, geen hand op de leuningband, slechte schoenen en druk zijn met je smartphone… Dat kan allemaal vervelende ongevallen veroorzaken bij het gebruik van roltrappen. Een ritje met de roltrap lijkt ongevaarlijk, maar letsel ligt op de loer”, weet Koos van Lindenberg van het Liftinstituut.

Veilige roltraprit

Ruim 500 mensen komen jaarlijks op de spoedeisende hulp door een roltrap-ongeluk, vervolgt Van Lindenberg. Je kent ze wel: de filmpjes waarbij mensen worden opgeslokt door een plotseling gat aan het einde van de roltrap. Of een roltrap die op hol slaat en mensen die ternauwernood ontsnappen.

„Met de campagne Freeze! benadrukken we al jaren dat een veilige roltraprit begint met veilig gedrag”, vertelt Van Lindenberg. Dat veilige gedrag begint met geen zware spullen meenemen op de roltrap, stilstaan en je vasthouden aan de leuningband.

„Dit jaar richten we ons tijdens de internationale Safety Awareness Week ook op al die ongelukken die ontstaan door onoplettendheid of een verkeerd gebruik van de roltrap.” Dan kan je denken aan losse veters of lange sjaals die klem komen te zitten. „Wie zijn schoen te dicht tegen de zijkant van de roltrap aanzet, kan bijvoorbeeld klem komen te zitten met de schoen of – erger nog – met de voet.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.