Quincy Brouwer
Quincy Brouwer Nieuws 11 nov 2019 / 15:33 uur

Weg met de sjoemelsigaret, red Rick Brandsteder

Arjen Lubach maakte zondagavond een vuist tegen sjoemelsigaretten. Door middel van een tweet naar de Eurocommissaris hoopt hij het probleem bespreekbaar te maken. En daar werd massaal op gereageerd.

In Zondag met Lubachriep presentator Arjen Lubach de kijkers op een tweet te sturen naar de nieuwe Cypriotische Eurocommissaris Stella Kyriakides het probleem rond de sjoemelsigaret aan te kaarten. Lubach tweette daarom: „Hi Stella, gefeliciteerd met je nieuwe baan! Zou je alsjeblieft Canadian Intense (wordt hieronder uitgelegd, red.) willen legaliseren? Het is het beste middel om kanker te bestrijden in de EU. Bedankt!”. Meer dan tienduizend mensen stuurden Kyriakides een soortgelijke tweet. Daarnaast heeft Kyriakides, die vanaf 1 december met haar nieuwe functie begint, er opeens vijftienduizend volgers bij.

Sjoemelsigaret

Lubach is helemaal klaar met de zogenoemde sjoemelsigaret. Rokers krijgen meer teer, nicotine en koolmonoxide binnen dan het wettelijk maximum. Met gaatjes in de filters, die lucht doorlaten, zijn de machines die de sigaretten moeten meten op deze stoffen namelijk makkelijk te beïnvloeden.

Sjoemelsigaretten worden in de hele Europese Unie getest met de zogenoemde ISO-test, maar die is gemakkelijk te manipuleren. Er is wel een accuratere test: de Canada Intese-test. Alleen wordt die nu nog niet gebruikt.

Dat is nu eenmaal afgesproken, zegt Jan Brouwer de Koning van het RIVM. „Op het filter van sigaretten zitten gaatjes die lucht inzuigen. In de praktijk drukken mensen deze gaten dicht met hun vingers en lippen, de ISO doet dat niet. Hierdoor krijg je dus veel meer teer, nicotine en koolmonoxide binnen dan dat de ISO-test aangeeft”, legt hij uit. „Met de Canada Intense-test worden deze gaten wel dichtgedrukt en krijg je een eerlijke weergave van wat rokers echt binnenkrijgen aan schadelijke stoffen.”

#saverickbrandsteder

In de uitzending kwam ook Stoptober aan bod. Het lukte presentator Rick Brandsteder, dit jaar een van de gezichten van de actie, niet te stoppen met roken. Daar moest wat aan gedaan worden, vond Lubach. Daarom riep hij de hashtag #saverickbrandsteder in het leven, die al sneltrendingwerd. Brandsteder was maandag niet bereikbaar voor commentaar, omdat hij voor opnames in het buitenland zit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weg met de sjoemelsigaret, red Rick Brandsteder
Sluiten