In het nieuws

Likeability of5

Melk en volkoren tussen klassieke grootmeesters

Glaasje melk erbij?

Foto van 'Iris Hermans'

4 NOV 2019

Volkorenkrentenbollen met de klassieke grootmeesters tijdens aftrap Nationaal Schoolontbijt.

Cereals zonder melk -,,die was op”-, brood met zalmsalade, pap, restje noodles, cornflakes met yoghurtdrink. Het ontbijt van de leerlingen van groep zeven en acht van Amsterdamse basisschool De Rivieren is op z’n minst divers te noemen.

De school is uitgenodigd om als aftrap van Het Nationaal Schoolontbijt, waaraan 2750 basisscholen deze week meedoen, het eerste maal van de dag op een wel heel bijzondere plek te verorberen: op het podium van de Grote Zaal in het Koninklijk Concertgebouw. De tafels zijn keurig gedekt, potten pindakaas prijken naast de halfvolle melkpakken en aandoenlijke mini-appeltjes, maar ze mogen niet meteen beginnen met eten, zo instrueert schooldirecteur Arno Methorst. Eerst komt Willeke Alberti nog zingen. ‘Wie?’ vragen zo’n zestig ogen. ,,Een hele goede zangeres van een bepaalde leeftijd”, probeert hij. ‘Wíe?’ vragen ze nog steeds. ,,De moeder van Johnny de Mol...” ‘Cool!’ roepen ze nu uit, ,,maar die komt niet, hoor.”

Samen met Willeke Alberti

Grote zaal, kleine (grote) eters

Ravel, Tsjaikovski, Strauss, Bartok. ‘Wat zouden zíj ontbeten hebben?’ vraag je toch even af wanneer je de namen van de klassieke grootmeesters op de balkons ziet. In de Grote Zaal is plaats voor 1974 gasten, op deze ochtend is het gezelschap een stuk kleiner, ook qua lengte. ,,Boks, Willeke”, begroet iemand de zangeres die het aandurft om nog vóór tien uur ’s ochtends ‘De Glimlach van een Kind’ te zingen, uit naam van Het Vergeten Kind, de stichting van zoonlief. Nieuw dit jaar tijdens het ontbijt, dat bestaat uit veelal gesponsorde producten van Aldi tot Beemster, zijn de volkorenkrentenbollen, weet Babs Bruil van het Schoolontbijt. De thee, appels en yoghurt met muesli zijn tijdloos, iets wat het ontbijt op zich níet is. ,,Kinderen ontbijten gemiddeld negentien minuten, en daar zijn we best blij mee.”

Er zijn slechtere ontbijtplekken denkbaar

Het thema dit jaar is ‘neem de tijd voor je ontbijt’, ,,maar hoe ouder je wordt, hoe minder je de tijd neemt voor het ontbijt.” Dat muziek van invloed kan zijn op je eetgedrag, blijkt wanneer het Koninklijk Concertgebouworkest eerst een extreem snel stuk, gevolgd door een heel langzaam klassiek werk speelt. ,,Dit eet veel chiller”, concludeert een leerling, waarna het beroemde orkest dat nu even niet in het concert-zwart maar casual in jeans en sweaters is getooid, nog even doorspeelt.

Water

Op zijn school zit het wel goed met het ontbijt, ziet Methorst in de dagelijkse praktijk terug. ,,Natuurlijk komen soms kinderen met cakejes het plein op of zijn er leerlingen die tijdens het tien-uurtje pas wat eten.” De ontbijt-verantwoordelijkheid ligt ook wel bij de school, meent hij. De Rivieren is een zogenaamde jump-in school en dit houdt onder meer in dat ze voorlichting over goede voeding geven. Nog niet zo heel lang geleden was de school ‘te zwaar’ en dus zijn maatregelen getroffen. Pakjes met zoet drinken uit den boze, ,,we drinken de hele dag door water.” Maar ook melk en thee en nee, dat is niet saai, vindt leerling Daniël, ,,je moet er gewoon even aan wennen.”

Suikerklontjes

Alleen maar water vindt ze allesbehalve Spartaans in de oren klinken. Sterker nog: voedingsdeskundige Natasja Wildeman van Spruitjes en Zo! is voorstander. ,,Zeker in tijden van veel overgewicht bij kinderen is het goed om zo’n regel in te voeren, door het drinken van al die suikerrijke drankjes krijgt een kind zo al zes suikerklontjes nog vóór de lunch binnen.” Er is veel veranderd, beaamt ze en een groot verschil met ‘vroeger’ is toch wel het witbrood. ,,Dat was bij veel gezinnen bijna standaard, liefst met veel pindakaas, vruchtenhagel of chocopasta erop.” Nu is volkoren steeds meer de broodnorm, zelfs dus met krentenbollen en lijkt het louter zoete beleg in de vorige eeuw te zijn achtergebleven. Maar dat betekent heus niet dat je nooit meer voor een lekkere witte punt met roomboter en hagelslag kunt gaan, ,,smeer het dan alleen niet te dik.”

Zakje chips mee naar school, honingloops met chocomel, ‘helemaal niets’. Niet echt de beste ontbijtjes, maar ze hoort het regelmatig. ,,Wij adviseren een ontbijt dat uit vezels, vocht, eiwit en fruit bestaat. Yoghurt met muesli en appel bijvoorbeeld, en thee ernaast.” En laat je ten slotte niet misleiden. ,,Een ontbijtkoek is een koek en zou geen ontbijt moeten zijn en yoghurt in yoghurtdrink betekent niet automatisch ‘gezond’.”

Variatie belangrijk

Ook De Zoete Appel, dat voedselvoorlichting en dieetadvisering geeft, weet wel wat een goed ontbijt is, en niet alleen voor kinderen. ,,Een fijn ontbijt moet energie leveren, lekker en gezond zijn. Het leukste is wanneer je dat kunt eten samen met je andere gezinsleden, ook ouders horen gezellig aan tafel te zitten. Een gezond en krachtig ontbijt kan bestaan uit bruine en volkoren boterhammen waarop je plakjes banaan, appel, (smeer) kaas of pindakaas doet. En op zondag bijvoorbeeld een gekookt eitje. Je kunt ook denken aan humus of Leidse pitjeskaas op je boterham, en misschien wel plakjes avocado."

,,Doe wel eerst een beetje halvarine op je brood want zo krijg je automatisch wat vitamine D binnen dat zo goed is voor sterke botten en spieren. Elke dag brood is misschien wat saai. Wissel het eens af met een schaaltje halfvolle yoghurt met daarin een handje muesli met wat noten en rozijnen. Eet er een banaan of appel bij. Op weer een andere dag maak je havermoutpap van halfvolle melk en havervlokken. Doe daar wat blauwe bessen en kaneel in." Maar je kunt ook denken aan een 'ouderwetse 'soldatenboterham', ,,dat is een bruine boterham met halvarine en een plak kaas en daarop nog eens een plak roggebrood. Nou, zo kom jij de ochtend wel door!"

Hoe ouder, hoe minder ontbijttijd

Schoolontbijt het ontbijtgedrag van basisschoolleerlingen gemonitord. Hieronder een paar opvallende resultaten.

-95% van de kinderen ontbijt dagelijks (maar nog steeds meer dan 60.000 kinderen niet)

- slechts 3% van de kinderen ontbijt volgens de Schijf van Vijf

- hoe ouder kinderen worden, hoe minder tijd ze nemen om te ontbijten (onderbouw 21 minuten, bovenbouw 17 minuten, gemiddeld 19)

- 43% van de kinderen ontbijt achter een scherm

- hoe hoger opgeleid de ouders zijn, hoe vaker aan tafel wordt ontbeten (82%)


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Rode Kruis opent gironummer bestrijding corona

Rode Kruis opent gironummer bestrijding corona

Rode Kruis in actie op een vliegveld / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 MIN

Het Rode Kruis opent gironummer 7244 waarop geld wordt ingezameld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De hulporganisatie geeft wereldwijd voorlichting, psychosociale hulp en verleent assistentie in landen die al getroffen zijn.

Voor de extra hulp is volgens de hulporganisatie 30 miljoen euro nodig. „De hulp is bedoeld voor landen die al getroffen zijn door het virus maar zeker ook voor andere, kwetsbare landen in Afrika en het Midden-Oosten", aldus een woordvoerster. Gezien er over de gehele wereld wordt gereisd, is er ook een kans dat het virus opduikt in landen die al te maken hebben met meerdere crises. Vaak is de gezondheidszorg daar al overbelast.

Hygiëne


Transgender wil excuses voor verplichte sterilisatie

Transgender wil excuses voor verplichte sterilisatie

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

21 MIN

De als man geboren Willemijn van Kempen wil erkenning van de overheid voor het leed wat haar is aangedaan omdat ze zich verplicht moest laten steriliseren om vrouw te mogen worden. Dat stond tot 2014 in de wet.

„Mensen moeten weten dat dit is gebeurd en het had niet mogen gebeuren’, zegt de Limburgse in de Volkskrant. Daarom eist ze erkenning. Met steun van vijftien medeaanklagers, vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann en Transgender Netwerk Nederland wil ze de overheid bewegen publiekelijk excuses te maken.

Zelfbeschikking


Maak kans op een vliegreis en dan: vijf tips voor Rome

Maak kans op een vliegreis en dan: vijf tips voor Rome

Het Colosseum in Rome. | Foto: Colourbox

In samenwerking met LEVEL

14 FEB 2020

Zin in een trip naar Rome? Dan is dit je kans om een vliegreis naar de Italiaanse hoofdstad te winnen.

Vliegmaatschappij LEVEL kondigde onlangs, toen het voor het eerst op de Vakantiebeurs aanwezig was, een nieuw zomerschema 2020 aan met zeven routes vanaf Schiphol. LEVEL vliegt vanaf Amsterdam naar Londen-Luton (14x per week), Rome (13x), Barcelona (7x), Wenen (7x), Milaan (7x), Lissabon (6x) en Fuerteventura (1x). De handbagage is daarbij tot 10 kilo gratis. In een serie krijg je tips voor de steden die je met LEVEL kunt bezoeken en ook maak je telkens kans op een vliegreis ernaartoe. Deze keer: vijf tips voor als je een weekendje in Rome bent.

1 Pleinen en fonteinen


'75  procent van Nederlanders heeft geen CO-melder in huis’

'75 procent van Nederlanders heeft geen CO-melder in huis’

Brandweermannen slaan alarm. / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

2 UUR

Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting slaan bij Metro alarm. Uit onderzoek van de Brandwonden Stichting blijkt dat 75 procent van de Nederlanders geen melder in huis heeft om koolmonoxide te meten. 

Christel von Reeken van de Brandwonden Stichting noemt een CO-melder even belangrijk als het hebben van een rookmelder. „Koolmonoxide zie je niet, ruik je niet en proef je ook niet. Een CO-melder kan levensreddend zijn.”

Herkennen en voorkomen


Wedstrijd taart eten wordt Russin fataal

Wedstrijd taart eten wordt Russin fataal

Tijdens de wedstrijd kwam de 23-jarige om het leven nadat ze zich verslikte en stikte. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een wedstrijdje taart eten liep slecht af voor een vrouw in Moskou. Tijdens de wedstrijd kwam de 23-jarige om het leven nadat ze zich verslikte en stikte. 

Dat meldde de krant Komsomolskaya Pravda zondag online, verwijzend naar de autoriteiten.

Hartproblemen


Nog 31 Nederlanders vast op cruiseschip Westerdam

Nog 31 Nederlanders vast op cruiseschip Westerdam

Passagiers verlaten de Westerdam. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Van de 91 Nederlanders die op het cruiseschip Westerdam zaten, zijn er nog 31 aan boord. Dat meldt de NOS. Wanneer ze van het schip af mogen, is volgens Holland America Line nog niet duidelijk.

Bij één van de ex-passagiers, een 83-jarige Amerikaanse vrouw, werd zondag geconstateerd dat ze besmet is met het coronavirus. Dat is de reden dat de passagiers momenteel de Westerdam nog niet mogen verlaten. In totaal wachten er nog 233 passagiers op vertrek.

Cruiseschip


Agressieve Pool bijt stuk vinger van agent af
Likeability of3

Agressieve Pool bijt stuk vinger van agent af

Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 29-jarige man in Polen was het niet eens met zijn arrestatie. Toen een politieagent hem arresteerde, besloot de Pool daarom de vinger van de agent af te bijten. Dat heeft een woordvoerster van de politie in Poznan, waar het incident zich afspeelde, gezegd.

De gewonde politieman heeft inmiddels het ziekenhuis verlaten. „Het is een 1,5 centimeter lang stuk van de pink van de rechterhand", aldus de zegsvrouw. Of het afgebeten deel kon worden aangezet, kon zij niet zeggen.

Spookrijder


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Overstromingen door storm Dennis: veel Britten moeten evacueren

Overstromingen door storm Dennis: veel Britten moeten evacueren

Op honderden plaatsen in Groot-Brittannië is sprake van overstromingen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op honderden plaatsen in Groot-Brittannië is sprake van overstromingen. Hulpdiensten hebben zondag in Wales meerdere mensen geëvacueerd nadat hun huizen onder water waren gelopen als gevolg van de storm Dennis en de zware regenval die daarmee gepaard gaat.

Verschillende rivieren zijn buiten hun oevers getreden. Op veel plaatsen is de bodem nog verzadigd van water door storm Ciara en de regen van vorige week.

Recordaantal


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Storm Dennis zorgt voor veel schade

Storm Dennis zorgt voor veel schade

Rond 11.00 uur was de storm in het noordwesten over zijn hoogtepunt heen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zuidwesterstorm Dennis zorgt zondag door het hele land voor meldingen van schade. Rond 11.00 uur was de storm in het noordwesten over zijn hoogtepunt heen. De wind zal later ook in de rest van het land afnemen, het laatste in het zuidoosten.

Het KNMI heeft voor het hele land code geel afgegeven.

Gesloten deuren


Treinverkeer zondag flink ontregeld in Randstad

Treinverkeer zondag flink ontregeld in Randstad

Mensen die met de trein moeten, wordt het zondag niet al te makkelijk gemaakt. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Mensen die met de trein moeten, stuiten zondag op tal van obstakels. Door een combinatie van factoren is het treinverkeer namelijk flink ontregeld op verschillende plekken in Nederland. Problemen zijn er onder meer tussen Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Breda en Tilburg

Het gaat onder meer om een kapotte bovenleiding bij Woerden, werkzaamheden tussen Leiden en Haarlem en een boom op het spoor tussen Breda en Tilburg.

Minder treinen


Let op de aanschafwaarderegeling van je autoverzekering. Grote verschillen!

Let op de aanschafwaarderegeling van je autoverzekering!

Foto: Colourbox

Foto van ''

GISTEREN

Als je een tweedehands auto koopt, is het verstandig om een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Het is dan ook slim om daarbij te kijken welke verzekeraar een aanschafwaarderegeling heeft.

Deze regeling zorgt ervoor dat, als je je auto total loss rijdt of als hij gestolen wordt, je het aankoopbedrag van je auto terugkrijgt als je een beperkt casco of een volledig cascodekking hebt. Maar hier zijn bepaalde voorwaarden voor en die verschillen per verzekeraar.

Voorwaarden aanschafwaarderegeling


Eerste officiële lentedag: warmste 16 februari ooit

Eerste officiële lentedag: warmste 16 februari ooit

Van een lentedag is sprake als het kwik oploopt tot 15 graden of meer. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De eerste officiële lentedag van 2020 is een feit. Zondag werd in De Bilt om 12.40 uur voor het eerst dit jaar de grens van 15,0 graden bereikt, meldt Weeronline. Daarnaast is het ook nog eens de warmste 16 februari ooit gemeten. 

Van een lentedag is sprake als het kwik oploopt tot 15,0 graden of meer.

Lentedag


Quarantaine voorbij: Geen coronavirus bij Nederlanders uit Wuhan-regio.

Quarantaine voorbij: geen coronavirus bij Nederlanders uit Wuhan

Quarantaine voorbij: Geen coronavirus bij Nederlanders uit Wuhan-regio. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Geen van de zeventien mensen - vijftien Nederlanders en twee Chinese partners - die zondag 2 februari terugkeerden uit het Chinese Wuhan, is besmet met het coronavirus. De zeventien hebben hun quarantaine in Nederland in goede gezondheid afgerond.

Hun quarantaine is opgeheven. Dat meldt de GGD Brabant-Zuidoost. De vijftien Nederlanders en twee Chinese partners werden twee weken geleden geëvacueerd uit Wuhan en omstreken, het hart van de virusuitbraak.

China bedong dat ze eenmaal terug in Nederland veertien dagen in afzondering zouden blijven. Die tijd mocht het leeuwendeel van hen wel thuis uitzitten. Maar ze moesten binnenblijven en mochten bijvoorbeeld geen bezoek ontvangen of pakjes aannemen.


Storm Dennis houdt huis in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Storm Dennis houdt huis in Nederland en het Verenigd Koninkrijk

Storm Dennis houdt huis in Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zuidwester Dennis trekt deze zondag tussen Schotland en IJsland door. Dat is ver weg, meldt WeerOnline, maar Dennis is zo omvangrijk dat we er ook in ons land veel van merken. Zondagmiddag zijn er ook landinwaarts zware windstoten tot 95 km/uur. Daarnaast gaat het behoorlijk regenen

Wandelaars kunnen, voor zover je met dit weer überhaupt naar buiten wilt, zondag parken, bossen en duingebieden beter mijden. Door de zware windstoten kunnen flinke takken makkelijk afbreken. Vanuit het hele land komen meldingen van stormschade door. Het gaat onder andere om takken op het spoor en losgeraakte dakpannen.

Het KNMI heeft code geel uitgeroepen voor het hele land. Het verkeer moet uitkijken op grote bruggen en dijken. Rijden met een lege vrachtwagen of een caravan is niet aan te raden. Meldkamers van de brandweer vragen mensen alleen 112 te bellen bij acuut gevaar of spoed.


President China wist op 7 januari al van coronavirus.

President China wist op 7 januari al van coronavirus

President China wist op 7 januari al van coronavirus. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Chinese president Xi Jinping was al eerder op de hoogte van de risico's van het coronavirus dan tot nu toe bekend was. De Communistische Partij in China heeft een toespraak gedeeld waarin te horen is dat de president op 7 januari maatregelen heeft getroffen om ervoor te zorgen dat het coronavirus zich niet verder zou verspreiden.

Dat de president al eerder van het virus wist is verbazend, aangezien hij er twee weken later pas in het openbaar over sprak. Artsen in China, waaronder klokkenluider Li Wenliang, waarschuwden eind december al voor het virus.

Wenliang maakte op 30 december bij collega's melding van het nieuwe virus. Niet veel later werd hij door de autoriteiten op de vingers getikt voor het 'verspreiden van valse informatie en geruchten via internet'. Hij raakte zelf besmet en stierf op 7 februari.


Zestien vliegtuigen landden op gesloten landingsbaan Schiphol.

Zestien vliegtuigen landden op gesloten landingsbaan Schiphol

Zestien vliegtuigen landden op gesloten landingsbaan Schiphol. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op Schiphol zijn in januari zestien vliegtuigen achter elkaar geland op een gesloten landingsbaan. Het duurde 25 minuten voordat de verkeersleiders doorhadden dat de Zwanenburgbaan, zoals de landingsbaan heet, nog niet was vrijgegeven, meldt NH Nieuws.

Op zaterdag 18 januari vond het incident plaats. Een vliegtuig dat vertrokken was uit Ivalo (Finland), moest een onverwachte landing op Schiphol maken omdat er nog een pin in het neuswiel zat. Die pin moest uit het landingsgestel gehaald worden. Het vliegtuig landde veilig op Schiphol en hield de Buitenveldertbaan bezet.

Doordat die baan niet vrij was konden daar geen vliegtuigen meer landen. Zestien aankomende vliegtuigen werden doorgestuurd naar de Zwanenburgbaan om daar te landen. Die baan was echter nog niet vrijgegeven toen de toestellen landden.


Sydney houdt groot benefietconcert voor bosbranden.

Sydney houdt groot benefietconcert voor bosbranden

Sydney houdt groot benefietconcert voor bosbranden. /Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Internationale artiesten komen zondag in Sydney samen voor een negen uur durend benefietconcert. Daarmee wordt geld ingezameld voor de slachtoffers van de bosbranden waar Australië al maanden mee kampt. De opbrengst bedroeg zondagmiddag al ruim 9,5 miljoen Australische dollar (ongeveer 5,9 miljoen euro). 

De organisatie van Fire Fight Australia deelde in een persbericht alvast de eerste tussenstand van het evenement in Sydney.

Eindstand


Costa Rica onderschept 5000 kilo cocaïne bestemd voor Nederland.

Costa Rica onderschept 5000 kilo cocaïne bestemd voor Nederland

Costa Rica onderschept 5000 kilo cocaïne bestemd voor Nederland. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De politie in Costa Rica heeft naar eigen zeggen de grootste drugsvangst in de geschiedenis van het land gedaan. In de haven van Limón werd meer dan 5000 kilo cocaïne onderschept, die bedoeld was voor Nederland.

De drugs zaten in koffers in een container die op punt stond naar Rotterdam te worden verscheept. Officieel vervoerde de container sierbloemen. Er is één verdachte gearresteerd.