In het nieuws

Likeability of5

Melk en volkoren tussen klassieke grootmeesters

Glaasje melk erbij?

Foto van 'Iris Hermans'

4 NOV 2019

Volkorenkrentenbollen met de klassieke grootmeesters tijdens aftrap Nationaal Schoolontbijt.

Cereals zonder melk -,,die was op”-, brood met zalmsalade, pap, restje noodles, cornflakes met yoghurtdrink. Het ontbijt van de leerlingen van groep zeven en acht van Amsterdamse basisschool De Rivieren is op z’n minst divers te noemen.

De school is uitgenodigd om als aftrap van Het Nationaal Schoolontbijt, waaraan 2750 basisscholen deze week meedoen, het eerste maal van de dag op een wel heel bijzondere plek te verorberen: op het podium van de Grote Zaal in het Koninklijk Concertgebouw. De tafels zijn keurig gedekt, potten pindakaas prijken naast de halfvolle melkpakken en aandoenlijke mini-appeltjes, maar ze mogen niet meteen beginnen met eten, zo instrueert schooldirecteur Arno Methorst. Eerst komt Willeke Alberti nog zingen. ‘Wie?’ vragen zo’n zestig ogen. ,,Een hele goede zangeres van een bepaalde leeftijd”, probeert hij. ‘Wíe?’ vragen ze nog steeds. ,,De moeder van Johnny de Mol...” ‘Cool!’ roepen ze nu uit, ,,maar die komt niet, hoor.”

Samen met Willeke Alberti

Grote zaal, kleine (grote) eters

Ravel, Tsjaikovski, Strauss, Bartok. ‘Wat zouden zíj ontbeten hebben?’ vraag je toch even af wanneer je de namen van de klassieke grootmeesters op de balkons ziet. In de Grote Zaal is plaats voor 1974 gasten, op deze ochtend is het gezelschap een stuk kleiner, ook qua lengte. ,,Boks, Willeke”, begroet iemand de zangeres die het aandurft om nog vóór tien uur ’s ochtends ‘De Glimlach van een Kind’ te zingen, uit naam van Het Vergeten Kind, de stichting van zoonlief. Nieuw dit jaar tijdens het ontbijt, dat bestaat uit veelal gesponsorde producten van Aldi tot Beemster, zijn de volkorenkrentenbollen, weet Babs Bruil van het Schoolontbijt. De thee, appels en yoghurt met muesli zijn tijdloos, iets wat het ontbijt op zich níet is. ,,Kinderen ontbijten gemiddeld negentien minuten, en daar zijn we best blij mee.”

Er zijn slechtere ontbijtplekken denkbaar

Het thema dit jaar is ‘neem de tijd voor je ontbijt’, ,,maar hoe ouder je wordt, hoe minder je de tijd neemt voor het ontbijt.” Dat muziek van invloed kan zijn op je eetgedrag, blijkt wanneer het Koninklijk Concertgebouworkest eerst een extreem snel stuk, gevolgd door een heel langzaam klassiek werk speelt. ,,Dit eet veel chiller”, concludeert een leerling, waarna het beroemde orkest dat nu even niet in het concert-zwart maar casual in jeans en sweaters is getooid, nog even doorspeelt.

Water

Op zijn school zit het wel goed met het ontbijt, ziet Methorst in de dagelijkse praktijk terug. ,,Natuurlijk komen soms kinderen met cakejes het plein op of zijn er leerlingen die tijdens het tien-uurtje pas wat eten.” De ontbijt-verantwoordelijkheid ligt ook wel bij de school, meent hij. De Rivieren is een zogenaamde jump-in school en dit houdt onder meer in dat ze voorlichting over goede voeding geven. Nog niet zo heel lang geleden was de school ‘te zwaar’ en dus zijn maatregelen getroffen. Pakjes met zoet drinken uit den boze, ,,we drinken de hele dag door water.” Maar ook melk en thee en nee, dat is niet saai, vindt leerling Daniël, ,,je moet er gewoon even aan wennen.”

Suikerklontjes

Alleen maar water vindt ze allesbehalve Spartaans in de oren klinken. Sterker nog: voedingsdeskundige Natasja Wildeman van Spruitjes en Zo! is voorstander. ,,Zeker in tijden van veel overgewicht bij kinderen is het goed om zo’n regel in te voeren, door het drinken van al die suikerrijke drankjes krijgt een kind zo al zes suikerklontjes nog vóór de lunch binnen.” Er is veel veranderd, beaamt ze en een groot verschil met ‘vroeger’ is toch wel het witbrood. ,,Dat was bij veel gezinnen bijna standaard, liefst met veel pindakaas, vruchtenhagel of chocopasta erop.” Nu is volkoren steeds meer de broodnorm, zelfs dus met krentenbollen en lijkt het louter zoete beleg in de vorige eeuw te zijn achtergebleven. Maar dat betekent heus niet dat je nooit meer voor een lekkere witte punt met roomboter en hagelslag kunt gaan, ,,smeer het dan alleen niet te dik.”

Zakje chips mee naar school, honingloops met chocomel, ‘helemaal niets’. Niet echt de beste ontbijtjes, maar ze hoort het regelmatig. ,,Wij adviseren een ontbijt dat uit vezels, vocht, eiwit en fruit bestaat. Yoghurt met muesli en appel bijvoorbeeld, en thee ernaast.” En laat je ten slotte niet misleiden. ,,Een ontbijtkoek is een koek en zou geen ontbijt moeten zijn en yoghurt in yoghurtdrink betekent niet automatisch ‘gezond’.”

Variatie belangrijk

Ook De Zoete Appel, dat voedselvoorlichting en dieetadvisering geeft, weet wel wat een goed ontbijt is, en niet alleen voor kinderen. ,,Een fijn ontbijt moet energie leveren, lekker en gezond zijn. Het leukste is wanneer je dat kunt eten samen met je andere gezinsleden, ook ouders horen gezellig aan tafel te zitten. Een gezond en krachtig ontbijt kan bestaan uit bruine en volkoren boterhammen waarop je plakjes banaan, appel, (smeer) kaas of pindakaas doet. En op zondag bijvoorbeeld een gekookt eitje. Je kunt ook denken aan humus of Leidse pitjeskaas op je boterham, en misschien wel plakjes avocado."

,,Doe wel eerst een beetje halvarine op je brood want zo krijg je automatisch wat vitamine D binnen dat zo goed is voor sterke botten en spieren. Elke dag brood is misschien wat saai. Wissel het eens af met een schaaltje halfvolle yoghurt met daarin een handje muesli met wat noten en rozijnen. Eet er een banaan of appel bij. Op weer een andere dag maak je havermoutpap van halfvolle melk en havervlokken. Doe daar wat blauwe bessen en kaneel in." Maar je kunt ook denken aan een 'ouderwetse 'soldatenboterham', ,,dat is een bruine boterham met halvarine en een plak kaas en daarop nog eens een plak roggebrood. Nou, zo kom jij de ochtend wel door!"

Hoe ouder, hoe minder ontbijttijd

Schoolontbijt het ontbijtgedrag van basisschoolleerlingen gemonitord. Hieronder een paar opvallende resultaten.

-95% van de kinderen ontbijt dagelijks (maar nog steeds meer dan 60.000 kinderen niet)

- slechts 3% van de kinderen ontbijt volgens de Schijf van Vijf

- hoe ouder kinderen worden, hoe minder tijd ze nemen om te ontbijten (onderbouw 21 minuten, bovenbouw 17 minuten, gemiddeld 19)

- 43% van de kinderen ontbijt achter een scherm

- hoe hoger opgeleid de ouders zijn, hoe vaker aan tafel wordt ontbeten (82%)


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nog steeds onrust Den Haag: dertien mensen aangehouden

Nog steeds onrust Den Haag: dertien mensen aangehouden

De politie verricht een aanhouding in Duindorp. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Het is nog steeds niet klaar met de onrust in Den Haag. Vrijdagavond en -nacht heeft de politie wederom mensen aangehouden. Het gaat om dertien mensen die zijn aangehouden voor brandstichting, voorbereidingen daartoe en het gooien van zwaar vuurwerk. Ze zitten allemaal nog vast. 

Vooral in de omgeving van Duindorp en Scheveningen is het afgelopen week erg onrustig geweest. Dit is het gevolg van het besluit van de gemeente om geen vergunning te geven voor vreugdevuren tijdens de jaarwisseling.

Op heterdaad betrapt


Banaan met ducttape verkocht voor 135.000 euro

Banaan met ducttape verkocht voor 135.000 euro

De bedenker is kunstenaar Maurizio Cattelan, die graag provoceert met zijn werk. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een enigszins opmerkelijk kunstwerk werd deze week op een beurs in Miami verkocht. Het gaat om een banaan die met ducttape tegen de muur was geplakt. 

De bedenker is kunstenaar Maurizio Cattelan, die graag provoceert met zijn werk.

Meerdere edities


Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

GISTEREN

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met het Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Twitter start samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Twitter start samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Dit moet het eenvoudiger maken om hulp te vinden voor mensen die dit nodig hebben. /ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

Twitter start een samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie om geestelijke gezondheidszorg in Nederland te ondersteunen. Dit moet het eenvoudiger maken om online hulpmiddelen te vinden voor mensen die hulp nodig hebben. 

Zoek je vanaf nu op Twitter naar termen die een link hebben met zelfmoord of zelfverwonding? Dan krijg je als eerste zoekresultaat een aansporing om hulp te zoeken. Deze melding bevat de contactgegevens van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Dit is een hulplijn waar mensen terecht kunnen voor ondersteuning.

Benodigde ondersteuning


Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

In samenwerking met Jimmy Choo

5 DEC 2019

Wil je als man met een lekker geurtje de feestdagen in? Of wil je je man of vriend juist verrassen met een heerlijke parfum?

Jimmy Choo en Metro geven 5 flesjes met de nieuwste geur van Jimmy Choo weg. Speciaal voor de feestdagen natuurlijk! Je kunt tot en met woensdag 11 december meedoen en maakt zo kans op deze uiterst gebalanceerde mannengeur.


ING gaat 150 servicepunten in winkels sluiten

ING gaat 150 servicepunten in winkels sluiten

Waar het servicepunt verdwijnt, komt op de meeste plekken een geldautomaat. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

ING gaat het aantal servicepunten volgend jaar sterk verminderen. Van de 380 punten, sluiten er 150 in winkels als Bruna en Primera. 

Waar het servicepunt verdwijnt, komt op de meeste plekken een geldautomaat.

Nieuwe formule


Sluiten we 2019 af met Bohemian Rhapsody? Top 2000 zaterdag bekend

Sluiten we 2019 af met Bohemian Rhapsody? Top 2000 zaterdag bekend

Jan-Willem Roodbeen mag op Eerste Kerstdag aftrappen om 08.00 uur met de nummer 2000. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Sluiten we het jaar wederom af met de welbekende 'Bohemian Rhapsody'? Of wordt het een ander nummer? Aan het einde van de middag wordt het bekendgemaakt. 

Het top 2000 Café opent zaterdag de deuren voor de onthulling van de hoogst genoteerde platen in de top 2000 van dit jaar. NPO Radio 2 maakt tijdens de eerste radio-uitzending van dit jaar vanuit het café bekend of we 31 december voor de zeventiende keer afsluiten met Queens 'Bohemian Rhapsody'.

Stemfinaledag


Hoera! Prinses Amalia wordt vandaag 16 jaar
Likeability of5

Hoera! Prinses Amalia is vandaag 16 jaar

Foto van prinses Amalia ter ere van haar verjaardag. /Rijksvoorlichtingsdienst - Z.M. de Koning

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:08

Kroonprinses Amalia is zaterdag jarig en mag zestien kaarsjes uitblazen. Reden voor een mooi feestje dus. 

Ter gelegenheid van haar zestiende verjaardag heeft koning Willem-Alexander een foto van zijn oudste dochter gemaakt. De Rijksvoorlichtingsdienst bracht de nieuwe foto zaterdag naar buiten waarop prinses Amalia te zien is in de achtertuin van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Daar is het gezin dit jaar heen verhuisd.

Geen groot feest


likedislike
user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

5 DEC 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?
Likeability of3

Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een eigen auto aanschaffen betekent twee dingen: je moet het aankoopbedrag kunnen veroorloven en incidentele, mogelijk hoge onderhoudskosten kunnen opbrengen. Bij private lease gaat het helemaal anders.

In deze tijd waarin steeds meer mensen als zelfstandige aan het werk zijn, kunnen dit soort zaken een obstakel vormen in de keuze om een auto te nemen. Dit terwijl men wel met zekerheid kan zeggen dat het inkomen kan voorzien in een dergelijke vaste kostenpost. Hier is tegenwoordig een interessante oplossing voor: private lease. Maar wat is private lease nu precies?

Niet veel spaargeld nodig


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet
Likeability of3

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet

Minister Carola Schouten tijdens een gesprek over de spoedwet voor de aanpak van de stikstofproblematiek. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een deel van de Eerste Kamer zegt meer tijd nodig te hebben om zich goed te kunnen buigen over de spoedwet van het kabinet over het stikstofprobleem.

Ingewijden bevestigen na berichtgeving door de NOS dat vooral de oppositie zegt meer tijd nodig te hebben.

Gezichtsverlies


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Ook moest Facebook aan De Mol vertellen wie er achter de advertenties zitten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Facebook gaat in beroep tegen een vonnis over nepadvertenties voor bitcoinproducten. Het platform kreeg van een rechter in Amsterdam de opdracht om zulke reclames te weren wanneer mediatycoon John de Mol erin voorkomt.

Ook moest Facebook aan hem vertellen wie er achter de advertenties zitten.

Nepreclames


Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz
Likeability of3

Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz

Bondskanselier Angela Merkel voor de ingang van concentratiekamp Birkenau. /AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag in een toespraak in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau zich te schamen voor de gruweldaden die de nazi's daar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben begaan.

De misdaden overschrijden volgens Merkel alle grenzen. „Ik schaam mij diep. Het moet duidelijk zijn dat Duitsland als dader als enige verantwoordelijk is voor de misdaden. Dat zijn wij verschuldigd aan de slachtoffers. De verantwoordelijkheid voor de daden is onderdeel van de nationale identiteit", aldus Merkel.

De derde keer


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Gespannen Duindorp wacht op Remkes.

Gespannen Duindorp wacht op Remkes

Gespannen Duindorp wacht op Remkes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Richard de Mos, voorman van Groep de Mos/Hart voor Den Haag loopt vrijdagochtend door een druilerig en koud Duindorp.

Hij heeft veel steun in de wijk waar onruststokers de afgelopen week vernielingen aanrichtten na het besluit van interim-burgemeester Johan Remkes dat de vreugdevuren dit jaar niet doorgaan, omdat de vergunningen niet rondkwamen. De wijk houdt de adem in; niemand weet hoe het vanaf nu verder moet en gaat tot na de jaarwisseling.

Niet maar een fikkie


 Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct.

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een hartinfarct loopt steeds minder vaak fataal af. Volgens cijfers die de Hartstichting heeft gepubliceerd, is de sterfte door acute hartinfarcten sinds 1980 bij mannen met 89 procent gedaald en bij vrouwen met 86 procent.

Dat is volgens de stichting vooral te danken aan snellere hulpverlening en verbeterde behandelingen, zoals dotteren. Volgens CBS-cijfers overlijdt wel nog steeds ongeveer een op de vier mensen aan hart- en vaatziekten.

Bloeddruk meten


Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Stadsgezicht van Rotterdam na de bekendmaking van de gaststad van het Songfestival 2020. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De gemeente Rotterdam stelt 8500 kaarten voor het Eurovisiesongfestival beschikbaar aan inwoners met een smalle beurs.

Zij kunnen van 11 december tot en met 7 januari meedoen aan een actie waarbij ze tickets voor de repetitie- en finaleshows kunnen winnen.

Voor het eerst


Greta Thunberg arriveert in Madrid.

Greta Thunberg 'sluipt' Madrid binnen

Greta Thunberg arriveert in Madrid. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg arriveerde vrijdag per trein in Madrid. „Ik wist vanochtend Madrid binnen te sluipen. Ik denk niet dat iemand me zag", grapte de tiener op Twitter.

Op Twitter deelde ze een filmpje van de horde cameramensen die op haar neerdaalde bij het verlaten van de trein in het hoofdstedelijke station Chamartín. Thunberg doet vrijdag mee aan protesten in de Spaanse hoofdstad. Daar wordt een grote internationale klimaattop gehouden.


Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Duncan Laurence tijdens zijn show op Pinkpop. /ANP - Marcel van Hoorn

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Donderdag om 12.00 uur start de kaartverkoop voor het Eurovisie Songfestival. Voor die-hard fans bereikt de spanning daarmee nu al het kookpunt, want kaartjes zijn schaars en razend populair.

Met de verlossende douze pointes afgelopen jaar was het voor Mees (14) uit Bergen op Zoom direct duidelijk; als het liedjesfestijn in de Lage Landen neerdaalt, moet hij erbij zijn. Al het verdiende geld van zijn krantenwijk verdween in de spaarpot. Nu heeft de organisatie ook de meeste prijzen bekend gemaakt. „Die vielen mij alles mee, ik had eerder vierhonderd euro verwacht.”

Lachend waard


Likeability of5

Nederlanders gaan vaakst naar tandarts (gebitjes nemen wel sterk af)

Nederlanders gaan vaak naar de tandarts, de gebitjes nemen sterk af / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Nederlanders gaan het meest naar de tandarts van alle Europeanen. Logisch ook wel, „dat komt van vroeger toen we nog heel braaf luisterden naar de dominee, dokter en tandarts.”

Een Nederlander gaat gemiddeld 2, 8 keer per jaar naar de tandarts, een Spanjaard 1,4 en een Cyprioot laat zich slechts 0, 1 keer per twaalf maanden in zijn mond kijken, blijkt uit cijfers van Eurostat. Enorme onderlinge verschillen, maar echt als een verrassing komt dit niet voor Nederlandse tandartsen.

Twee keer per jaar


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar