Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 nov 2019 / 22:05 uur

Maatregelen Facebook tegen nepreclames BN’ers

Facebook laat weten maatregelen te nemen tegen de nepreclames met bekende Nederlanders. Deze zijn vanaf december in Nederland te melden. 

Er verschijnen al een tijdje advertenties op Facebook waarin BN’ers bitcoins zouden aanprijzen. Deze zijn nep en moeten dus kunnen worden aangekaart. Het bedrijf laat via Marketingfacts.nl weten dat er een formulier beschikbaar komt waarin dit mogelijk is. „We zetten ons vol in om oplichters te stoppen en misbruik van Facebook te voorkomen”, schrijft Arno Lubrun, Country Manager Facebook Benelux, zaterdag op deze site.

Neppe reclame

In Nederland zijn meerdere bekende gezichten het slachtoffer van deze zogenoemde ‘celebrity-bait’. Zo worden de namen en foto’s van John de Mol, Matthijs van Nieuwkerk, Jort Kelder en Waylon gebruikt om gebruikers te misleiden op de advertentie te klikken. Ook in het buitenland gaan dit soort neppe reclames rond.

Een groepje bekende Nederlanders had eerder al een verklaring opgesteld waarin Facebook wordt verzocht hier tegen op te treden. De Mol klaagde het bedrijf zelfs aan. De uitspraak hiervan moet nog worden gedaan. Ook Jort Kelder deed aangifte.

Getest formulier

Het formulier is al in gebruik in het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nieuw-Zeeland. Vanaf december wordt het dus ook in Nederland getest. Facebook zegt de feedback van gebruikers hard nodig te hebben om deze misleidende advertenties op te kunnen sporen. „Hoe meer mensen deze advertenties melden, hoe meer informatie we hebben en hoe beter we weten welke tactieken de oplichters gebruiken", schrijft het bedrijf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Maatregelen Facebook tegen nepreclames BN’ers
Sluiten