Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 24 nov 2019

Het is nationale Verander Je Wachtwoorden Dag

Maak jij je schuldig aan het gebruik van eenvoudige wachtwoorden? Heb je voor verschillende sites hetzelfde wachtwoord? En verander je dat wachtwoord nooit? Dan is deze zondag voor jou.

Je bent niet de enige. Wachtwoorden veranderen vinden we nu eenmaal nogal een gedoe. Toch kun je met een paar praktische tips op een heel makkelijke manier je online veiligheid verbeteren. Tijd om daar nu mee te beginnen, want het is zondag namelijk nationale ‘Verander Je Wachtwoorden Dag’. Daarvoor nam technologie-website Tweakers het voortouw.

Volgens het Verizon 2019 Data Breach Investigations Report is 80 procent van alle beveiligingsincidenten, waarbij hackers actief zijn, het resultaat van zwakke wachtwoorden of wachtwoorden die op internet worden gepubliceerd na een datalek.

Het is nationale Verander Je Wachtwoorden Dag

Ferdi van der Zwaag, Team Leader Benelux bij Kingston EMEA, stelde voor deze wachtwoordendag tips op om te zorgen dat jij jezelf beter beschermt tegen hackers.

Gebruik een wachtwoord dat anderen niet kunnen raden

De meest gebruikte wachtwoorden in Nederland zijn ‘123456’, ‘qwerty’ en ‘123456789’. Ook favoriet zijn de geboortedatum en de naam van partner, kind of huisdier. Allemaal eenvoudig te raden dus. Voor een goed wachtwoord zul je creatiever moeten zijn. Denk aan een regel uit een van je favoriete liedjes, boeken of films. Doe er voor de veiligheid nog iets bijzonders mee: bijvoorbeeld letters vervangen door cijfers. Lijkt een enorm gedoe, maar je bent binnen de kortste keren gewend aan je nieuwe, sterke wachtwoord en het is oneindig veel veiliger dan ‘wachtwoord’ of ‘welkom’. Ja, ook die staan in de top 10.

Het is nationale Verander Je Wachtwoorden Dag

Gebruik een zin als wachtwoord

Hoe langer het wachtwoord, hoe minder gemakkelijk het te raden of te kraken is. Acht tekens is eigenlijk te weinig. Beter (en niet moeilijker) is het om een hele zin te gebruiken. Met hoofdletters, spaties, cijfers en speciale tekens. Zolang het voor jou maar te onthouden is en anderen er niet achter kunnen komen.

Verander je wachtwoord minimaal eens in het half jaar

Wanneer iemand je wachtwoord heeft gevonden, stuurt diegene meestal geen mailtje om jou dat te vertellen. Met andere woorden: vaak weet je het niet als je wachtwoord door een datalek op straat ligt of door een hacker is buitgemaakt. Het is dan ook slim om je wachtwoord(en) regelmatig te veranderen. Zo weet je zeker dat mensen die een oud wachtwoord van je hebben niet bij je internetbankieren of je Instagram-account kunnen komen.

Het is nationale Verander Je Wachtwoorden Dag

Gebruik een passwordmanager

Maar overal een ander wachtwoord in de vorm van een zin, met cijfers en bij voorkeur ook nog voorzien van de nodige leestekens vergt ook iets van je geheugen. En dat kan lastig zijn, want hoe onthoud je nu al die wachtwoorden? Een goede oplossing is het gebruik van een passwordmanager. Dat is een digitale kluis waarin alle wachtwoorden die je bij verschillende websites hebt veilig worden bewaard. Zo’n programma kan ook zelf heel ingewikkelde wachtwoorden bedenken en bewaren. Het enige wat jij hoeft te onthouden, is één hoofdwachtwoord. Het kost je in het begin even wat tijd, maar binnen de kortste keren heb je je veiligheid enorm vergroot. Heb je geen ervaring met dit soort programma’s, dan is LastPass, dat ook een gratis variant heeft, een goede tip. Andere goede passwordmanagers zijn 1Password of KeePass.

Op 30 november wordt overigens Computer Security Day gehouden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Het is nationale Verander Je Wachtwoorden Dag
Sluiten