In het nieuws

Grootste Nederlandse YouTuber Kwebbelkop faket nooit de fun!

Jordi van den Bussche aka Kwebbelkop is de grootste Nederlandse YouTuber

Foto van 'Iris Hermans'

7 NOV 2019

Gamende entertainer Jordi aka Kwebbelkop is met 11,4 miljoen volgers ’s lands (en vér daarbuiten) grootste YouTuber. Zijn boek Never Fake the Fun komt donderdag uit.

,,Is dat niet...?” In de keuken van Dish aan de Kade, de relaxte eet- en drinkspot in Amsterdam Noord, stoot de kok zijn collega aan, vlak voordat de glazen deur opengaat en een vrolijke verschijning met opvallende bruine krullen, een donkerblauwe chilltrui en een lach op het gezicht zijn intrede doet. De jazzmuziek wordt alvast wat achter gezet, want hier gaat hard gekwebbeld worden, zo weten ze al. ,,Hoi, ik ben Jordi”, stelt hij zich voor.

Baas

Jordi van den Bussche (24) is bij velen bekend als Kwebbelkop, de YouTuber die zowel gamet als entertaint en elke dag een video post. ‘Bij velen’ is nog een dik understatement, want Kwebbelkop heeft de meeste abonnees van het land (en vér buiten de landsgrenzen). Ter vergelijk: Enzo Knol heeft er 2,27 miljoen, Kalvijn 1,21 miljoen. Ook grote YouTube-bazen natuurlijk, maar Kwebbelkop gaat er met zijn 11,6 volgers hard overheen. Dat zijn video’s in het Engels zijn, heeft daar zeker mee te maken, beaamt hij, ,,maar het zijn nog zo’n 20.000 meer dingen dan dat, ik heb dat proberen uit te leggen in mijn boek.”

Waarschijnlijk heeft hij zijn verhaal al tig keer verteld, toch blijven zijn groengrijze ogen continu schitteren vanachter zijn bril als hij vol enthousiasme over zijn leven en zijn YouTube-kanaal vertelt, en over zijn grote liefde ‘Azzy’ die net als hij gamet en entertaint op YouTube met haar Azzyland  (10,4 miljoen volgers) en met wie hij ook een groot deel van het jaar in Canada woont. Drie jaar samen alweer, ,,Ik zag haar voor de eerste keer op een YouTube-feestje in LA en kon alleen maar denken: wáuw... Nog steeds.”

Patatje Joppie

Met regelmaat gooit hij er een Engels woord in. Milestone, username, fun. Logisch ook wel, als je bedenkt dat zowel werk als liefde in het Engels gaan. Al vloekt-ie het liefst in het Nederlands, verklapt hij, ,,dan weet niemand precies wat ik zeg.” Hij heeft eerder die ochtend al een video opgenomen in zijn huis hier iets verderop in Noord. Nee, hij heeft geen speciale gameroom ofzo, ,,eigenlijk is m’n hele huis ingericht als grote set, ontworpen door een goede vriend die set-ontwerper is.” Straks volgt er nog een opname, of twee. ,,Ik zit er wel goed in vandaag.” Dit drukke baasje heeft ook weleens een offday, waarop hij het liefst met een patatje Joppie op de bank zit, met even niemand om zich heen. Maar wel met z’n derde hand die na ontelbare speeluren bijna onlosmakelijk met hem verbonden lijkt, want een potje gamen met z’n controller maakt hem weer blij. Hij heeft overigens altijd een paar YouTube-video’s als buffer. ,,Het komt ook heel soms voor dat ik geen stem meer heb.” En dat kwebbelt natuurlijk een stuk minder lekker.

Supernerds

Het was en is zijn gamenaam, licht hij Kwebbelkop toe. Ooit bedacht toen hij een naam nodig had en terugdacht aan hoe als zesjarige een spookje had getekend die hij Kwebelkop noemde. ,,Ik ben zo dyslectisch als wat...” Maar met een B erbij had hij zijn username die hem zo’n vijftien jaar later bizar bekend zou maken. Het is een jongen die zich niet laat tegenhouden door ‘kan ik niet’ en verzint op alles een oplossing. Zo leest de dyslect een boek met behulp van luisterboeken en liefst en/en, ,,dan gaat het veel gemakkelijker.” Hij houdt van zowel Michelinsterren als van bolletjes ijs in het Vondelpark, met Azzy natuurlijk.

Ook tijdens zijn Sweet 16 werd er heel wat afgegamed

Enerzijds is hij een echte 24-jarige die gek op hangen met z’n vrienden ‘en de Febo’ is, en de humor van een kind heeft, zoals hij het zelf met een knipoog zegt. Aan de andere kant zijn er maar weinig leeftijdsgenoten die moneywise nu al zouden kunnen stoppen met werken, wiens moeders in loondienst bij hen zijn, evenals zo’n 15 andere medewerkers en die zo’n 25 keer per jaar naar de VS en Canada vliegen. Ja, knikt hij, ,,ik vind wel dat ik ongelooflijk volwassen ben met m’n business.” Want behalve de video’s zit er inmiddels een hele wereld omheen, inclusief samenwerkingen met de grootste merken.

De Amsterdammer zit in een groep van ’s werelds bekendste YouTubers die regelmatig samenkomen ‘op geheime plekken’ om van gedachten te wisselen. Hij kan er niet teveel over loslaten, glimlacht hij mysterieus, maar vooruit, ze hebben ook een appgroep en die heet YouTube Illuminati Unofficial, ,,is echt lachen, hoor, we zijn een stel supernerds bij elkaar!”

'Mam...'

Gezellig met moeders

En hoe het dan allemaal zo is gekomen? Hij nipt van zijn espresso en gaat er eens goed voor zitten. Het begon allemaal met Pokémon. Jordi merkte al gauw dat hij een meer dan goede gamer was en dat hij het leuk vond als mensen naar hem keken, terwijl hij gamede. ,,Ik ben altijd wel een entertainer geweest, vroeger waren er de toneelstukjes die ik opvoerde thuis en iets later de theaterles. Ik vertelde altijd grappen en vond het fijn als mensen om me konden lachen.” Nog steeds trouwens, getuige de ontspannen grapjes die hij tijdens het interview maakt. Hij keek veel naar gamevideo’s op YouTube en besloot het op een goede dag zelf te proberen, met al gauw een paar duizend abonnees tot gevolg. Hij slaagde voor het VWO en werd afgewezen voor de Filmacademie (,,gelukkig maar”). En toen sprak moeder Brigitte, toen nog werkzaam als HR manager, de verlossende woorden: ‘als jij het minimumloon van mijn collega’s van jouw leeftijd kunt verdienen met jou geYouTube, ga er dan maar voor.’ Hij stortte zich op zijn grote droom en al na drie maanden stond hij voor zijn moeder: ,,mam, ik moet je wat vertellen...” En hij ging ervoor.

Geen gat

De minder zichtbare wereld achter YouTube is er een die uit onder meer algoritmes, pageviews en percentages bestaat en minstens zo belangrijk is als het maken van originele video’s. De pientere Van den Bussche verdiepte zich ook daarin. Al snel tikte hij de half miljoen abonnees aan. ,,Ik weet nog dat ik toen Bon Jovi op had staan met Livin on a Prayer... We’re half way now...” Hij zingt het even, ,,het is niet voor niets mijn karaokenummer, en ik vond dat toen zo toepasselijk, voor de eerste keer voelde ik dat het echt ergens naartoe ging.” De miljoen was zijn eerste missie, de tien miljoen zijn tweede. Dubbelcheck. En nu? Geen gat in elk geval voor de entertaingamer, ,,het kan altijd beter en mooier, zolang het maar echt blijft. Dat is het bij mij altijd.”

Never Fake the Fun

Zijn boek Never Fake the Fun (Spectrum Lifestyle) gaat over hoe je een succesvolle YouTuber kunt worden door vooral plezier te hebben. Hij vertelt en verklapt van alles, belooft hij, maar is het dan zo dat iedere vrolijke frans met een camera op z’n telefoon en die zijn boek leest zomaar een YouTube-hit kan worden? Zo easy gaat het inderdaad niet, beaamt Jordi van den Bussche. ,,Het is ook een kwestie van luck. Ik geef tien procent van de secret sauce en de rest moet je echt zelf doen. Maar het kan, trust me.”


'Russische rol bij MH17 steeds duidelijker'

Fred Westerbeke tijdens een persbijeenkomst van het Joint Investigation Team, dat onderzoek doet naar de crash van vlucht MH17. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

8 MIN

Er komt een steeds duidelijker beeld van de betrokkenheid van Moskou bij het neerhalen van de MH17. Dat komt onder meer door de tapgesprekken die het Joint Investigation Team (JIT) donderdag heeft gepubliceerd van Russische separatisten in Oost-Oekraïne. 

Dat zegt Piet Ploeg, die optreedt als woordvoerder van de nabestaanden.

Levering raketten


Netflix en Nickelodeon werken samen voor spin-off Spongebob

Afbeelding ter illustratie. / Screenshot YouTubekanaal Nickelodeon UK

Foto van 'Elselotte Smink'

1 UUR

Zijn jullie er klaar voor kinderen? Nickelodeon en Netflix hebben de handen ineen geslagen voor een exclusieve spin-off van 's werelds meest geliefde spons. 

De seriegiganten hebben voor meerdere jaren een samenwerkingscontract getekend. Nickelodeon gaat naast de spin-off nieuwe films en series maken voor de streamingdienst, op basis van bestaande personages.

Octo Tentakel


Likeability of5

Rapper Waka Flocka bant Nederland om Zwarte Piet

Rapper Juaquin James Malphurs. / Screenshot Instagram @wakaflocka

Foto van 'Metro'

2 UUR

Rapper Waka Flocka Flame is helemaal klaar met Nederland. Hij wil niet meer optreden totdat Zwarte Piet uit het straatbeeld is verdwenen en is afgeschaft. 

In een Instagrampost laat de rapper weten ‘teleurgesteld’ te zijn in Nederland. „Dit doet pijn.”

Niet te geloven


love
user_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

Dagvaardingen om discriminatie bij sintintocht

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Het Openbaar Ministerie gaat 23 dagvaardingen versturen aan mensen die zich vorig jaar bij de sinterklaasintocht in Amstelveen schuldig zouden hebben gemaakt aan dreigementen, opruiing of discriminatie via Facebook.

Tijdens de plaatselijke intocht waren via een livestream demonstranten te zien van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet. Onder die beelden werden veel negatieve reacties geplaatst over de demonstranten en de journaliste die ze plaatste, Clarice Gargard. Die deed daarvan aangifte.

Niet beschermd


Likeability of5

Stervende baas vindt onderdak voor zijn viervoeter en beste vriend

Zino op het station. / Eigen foto

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 10:49

Wanneer een baasje terminaal ziek wordt, is dit voor een hond minstens net zo verdrietig. De situatie uitleggen kan niet, en goed afscheid kunnen nemen is dus belangrijk. 

De Belgische terminaal zieke Peter (55) is dan ook erg blij dat hij aan de Nederlanders Pedro en Kelly een huis heeft gevonden voor één van zijn honden.

'Zino blijft bij ons'


love
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Door politie neergeschoten vrouw (48) overleden aan verwondingen

Afbeelding ter illustratie. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 10:22

De 48-jarige vrouw die woensdag door de politie werd neergeschoten in Alkmaar is aan haar verwondingen overleden. Dat meldt het Openbaar Ministerie.

Agenten zagen zich genoodzaakt de vrouw op de Priemstraat neer te schieten omdat ze de aanwijzingen van de politie niet opvolgde.

Vernielingen


Het wordt een waterkoude Sinterklaasintocht

Handschoenen zijn zaterdag geen overbodige luxe. / ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:07

Ga je aankomende zaterdag naar de intocht van Sinterklaas? Dan kun je je maar beter warm inpakken. 

Het belooft waterkoud te worden. 's Middags wordt het amper 6 graden bij de landelijke intocht in Apeldoorn. Gelukkig wordt het volgens Weeronline geen volledig verregende dag.

Gevoelstemperatuur lager


Aantal verkeersdoden op kruispunten neemt toe

Fietsers op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:35

Er vallen meer verkeersdoden op kruispunten. Vorig jaar telde de politie maar liefst 172 dodelijke ongevallen.

Dat zijn er 25 meer dan in 2016 en 15 meer dan in 2017. Daarnaast waren er de afgelopen drie jaar bijna 16.000 ongelukken op kruispunten, waarbij mensen gewond raakten. Dat gold vooral voor fietsers.

Dat blijkt uit een analyse van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws op basis van gegevens van politie en Rijkswaterstaat over ruim 250.000 ongelukken in de afgelopen drie jaar. Meer dan 60.000 daarvan vonden plaats op kruispunten. 476 van die ongevallen bleken fataal.


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avataruser_761825ac10beda546b153b852684b47b5b948517_avataruser_9d7413a65ac5be6e146a6a2cf93bd5e9f241a2e2_avatar

+1


‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt verschil’

‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt het verschil’

Melissa Drost bezocht Myanmarezen in hun school. In eigen land was les krijgen voor de kinderen onmogelijk geweest.

In samenwerking met de Nacht van de Vluchteling

VANDAAG, 07:15

Als nieuw gezicht van de Nacht van de Vluchteling bezocht actrice Melissa Drost in Thailand deze week vluchtelingen uit Myanmar.

„Ik zou het elke deelnemer aan de Nacht van de Vluchteling gunnen om met eigen ogen te zien wat je met het inzamelen van geld voor vluchtelingen betekent.” Melissa Drost, net uit het vliegtuig, is er op Schiphol nog vol van. De actrice (nu Sjors in Goede, Tijden Slechte Tijden en eerder Soldaat van Oranje) werd deze week gepresenteerd als het nieuwe gezicht van de Nacht van de Vluchteling. Samen met organisator Stichting Vluchteling zet Melissa, die ‘de Nacht tweemaal als deelneemster volbracht, zich in voor mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog en conflict. Tijdens de elfde editie van de Nacht van de Vluchteling (zie onderaan) wordt al wandelend in het holst van de nacht geld opgehaald voor noodhulp.

‘Geld Nacht van de Vluchteling maakt echt verschil’

Wereld diabetes dag: misverstand van zaken en doorbraken

Wereld Diabetesdag: misverstand van zaken en doorbraken

Er worden stappen gezet, maar qua begrip over diabetes valt er nog veel te winnen. Foto: Getty

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:57

Donderdag 14 november is het Wereld Diabetesdag. In het leven geroepen in 1991 door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Internationale Diabetes Federatie want de situatie rond de ziekte was alarmerend, hoe hangt die vlag er nu bij?

Mogelijk vaccineren we onze baby’s over tien jaar tegen suikerziekte, vooralsnog is diabetes type 1 nog steeds dodelijk als je even niet oplet. De wetenschap is ver gevorderd in de afgelopen vijftig jaar maar we zijn er nog lang niet.

Complicaties


Facebook verwijderde miljoenen berichten.

Facebook verwijderde miljoenen berichten

Facebook verwijderde miljoenen berichten. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Facebook heeft de voorbije maanden tientallen miljoenen berichten van zijn platforms verwijderd. In de berichten was sprake van schending van de voorwaarden.

Het ging dan om zaken als kinderporno, verkoop van drugs en terrorisme. Ook werden 1,7 miljard nepaccounts verwijderd.

Facebook kwam woensdag, zoals iedere zes maanden, met het rapport naar buiten. Voor het eerst werden data over Instagram los gemeld. Facebook, dat de laatste tijd nogal onder vuur kwam te liggen vanwege het schenden van privacyregels, wordt volgens topman Mark Zuckerberg onterecht bekritiseerd omdat het de aantallen van de verwijderde berichten openbaart.


Afzettingen na een inval door politie bij het woonwagenkamp aan de Osse Hoogheuvelstraat.
Likeability of5

Politie vindt wapens en drugs in woonwagenkamp

Afzettingen na een inval door politie bij het woonwagenkamp aan de Osse Hoogheuvelstraat. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een woonwagenkamp en andere plekken in en rondom het Brabantse Oss heeft de politie woensdag automatische vuurwapens, harddrugs, geld en mogelijke explosieven gevonden. 

De actie gericht op een crimineel familienetwerk onder de naam Operatie Alfa is voor de rest van de dag opgeschort en gaat donderdag verder. Het kamp wordt bewaakt, de bewoners zijn elders ondergebracht.

Criminele organisatie


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Het kabinet presenteert stikstofmaatregelen.
Likeability of5

Minder beschermde natuur ineens toch optie

Het kabinet presenteert stikstofmaatregelen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het verminderen van het aantal beschermde natuurgebieden in Nederland is geen optie. Dat maakte het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vorige maand nog stellig duidelijk.

Nu wil het kabinet daar toch over gaan praten in Brussel. Het wil 'kijken naar de manier waarop we met natuur omgaan'. „Zo kan bijvoorbeeld de kwaliteit van sommige kleine Natura 2000-gebieden door hun omvang en ligging structureel zwak zijn en blijven", staat in de brief over het stikstofbeleid die drie ministers, onder wie Carola Schouten (Landbouw), woensdag naar de Tweede Kamer stuurden.

Wetenschappelijke fout


love
user_1d8be3fad14914e32af02f86df8a8841cba26ab0_avatar

Verbazing en ongeloof om vrijwilligersvacature Songfestival

Verbazing en ongeloof om vrijwilligersvacature Songfestival

Foto: Koen van Weel / ANP

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

De eerste vacature voor vrijwilligers voor het Eurovisiesongfestival doet veel stof opwaaien op social media. Voor de baan moet je 2,5 week fulltime beschikbaar zijn, reiskosten worden niet vergoed.

De eerste vacature voor het Songfestival kwam woensdag online. Het bericht zorgde meteen voor ophef op het internet. De verontwaardiging komt vanwege de hoge eisen die de organisator van het festival stelt. Die staan in schril contrast met wat je ervoor terugkrijgt.

Festival met miljoenenbudget


Demonstranten van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' voeren actie tijdens een Sinterklaasfeest in Ahoy.
Likeability of2

Meer demonstranten naar Den Haag voor demonstratie tegen Zwarte Piet

Demonstranten van de actiegroep 'Kick Out Zwarte Piet' voeren actie tijdens een Sinterklaasfeest in Ahoy. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het is zeer waarschijnlijk dat aanstaande zaterdag bij de intocht van Sinterklaas in Den Haag meer mensen tegen Zwarte Piet komen demonstreren dan aanvankelijk werd gedacht. 

Dat is 'het concrete beeld' dat waarnemend burgemeester Johan Remkes heeft. Aanleiding is de aanval vrijdag op een vergadering van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). „Het solidariseert als op deze wijze een aanslag op je gepleegd wordt. Die tendens zien we", verklaart Remkes.

Demonstreren langs de route


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam
Likeability of5

Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam

Nog een partij cocaïne gevonden in Rotterdam. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Rotterdamse haven is afgelopen zaterdag niet alleen een partij van 300 kilo cocaïne, maar ook een van 660 kilo onderschept. 

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigde woensdag de berichtgeving hierover in De Telegraaf.

Koffiebalen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump.

Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump

Start openbare zittingen over afzetting Donald Trump. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De commissie Inlichtingen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden is begonnen met een reeks openbare hoorzittingen in het kader van de pogingen van Democraten om president Trump af te zetten.

Tijdens de zittingen worden in beginsel geen nieuwe feiten naar voren gebracht, maar worden de getuigen die al achter gesloten deuren zijn gehoord, nu in het openbaar ondervraagd.

Misbruik van macht


Backpacken tijdens bosbranden in Australië

Backpacken tijdens bosbranden in Australië

Foto van 'Julia Osendarp'

GISTEREN

Inwoners en reizigers in Australië beleven spannende dagen door de bosbranden aan de oostkust. De Nederlandse Angela, Justine en Myrna zitten momenteel aan de andere kant van de wereld en maken de bosbranden van dichtbij mee.

Dit is de heftigste brand waar het land ooit mee in aanraking is gekomen en in de staten New South Wales en Queensland is deze week de noodtoestand uitgeroepen. Autoriteiten zijn bang voor slachtoffers omdat de droge weersomstandigheden verslechteren. De brandweer van New South Wales vreest dat de branden nog weken kunnen duren. Volgens de voorspellingen is er voorlopig nog geen regen op komst.

Stervende koala’s