Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Nieuws 8 nov 2019 / 07:14 uur

FNV ‘blij verrast’ met voorstel aanpak jeugdzorg

FNV jeugdzorg is bij monde van bestuurder Maaike van der Aar ‘blij verrast’ met het voornemen van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) om het jeugdzorgstelsel op de schop te nemen.

Volgens de minister gaat het te ver om te stellen dat het systeem is mislukt. „Maar ik zou niet durven zeggen dat het goed gaat. Het gaat namelijk niet goed”, zegt De Jonge in de NRC.

En dat is iets wat FNV en professionals uit de jeugdzorg al jaren proberen te vertellen, zegt Van der Aar. „Wij lopen al jaren tegen muren aan, schoppen tegen dichte deuren en nu eindelijk komt er een reactie. Er is eindelijk erkenning voor dat wat wij al al jaren roepen."

Blij met erkenning

Ook Jeugdzorg Nederland zegt in een verklaring blij te zijn dat de problemen waar jeugdzorgwerkers elke dag tegen aanlopen nu herkend en erkend worden. René Meuwissen, bestuurslid Jeugdzorg Nederland, vertrouwt erop dat de afspraken die zijn gemaakt met het Rijk en gemeenten, en de maatregelen die in de Kamerbrief zijn aangekondigd, worden uitgevoerd.

Volgens de FNV-bestuurder is het aan de volhardendheid van de mensen in de sector te danken dat er nu daadwerkelijk iets wordt gedaan. „Dit is groot én goed nieuws", aldus Van der Aar. „Natuurlijk is het morgen niet allemaal opgelost, maar wij zijn positief gestemd. Het is nu van belang dat de professionals nu ook bij de invulling ervan worden betrokken."

Inspectierapport

Jeugdzorg Nederland is het met het inspectierapport, waardoor minister De Jong en minister Dekker (Rechtsbescherming) actie ondernemen, eens dat er direct stappen moeten worden gezet. Meuwissen: „Gelukkig zien Rijk en gemeenten dat ook en hebben we afgesproken nog voor kerst per regio in beeld te brengen wat nodig is. We gaan er vanuit dat die gesprekken leiden tot snelle maatregelen waarbij ook de financiële knelpunten worden opgelost."

FNV jeugdzorg heeft voor 15 november acties gepland staan en die gaan volgens Van der Aar gewoon door. „We gaan alleen nu wel kijken hoe we deze gaan invullen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
FNV ‘blij verrast’ met voorstel aanpak jeugdzorg
Sluiten