Quincy Brouwer
Quincy Brouwer Nieuws 4 nov 2019 / 17:59 uur

Dit kost het versturen van een brief vanaf volgend jaar

PostNL maakt bekend dat het versturen van brieven en pakketjes vanaf 1 januari 2020 duurder wordt. Maar hoe diep moeten we in onze buidel tasten? 

De prijs van post en pakketten wordt vanaf volgend jaar duurder, meldt het Nederlandse postbedrijf. De prijs van iedere postzegel wordt met 4 cent verhoogd naar 91 cent. Frankeren met de frankeermachine gaat 85 cent kosten en ook brieven sturen in het buitenland wordt vijf cent duurder. Nu leg je nog 1,45 euro neer voor een brief over de grens, vanaf januari kost dat anderhalve euro. Grote enveloppen en brieven die zwaarder wegen dan 350 gram, vallen samen onder het nieuw XL-tarief, dat 4,40 euro bedraagt.

„Alle stijgingen zijn in lijn met het gematigd tariefbeleid dat wij al een aantal jaar voeren”, laat PostNL-woordvoerder Ellen Talsma weten. „Het is een gevolg van de postvolumes die blijven dalen. De dienst moet rendabel blijven. Tegelijkertijd willen we kwaliteit hooghouden en ervoor zorgen dat de post voor iedereen beschikbaar en betaalbaar blijft. Daarvoor zijn, naast interne kostenbesparingen, gematigde tariefstijgingen nodig.”

Pakketten

Opmerkelijk is dat ook de prijs voor het versturen van een pakket zal stijgen, terwijl het aantal verstuurde pakjes juist is toegenomen. In tegenstelling tot de brieven, bleven de kosten voor het verzenden van pakketjes de afgelopen jaren gelijk. „De kosten die PostNL maakt bij het verzenden van een pakket zijn de afgelopen jaren onder andere door inflatie toegenomen, daarom is het noodzakelijk om ook dit tarief te verhogen”, aldus Talsma. Het is voor het eerst in zes jaar dat ook deze kosten stijgen. De prijs stijgt over twee maanden van 6,95 euro naar 7,25 euro.

Hoe ziet de toekomst eruit? Zullen de jaarlijks stijgende prijzen ervoor zorgen dat het verzenden van een brief of het opsturen van een pakketje over tien jaar onbetaalbaar wordt? „Het is lastig om daar uitspraken over te doen”, zegt Talsma. „Als je naar de postzegels kijkt, zie je dat de prijs ieder jaar een paar cent stijgt. Ik denk dat dat zo zal blijven. Het lijkt mij onwaarschijnlijk dat de prijs in de toekomst onbetaalbaar wordt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit kost het versturen van een brief vanaf volgend jaar
Sluiten