Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 nov 2019
Leestijd: 1 minuut

Air Europa-piloot liet kapingscode zien aan piloot in opleiding

De piloot die, zo bleek later, per ongeluk het kapingsalarm liet afgaan, zegt sorry tegen de passagiers. „Ik heb een fout gemaakt en het spijt me.” 

Woensdagavond rond zes uur werd er op Schiphol groot alarm geslagen: er zou misschien een kaping gaande zijn. Massaal rukten hulpdiensten uit naar het vliegveld. Er werden zelfs twee traumahelikopters ingezet.

Instructies

De gezagvoerder zou bezig zijn geweest met het geven van instructies aan een piloot in opleiding, bevestigt Air Europa tegen de NOS. De piloot zou verschillende codes, waaronder die voor een kaping, aan de student hebben laten zien.

Volgens een woordvoerder begint Air Europa geen disciplinair onderzoek naar de piloot. „Hoezo? Er valt hem absoluut niets te verwijten. Wat valt er nog te onderzoeken?"

Verkeerde code

Drie uur later na de melding maakte de Marechaussee en later de luchthaven bekend dat het een loos alarm was. Een van de manieren om een mogelijke gijzeling bekend te maken, naast het melden via de radio, is door een code in te toetsen op een transponder: 7500.

Veel vluchten werden vertraagd. Uiteindelijk vertrok het toch niet gekaapte vliegtuig ook ruim twee uur later richting Madrid.

https://twitter.com/AirEuropa/status/1192174291690950664

https://twitter.com/Marechaussee/status/1192187961913331712

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.