Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 nov 2019 / 08:39 uur

Aboutaleb: Privacyregels criminelen moeten op schop

Als het aan de burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb ligt, worden criminelen niet langer beschermd door privacyregels. Dat stelt hij in een brief aan Justitieminister Ferd Grapperhaus.

De eerste acht maanden van dit jaar werd al meer dan 20.000 kilo cocaïne in de Rotterdamse haven onderschept. Een van de maatregelen die Aboutaleb wil nemen om drugshandel en -smokkel via de haven tegen te gaan, is het opheffen van „belemmeringen op het gebied van regelgeving", zoals privacywetgeving die criminelen beschermt.

Achter het gordijntje

Zo wil Aboutaleb dat de opsporingsdiensten bijvoorbeeld achter het gordijntje van een vrachtwagen die op het haventerrein rondrijdt kunnen kijken. Dat mag nu niet, omdat dat de privéruimte van de chauffeur is.

Ook wil de burgemeester meer informatie kunnen delen. „Ik mag nu over een persoon die betrokken is bij ondermijning en die vertrokken is naar Groningen, niet de burgemeester van Groningen informeren en dat is natuurlijk bizar", zei Aboutaleb daar eerder over.

Extra capaciteit

Verder is veel extra capaciteit nodig bij verschillende diensten om partijen drugs op te sporen en vermogen van criminelen af te pakken, aldus de Rotterdamse burgemeester. Momenteel staat de politiecapaciteit al flink onder druk, schrijft hij aan de gemeenteraad. Recente ontwikkelingen als beveiligingsmaatregelen die zijn genomen na de moord op advocaat Derk Wiersum hebben het er niet beter op gemaakt, aldus Aboutaleb. Daarom gaat hij onder meer 20 procent minder agenten inzetten bij voetbalwedstrijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aboutaleb: Privacyregels criminelen moeten op schop
Sluiten