Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 nov 2019 / 12:29 uur

8,5 jaar cel om drugssmokkel Nederlandse topatlete

Een Duitse rechter heeft de Nederlandse atlete Madiea G. veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8,5 jaar. De straf viel nog hoger uit dan de eis van de officier van justitie, die voor 7,5 jaar cel had gepleit.

Vanwege de grote hoeveelheid drugs die in de auto van G. werd aangetroffen, achtte de rechtbank in Kleef zo’n straf op z’n plaats. De 27-jarige Amsterdamse werd tijdens een routinecontrole in Duitsland gepakt.

De Duitse justitie eist de celstraf omdat Madiea G. eerder dit jaar werd aangehouden met vele kilo’s harddrugs in haar auto. De officier van justitie vindt dat G. zich schuldig heeft gemaakt aan invoer van drugs en betrokkenheid bij de handel daarvan.

Kilo’s meth en xtc

De atlete, meervoudig Nederlands kampioene op de 100 en 400 meter, werd op 18 juni aan een grensovergang bij het Duitse Elten aangehouden met onder meer ruim 13 kilo crystal meth en 43,3 kilo xtc met een geschatte straatwaarde van 2 miljoen euro in de kofferbak van haar auto. Ook troffen douaniers naast 12.000 euro aan cash nog eens 3 kilo ketamine aan, zo bleek tijdens de zitting.

Dopingproducten

Volgens advocaat Norman Werner, die G. bijstaat, dacht zijn cliënt dat ze alleen dopingproducten achterin haar auto had liggen. Ze wilde haar prestaties richting de WK in Doha verbeteren door verboden middelen te gebruiken. Volgers Werner wist G. niet dat er drugs in de auto lagen.

Koerier

De officier noemde dat verhaal ongeloofwaardig. Hij ziet G. als een koerier, die geweten moet hebben dat zij grote hoeveelheden drugs in haar auto had. De 27-jarige Amsterdamse wilde zelf niets zeggen. Ze liet dat over aan haar advocaat. Die pleitte voor een mildere straf, omdat G. volgens hem niets wist van de drugs.

De atlete wilde niet zeggen wie de spullen in haar auto had geladen en waar ze die naartoe moest brengen. Ze zou in ieder geval onderweg zijn geweest naar een training in Düsseldorf. Tegen de douaniers had G. gezegd dat in de kartonnen dozen in de kofferbak sportschoenen zaten. Vervolgens bleek het om drugs te gaan, aldus getuigen.

Reageer op artikel:
8,5 jaar cel om drugssmokkel Nederlandse topatlete
Sluiten