Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 8 okt 2019 / 05:14 uur

Werkgroep wil boeren belasten: ‘Ze hebben een prikkel nodig’

Een algemene uitstootheffing voor alle sectoren is de enige manier om de landbouw duurzaam te houden. Dat stelt een in het leven geroepen werkgroep.

In het klimaatakkoord werd door het kabinet na veel gedoe een CO2-heffing opgenomen voor de industrie, maar zo’n heffing is ook nodig om te komen tot kringlooplandbouw. „Boeren hebben een prikkel nodig om de goede kant op te gaan", zegt voorzitter Hester Maij.

Beprijzen en belonen

Maij is voorzitter van een werkgroep, die minister Carola Schouten (Landbouw) adviseert in een dubbelinterview in Trouw met haar en de minister. „Uitstoot die over de grenzen van het milieu gaat, moet je beprijzen en bedrijven die het goed doen moet je belonen”, zegt de Overijsselse oud-gedeputeerde.

In de krant pleit Schouten voor enig geduld: „Je moet boeren niet te veel vertellen wat ze moeten doen. Het zou wel heel hoogmoedig zijn als ik in een jaar tijd die hele u-bocht zou willen nemen." Boeren zijn vakmensen die "heel goed eigen afwegingen kunnen maken" benadrukt de minister.

Overheidsfonds

De omschakeling die de werkgroep voor ogen heeft, is duur. Voorzitter Maij pleit daarom voor een overheidsfonds waaruit boeren de maatregelen om te verduurzamen kunnen betalen. Ook stelt Maij voor dat er een systeem komt waarin boeren direct kunnen zien wat ze produceren en presteren op het gebied van duurzaamheid. „Daar moeten we werk van maken", reageert Schouten in de krant.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Werkgroep wil boeren belasten: ‘Ze hebben een prikkel nodig’
Sluiten