Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 okt 2019 / 05:27 uur

Voor het eerst een landelijke ziekenhuisstaking

De vakbonden FNV Zorg & Welzijn, FBZ, NU’91 en CNV Zorg & Welzijn organiseren een landelijke ziekenhuisstaking op 20 november. Dit doen zij vanwege het uitblijven van een goede cao voor 200.000 ziekenhuismedewerkers in Nederland.

Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat dit gebeurt. De bonden verwachten dat minimaal de helft van de ziekenhuizen op 20 november de deuren gaat sluiten voor niet-spoedeisende zaken.

Loonsverhoging

De vakbonden vragen een structurele loonsverhoging van 5 procent voor 2019 en een extra toeslag op loon wanneer medewerkers last-minute worden opgeroepen om te werken. Ook willen de vakbonden goede afspraken over arbeids- en rusttijden voor het personeel en over instroom en behoud van medewerkers.

Deuren sluiten voor niet-spoedeisende zaken

Sinds de gesprekken aan de cao-tafel begin juni zijn beëindigd, hebben 25 ziekenhuizen 24 uur lang zondagsdiensten gedraaid. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, sluiten dan 24 uur hun deuren voor niet-spoedeisende zaken.

De werkgevers, verenigd in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), kwamen met het voorstel om de lonen voor alle medewerkers met 4 procent in 2020 en 4 procent in 2021 te laten stijgen. Ook boden ze per 1 januari 2020 een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag, wat volgens NVZ neerkomt op een extra 2,5 procent loonsverhoging voor verpleegkundigen. Ook gaat in de voorstellen de stagevergoeding omhoog en krijgen co-assistenten een onkostenvergoeding.

‘Ex-zorgmedewerkers, kom terug’

De zorgsector kampt met een groot tekort aan personeel, dus krijgen zo’n 3000 ex-zorgmedewerkers donderdag een brief van minister De Jonge van Volksgezondheid in de bus. Hij wil ze op die manier overtuigen om terug te keren naar de zorg. De campagne is vooral gericht op verpleegkundigen en verzorgenden. Iedereen die de brief ontvangt heeft minstens drie jaar in de zorg gewerkt en is niet langer dan tien jaar weg.

Er zijn op dit moment ruim 30.000 vacatures in de zorg, en er komen steeds meer patiënten bij. Dat komt deels door vergrijzing. Volgens berekeningen van het RIVM zou over een tijdje 1 op de 4 werkenden een zorgmedewerker moeten zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voor het eerst een landelijke ziekenhuisstaking
Sluiten