Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Journaliste Boersma stelt Staat aansprakelijk

De Nederlandse staat wordt aansprakelijk gesteld door journaliste Ans Boersma vanwege de schade die zij heeft geleden toen zij begin dit jaar Turkije werd uitgezet wegens haar connectie met de zogeheten Balie-jihadist.

De uitzetting gebeurde op basis van informatie van het Openbaar Ministerie (OM). Advocatenkantoor Prakken d’Oliveira dat Boersma bijstaat heeft dat woensdag bekendgemaakt.

‘Reputatieschade’

Volgens het kantoor heeft de journaliste, die ook haar werk als correspondent verloor, ‘reputatieschade’ opgelopen en zijn haar ‘journalistieke bronnen in gevaar gebracht’. ‘De kans dat zij zal kunnen terugkeren naar Turkije en haar werk als correspondent zal kunnen oppakken, is door deze gang van zaken nihil’.

Boersma is de ex van de uit Syrië afkomstige Aziz A., die samen met zijn broer Fatah A. wordt verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Aziz werd als lid van Jabat al-Nusra herkend tijdens een bijeenkomst in debatcentrum De Balie in Amsterdam.

Turkse autoriteiten

De Nederlandse justitie verdenkt Boersma van valsheid in geschrifte bij de aanvraag van een visum voor haar ex-vriend. De journaliste laat weten niet te begrijpen waarom het nodig was de Turkse autoriteiten te betrekken bij het strafrechtelijke onderzoek over feiten die in 2014 plaatshadden. Volgens Boersma was dat ‘onrechtmatig’. Het OM had namelijk ‘voldoende gelegenheid’ om haar hier te ondervragen, omdat ze geregeld in Nederland was.

Het advocatenkantoor verzoekt de Staat voor 1 november 2019 te reageren op de aansprakelijkstelling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.