Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Vliegvelden Madrid en Barcelona geblokkeerd door betogers

Veel betogers zijn naar het vliegveld van Barcelona gegaan om daar te demonstreren tegen het vonnis van het Spaanse hooggerechtshof tegen twaalf voormalige leiders van de separatistische regering in de regio. Ze kregen celstraffen tot 13 jaar door hun rol in de organisatie van een illegaal en chaotisch referendum in Catalonië in oktober 2017.

De politie heeft betogers uit een luchthavengebouw van het vliegveld Barcelona-El Prat verdreven, maar buiten is een groeiend aantal demonstranten aanwezig. Om meer betogers te weren, zijn er door agenten wegen afgezet en is het openbaar vervoer naar de luchthaven enige tijd stilgelegd.

Het is een chaos geworden door vele te voet toegestroomde betogers, zeggen waarnemers. De politie voert charges uit in een poging het vliegveld weer toegankelijk te maken.Tientallen vluchten werden gecanceld omdat de piloten niet op tijd hun vliegtuigen konden bereiken.

Ook andere plaatsen

De demonstranten van de beweging Tsunami Democràtic (Democratische Tsunami) hebben aangekondigd de luchthaven plat te leggen. Ook op andere plaatsen hebben betogers wegen geblokkeerd. Veel organisaties en actiegroepen hebben aangekondigd samen op 26 oktober te gaan demonstreren tegen de veroordelingen.

Ze zijn met mogelijk meer dan duizend auto’s naar het Madrileense vliegveld Barajas-Adolfo Suárez gereden om het verkeer te hinderen.

‘Aanval op democratie’

Spaanse opperrechters veroordeelden maandag negen van de beklaagden tot celstraffen van negen tot dertien jaar wegens het beramen van oproer en misbruik van overheidsgeld. De veroordeling is volgens separatisten onterecht en een aanval op de democratie. Ook de huidige premier van Catalonië, Quim Torra, wees het oordeel af en schreef boze brieven aan de Spaanse premier en de Spaanse koning.

Sinds mei 2018 heeft Catalonië weer een regioregering met de separatist Torra aan het hoofd. De machtsverhouding in het Catalaanse parlement is sinds 2017 vrijwel niet veranderd. De separatisten hebben met minder dan de helft van de stemmen toch een kleine meerderheid in het parlement van 135 zetels.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.