Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 2 okt 2019
Leestijd: 1 minuut

Verpakking staatswiet moet onaantrekkelijk zijn

Staatswiet. Het wordt straks op initiatief van de overheid geteeld, maar burgers moeten het eigenlijk niet kopen. Hiervoor is een oplossing bedacht: een onaantrekkelijke verpakking. 

De verpakking van die wiet moet zó onaantrekkelijk zijn, dat er wordt voorkomen dat mensen die „niet van plan waren” wiet te gebruiken, het kopen. Dat blijkt uit een voorstel voor het experiment met wietteelt dat dinsdag in consultatie is gegaan, meldt NRC.

In dit voorstel staan de regels voor het experiment, die op z’n vroegst in 2021 van start gaan, voor het eerst uitgewerkt. Burgers, bedrijven en organisaties mogen hier de komende periode op reageren. Wie de wiet precies gaat telen, is nog onduidelijk. Uit het ontwerp-voorstel blijkt dat er wordt ingezet op tien telers.

Een onaantrekkelijke verpakking

Om de verpakking zo onaantrekkelijk mogelijk te maken, zijn er bepaalde richtlijnen opgesteld. Zo mogen telers enkel het lettertype Helvetica gebruiken, in zwarte inkt. Daarnaast moet de verpakking vrij zijn van bewerking of beeldmerken die de verpakking extra aantrekkelijk kunnen maken. Ook mag de verpakking slechts uit één kleur bestaan en moet het etiket minstens 30 procent van het oppervlak beslaan. Als laatste mogen de effecten van wiet niet op de verpakking staan en zijn gezondheidswaarschuwingen verplicht.

Tien gemeenten

Groningen, Tilburg, Almere, Breda, Maastricht, Nijmegen, Arnhem, Zaanstad, Heerlen en Hellevoetsluis zijn de tien gemeenten die vanaf 2021 vier jaar lang meedoen aan het experiment met de verkoop van gereguleerde wiet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verpakking staatswiet moet onaantrekkelijk zijn
Sluiten