Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 18 okt 2019 / 09:39 uur

Verenigingskerk: Vader Ruinerwold had psychische problemen

De vader van het gezin dat in Ruinerwold een geïsoleerd leven leidde, had psychische problemen. Dat stelt de Verenigingskerk vrijdag in een persverklaring. Vader Gerrit Jan van D. was midden jaren tachtig kort lid van de Verenigingskerk, maar verliet in 1987 de organisatie.

Een broer van de man, Derk, is al lange tijd lid van de Verenigingskerk. „Ik heb sinds 1984 niets meer van mijn broer gehoord", zegt hij in de verklaring. De organisatie, ook bekend als de Moonsekte, kan verder niets zeggen over Josef B., de opgepakte huurder van het pand. Volgens de Verenigingskerk zijn er geen gegevens bekend waaruit blijkt dat hij op enigerlei wijze verbonden is geweest met de organisatie. De geloofsovertuiging van de Verenigingskerk werd in 1965 door de Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon naar Nederland gebracht.

De 67-jarige vader werd maandag met vijf meerderjarige kinderen gevonden in een huis in Ruinerwold, nadat een zesde aan de bel had getrokken. Dat zou een 25-jarige man zijn, die zijn verhaal zou hebben gedaan in een café in de Drentse plaats. De 58-jarige Josef B. is de huurder van het pand in Ruinerwold. Hij werd maandag aangehouden, aanvankelijk omdat hij het politieonderzoek belemmerde.

Politie bevestigt niets

Gerrit Jan van D. is donderdag aangehouden. De politie wilde tot nog toe niets zeggen over zijn medische toestand. Hij zou een aantal jaren geleden een herseninfarct hebben gehad, maar hij kan worden verhoord. De man wordt verdacht van het medeplegen van vrijheidsberoving, mishandeling door de gezondheid van anderen te benadelen en witwassen. In het huis is een vooralsnog onbekend geldbedrag gevonden. Josef B. wordt inmiddels ook verdacht van het medeplegen van vrijheidsberoving en witwassen.

De 67-jarige man en de zes kinderen zeggen een gezin te zijn. „Dat wordt onderzocht, maar dat kunnen we nog niet bevestigen", aldus een woordvoerster van de politie eerder. De politie zegt redenen te hebben om aan te nemen dat de zes "betrokkenen" niet uit vrije wil in het pand aan de Buitenhuizerweg verbleven. „Wij onderzoeken of het volgen van een bepaalde levens- of geloofsovertuiging heeft geleid tot de leefsituatie waarin de personen verkeerden", aldus de politie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verenigingskerk: Vader Ruinerwold had psychische problemen
Sluiten