Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 4 okt 2019 / 06:29 uur

Stikstofcrisis biedt kansen volgens natuurclubs

De stikstofcrisis is niet alleen een probleem, het biedt ook kansen. Dat zeggen veertien Nederlandse natuurbeschermingsorganisaties.

Ze roepen in een open brief het kabinet op de stikstofcrisis te benutten voor natuur en alle Nederlanders. „We zouden dit moment juist moeten aangrijpen als een kans om natuur te herstellen én een duurzame economie te bouwen", aldus de organisaties, waaronder Greenpeace, Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en het Wereld Natuur Fonds.

Minste natuur

Nederland heeft volgens de natuurbeschermingsclubs jarenlang een beleid gevoerd van economische groei ten koste van natuur. „Het resultaat is een stikstofcrisis." Nederland heeft „de minste natuur van Europa", stellen de organisaties. „Vele diersoorten hollen in aantallen achteruit, waaronder insecten en vogels." Een teveel aan stikstof is niet alleen slecht voor de natuur, maar ook voor de gezondheid van inwoners, aldus de veertien. „De deken van stikstof over ons land draagt bij aan de grootschalige luchtverontreiniging."

Ze vinden het tijd voor een grote omslag die natuur, boeren en burgers ten goede komt en het kabinet is nu aan zet. „Wij vragen om lef te tonen door stevige keuzes te maken en voldoende geld te reserveren voor deze grote opgave."

Kringlooplandbouw

Dat betekent volgens hen investeren in boeren „zodat zij de omslag kunnen maken naar natuurvriendelijke kringlooplandbouw en daarbij met minder dieren een goede boterham verdienen". Ook moet worden geïnvesteerd in grootschalig natuurherstel „zodat natuurgebieden weer tegen een stootje kunnen". En ook de andere sectoren zoals vervoer, industrie, luchtvaart en bouw moeten zo snel mogelijk een ambitieuze bijdrage leveren, schrijven ze. Zij denken daarbij aan het verlagen van de maximumsnelheid en duurzaam bouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stikstofcrisis biedt kansen volgens natuurclubs
Sluiten