Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 9 okt 2019 / 07:19 uur

‘Kwart van de auto’s wordt afgekeurd na regelwijziging’

Tienduizenden auto’s in Nederland voldoen vanaf komend jaar niet langer aan de veiligheidseisen. Dat zegt keuringsinstantie Kiwa SCM. 

Het gaat om auto’s die gebruik maken van zogenaamde ‘keyless entry-systemen’, stelt Kiwa SCM in gesprek met BNR Nieuwsradio. Meer dan de helft van de nieuw verkochte auto’s is voorzien van een dergelijke slimme sleutel, alleen dit systeem blijkt makkelijk te kraken.

Kwart auto’s

Gevolg is dat de regels worden aangescherpt op dit gebied. Het Kiwa schat dat een kwart van de auto’s die het gaat toetsen zal worden afgekeurd als gevolg van deze regelwijziging.

„De problemen ontstaan vooral bij modellen die al langer op de markt zijn", zo licht certificatiemanager Henk van Vliet toe. „Die auto’s worden opnieuw gekeurd, maar beschikken in veel gevallen over systemen die niet aan de beveiligingseisen voldoen."

Oudere modellen

Auto’s die al verkocht zijn mogen hun certificaat behouden. Het gaat dus vooral om oudere modellen, die nog niet verkocht zijn. „Modellen die nieuw op de markt komen, beschikken nagenoeg allemaal over goede beveiliging."

Reageer op artikel:
‘Kwart van de auto’s wordt afgekeurd na regelwijziging’
Sluiten