Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 11 okt 2019 / 20:44 uur

Kabinet steunt ziekenhuizen alleen in uiterste geval

Het kabinet kan financiële steun leveren aan ziekenhuizen en andere zorginstellingen die in de problemen komen. Alleen in zeer uitzonderlijke situaties” en onder strenge voorwaarden kan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de portemonnee trekken.

Dat schrijven de bewindspersonen op dit departement aan de Tweede Kamer. Na de faillissementen van het MC Slotervaart en de IJsselmeerziekenhuizen vorig jaar wil het ministerie lessen trekken.

Het beleid dat sinds 2011 is gevoerd waarbij de overheid op afstand staat, ook bij financiële problemen, „volstaat niet meer", volgens het kabinet. „Een ongecontroleerd faillissement kan tot te grote risico’s voor de individuele patiëntenzorg leiden." Het ministerie wil "zo’n ongecontroleerde situatie niet meer meemaken".

Zorgwaakhond

Daarom moet zorgwaakhond Nationale Zorgautoriteit (NZA) eerder signalen krijgen of er bij zorgaanbieders financiële problemen zijn. Het gaat niet alleen om ziekenhuizen, benadrukt het ministerie, maar bijvoorbeeld ook om ouderenzorg- en gehandicaptenzorginstellingen.

Het ministerie zelf wil ook in een eerder stadium op de hoogte worden gebracht van mogelijke financiële problemen bij zorginstellingen. Het departement moet betrokken worden zodra er „risico’s ontstaan voor de kwaliteit, veiligheid of continuïteit" van de zorg.

„Dit brengt ons in positie om regie te nemen wanneer partijen er onderling niet uit dreigen te komen", schrijven de bewindspersonen. „VWS zal partijen dan aan tafel roepen en aanspreken op hun verantwoordelijkheden."

Benchmark Ziekenhuizen

Eerder deze week kwam het Benchmark Ziekenhuizen uit. Daaruit bleek dat elf ziekenhuizen afgelopen jaar een financiële onvoldoende scoorden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kabinet steunt ziekenhuizen alleen in uiterste geval
Sluiten