Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 okt 2019 / 09:56 uur

Johnson wil nieuwe stemming over vervroegde verkiezingen

De Britse premier Boris Johnson wil dinsdag voor de vierde keer proberen het Lagerhuis te laten instemmen met vervroegde verkiezingen. Hij wil een verkiezing op 12 december om de impasse rond de Brexit te voorkomen.

De kans op succes lijkt dit keer groter: de regering wil een stembusgang afdwingen via een voorstel dat de steun vereist van een simpele meerderheid van parlementariërs, terwijl normaliter een tweederdemeerderheid nodig is.

Afhankelijk van oppositie

De wet legt de lat voor vervroegde verkiezingen echter hoog. Daar moet twee derde van de parlementariërs mee instemmen, terwijl de Conservatieve Partij van de premier niet eens een normale meerderheid heeft in het Lagerhuis. Daardoor is hij afhankelijk van de oppositie.

De premier gooit het na meerdere nederlagen nu over een andere boeg. Hij wil via een wetswijziging de datum veranderen van de volgende landelijke verkiezing. Zo’n voorstel heeft slechts een simpele meerderheid van de stemmen nodig heeft om te worden aangenomen.

Debat

De precieze inhoud van het voorstel is nog niet bekendgemaakt. De regering heeft wel gezegd dat de volledige behandeling in het Lagerhuis op dinsdag moet worden afgerond. Het debat begint naar verwachting aan het begin van de middag.

Johnson kan mogelijk rekenen op steun vanuit de oppositie. Antibrexitpartijen LibDem en SNP willen ook verkiezingen en hebben duidelijk gemaakt het voorstel onder voorwaarden te kunnen steunen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Johnson wil nieuwe stemming over vervroegde verkiezingen
Sluiten