Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 26 okt 2019 / 11:50 uur

Brandweer België waarschuwt kattenbaasjes: zet kookplaat op kinderslot

Katten en inductiekookplaten zijn geen ideale combinatie als het gaat om brandveiligheid. En na meerdere incidenten in korte tijd, komt de brandweer van de Vlaamse provincie Oost-Brabant met een waarschuwing.

Op de radio laat de brandweer weten dat zij afgelopen week maar liefst driemaal in een week tijd moesten uitrukken voor een woningbrand. Al deze branden waren veroorzaakt door een kat die op een aanrechtblad sprong en in contact kwam met een inductiekookplaat.

Veel katten vinden het aanrecht maar wat interessant /Nick Karvounis, Unsplash

Kinderslot

„Zet je inductiekookplaat op kinderslot. Dan kan je huisdier het niet onbewust activeren. Als je geen kinderslot hebt, zorg dan dat er niets op staat. Dat is het verstandigste wat je kunt doen, want we krijgen regelmatig oproepen binnen van kleine brandjes die zijn veroorzaakt door een kat die op avontuur trekt,” waarschuwt de brandweerman in een gesprek met Radio 2.

Bij de keukenbrandjes zijn tot dusver geen gewonden gevallen, maar het blijft wel een linke situatie. In Aarschot ging het donderdag mis nadat een poezenbeest tegen een frituurpan aanstootte. Hierdoor vatte de pan vlam en ontstond er een kleine brand. Door adequaat ingrijpen van de baasjes thuis waren kon het vuur snel worden bedwongen waardoor grote schade uitbleef. Dit had echter een stuk ernstiger kunnen aflopen. Ook de onbewuste brandstichter liep geen verwondingen op.

Je zou natuurlijk ook een pittig gesprek kunnen voeren met je nieuwsgierige huisdier, maar of dat nou resulteert in wenselijk gedrag daar zullen veel kattenbezitters hun vraagtekens bij zetten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brandweer België waarschuwt kattenbaasjes: zet kookplaat op kinderslot
Sluiten