Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 okt 2019 / 11:40 uur

6 jaar cel geëist tegen man die dreigde met aanslag op Wilders

Tegen de Pakistaan Junaid I. is dinsdag een celstraf van zes jaar geëist. De 27-jarige wordt er onder meer van verdacht dat hij een terroristische aanslag wilde plegen op Geert Wilders.

Aanleiding was de cartoonwedstrijd voor spotprenten van de profeet Mohammed die de PVV’er had uitgeschreven. De cartoonwedstrijd werd later om veiligheidsredenen afgeblazen.

Filmpje

I. werd vorig jaar augustus aangehouden op het Centraal Station in Den Haag. Een dag ervoor plaatste hij op Facebook een filmpje waarin hij een aanslag zou hebben aangekondigd op de PVV-leider of de Tweede Kamer. „Een grove aantasting van de Nederlandse democratie”, vindt de officier van justitie. Dat filmpje is door ruim 153.000 mensen gezien en 14.000 keer gedeeld.

De verdachte heeft altijd ontkend dat hij uit terroristisch oogpunt handelde. Hij noemt zichzelf ‘vredelievend’ en zegt dat hij alleen wilde demonstreren tegen de cartoonwedstrijd omdat hij boos was dat Wilders de profeet beledigde. De officier van justitie gelooft daar alleen niets van. „De missie van I. ging veel verder dan het stoppen van de wedstrijd. Hij kwam naar Nederland om Wilders te vermoorden.”

Rugtas

Volgens de officier heeft I. geen openheid van zaken gegeven. „Hij heeft niet willen vertellen wie hij in Den Haag heeft ontmoet en met wie hij naar Amsterdam is gereisd.” Ook een verdwenen zware rugtas is nooit teruggevonden. I. had in chatberichten over die tas gezegd „ik kan niet met die spullen rondlopen, zonder die spullen zal mijn missie niet compleet zijn”.

Nu verklaart I. dat er een oude laptop en wat kleding in die tas zat en dat hij dat in Den Haag in de prullenbak heeft gegooid. Daar is alleen geen bewijs voor gevonden, niet in de bak en niet op camerabeelden.

Ruzie

I. zwierf al jaren door Europa. In Frankrijk hoorde hij naar eigen zeggen over de wedstrijd en vertrok naar Nederland. Een dag na het plaatsen van het filmpje – waarin hij zegt dat hij zijn best zal doen om „deze hond, deze onbeschaafde naar de hel te sturen” – werd hij aangehouden.

I. zit op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught en schaamt zich daarvoor, vertelde zijn advocaat. Hij zat een tijdje naast Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh. Met hem kreeg hij ruzie over het geloof.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
6 jaar cel geëist tegen man die dreigde met aanslag op Wilders
Sluiten