Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 sep 2019 / 07:24 uur

VVD: Controleer bankrekening van raadsleden

Volgens de VVD zouden banken de rekeningen van gemeenteraadsleden in de gaten moeten houden, om witwassen en financiering van terrorisme te voorkomen. Voor bijvoorbeeld ministers, Kamerleden en rechters geldt deze verplichting al.

Voor bepaalde groepen personen geldt de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme al. Banken, maar ook andere instellingen, zijn verplicht een onderzoek in te stellen voor ze zaken doen met bijvoorbeeld hoge politici en rechters, maar ook hoge militairen, directeuren van staatsbedrijven en hun directe familie.

Vermenging tegengaan

Om vermenging van de boven- en onderwereld tegen te gaan, vindt VVD-Kamerlid Roald van der Linde dat de wet ook zou moeten gelden voor de leden van Nederlandse gemeenteraden.

„Iedereen is bezorgd over de vermenging van de bovenwereld en de onderwereld", aldus Van der Linde. Volgens hem biedt de Europese richtlijn waar de wet uit voortvloeit nu al ruimte om ook "lokale politici onder een vergrootglas te leggen".

Geen extra werk

Hij denkt niet dat dit een berg extra werk oplevert voor banken en andere instellingen. Ze hoeven niet elke transactie na te lopen, maar kunnen controleren op bijvoorbeeld grote bedragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VVD: Controleer bankrekening van raadsleden
Sluiten