Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 sep 2019 / 06:34 uur

Rivierwaterbedrijven vrezen drinkwatertekort uit de Maas

In tijden van droogte bestaat de kans dat de Maas te weinig drinkwater levert. Rivierwaterbedrijven laten weten dat zij daarom vrezen dat er voor vier miljoen Nederlanders een drinkwatertekort dreigt te ontstaan. 

Niet alleen de droogte

De waterbedrijven, verenigd in RIWA-Maas, maken zich grote zorgen, meldt Trouw. „Het is wachten op een moment dat er onvoldoende water uit de kraan komt”, zegt voorzitter Wim Drossaert van RIWA-Maas.

Niet alleen de droogte veroorzaakte lage waterstanden. Droogtemaatregelen die door landen, zoals Frankrijk, stroomopwaarts worden genomen, verergeren de problemen. Reden voor de rivierwaterbedrijven te pleiten voor grensoverschrijdend overleg over de Maas, over waterbeschikbaarheid en -verdeling.

Ook de Belgen

De Maas is niet alleen in Nederland drinkwaterbron, ook drie miljoen Belgen zijn ervan afhankelijk. Het aantal klanten groeit en hun waterbehoefte bij warm weer neemt toe. Hierdoor daalt bij droogte de hoeveelheid water die door de rivier stroomt alleen maar verder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rivierwaterbedrijven vrezen drinkwatertekort uit de Maas
Sluiten