Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 sep 2019 / 05:59 uur

Stoppen voor vier op de tien boeren bespreekbaar

Voor vier op de tien boeren is stoppen met het boerenbedrijf bespreekbaar. Boeren hebben twijfels sinds de stikstofuitspraak van de Raad van State.

Zes op de tien boeren hebben twijfels over het voortbestaan van hun bedrijf sinds de uitspraak. Mits er een goede financiële regeling komt, is het voor veertig procent een optie om te stoppen. Dat meldt de NOS, die een enquête heeft uitgevoerd onder lezers van vakblad Nieuwe Oogst.

Vooral varkensboeren

Vooral varkensboeren vinden stoppen bespreekbaar. Van hen zegt 7 procent nu al te weten zich te willen aanmelden voor een subsidieregeling om te stoppen, en 67 procent zegt dat misschien te willen doen, afhankelijk van de regeling of hun eigen situatie. Onder melkveehouders zegt 65 procent juist onder geen beding te willen stoppen.

Verder wijst de enquête uit dat een meerderheid van de boeren die in de toekomst willen uitbreiden, verwacht dat dat niet meer mogelijk is. In totaal namen 6000 boeren deel aan de enquête.

Streep door stikstofbeleid

De Raad van State (RvS) zette eerder een streep door het Nederlandse stikstofbeleid. Het systeem was in strijd met Europese richtlijnen, oordeelde de RvS. Veel bouw-, infrastructuur- en landbouwprojecten liggen inmiddels stil als gevolg ervan. Voormalig minister Johan Remkes presenteert woensdag mogelijke oplossingen voor de korte termijn. Er lekte al uit dat Remkes onder meer zal adviseren de veestapel verder in te krimpen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Stoppen voor vier op de tien boeren bespreekbaar
Sluiten