Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 12 sep 2019
Leestijd: 3 minuten

Nederlanders aangehouden bij geheim ‘alienthuis’ Area 51

Twee vloggende Nederlanders zijn aangehouden in Nye County in Amerika. De twintigers probeerden de beveiligde Area 51 binnen te komen. 

Ties Granzier (20) en Govert Sweep (21) werden ontdekt in hun auto op de Nevada National Security Site, nabij het ‘aliengebied’ Area 51. Ze waren al een paar kilometer op het terrein. Hoe lang de Nederlanders vast moeten blijven zitten, is onbekend.

Aliens kijken

Er is veel te doen rondom Area 51. Je hoeft een website als 9GAG of Reddit maar te openen en de memes over de basis vliegen je om de oren. Van het gebied, een geheime testlocatie van de Amerikaanse luchtmacht midden in de woestijn van Nevada, wordt namelijk al jarenlang gezegd dat er aliens worden bewaard en dat er een ufo te vinden is. De Amerikaan Matty Roberts maakte in juli een event aan op Facebook om met geïnteresseerden het gebied te bestormen en de eventuele mysteries te ontrafelen. De bestorming plande hij in op vrijdag 20 september. Het event sloeg in als een bom: de teller staat op meer dan twee miljoen aanmeldingen. Nadat de FBI bij hem langskwam, annuleerde Roberts de bestorming en trok zich terug uit de organisatie. Het event werd daarna veranderd in een festival.

Wie zijn Ties en Govert?

De vloggers wilden ook poolshoogte nemen van het vermeende buitenaardse leven en het terrein verkennen, want aan de politie verklaarden ze bewust de ‘verboden toegang’ borden te hebben genegeerd. Ties Granzier komt uit het Limburgse Linne en heeft 735.000 volgers op zijn account, waar hij voornamelijk gamevideo’s op plaatst. Ook heeft hij een kanaal waar hij stunts laat zien.

Govert Sweep uit Boxmeer heeft meer dan 300.000 abonnees op YouTube, die hij video’s aanbiedt waarin hij verlaten gebieden en verboden plekken bezoekt. Granzier vertelde bij de aanhouding dat hij een video voor YouTube wilde maken. Daarop besloot te politie de auto te onderzoeken. Er werden camera’s, een drone, laptops en opnames gevonden. De Nederlanders zitten nu vast in de gevangenis van Nye County bij Las Vegas. De politie plaatste er een video over op Facebook.

Foreign nationals arrest for trespass at test site

Two foreign nationals were arrested for trespass at Nevada National Security Site

Posted by Nye County Sheriff's Office on Wednesday, September 11, 2019

Een stap te ver?

De ouders van Ties hebben mede door het tijdsverschil donderdagochtend nog niets van hem gehoord, vertellen ze aan het AD. Ze hopen snel meer informatie te krijgen over de jongens, die al eerder samen video’s hebben gemaakt. Giel de Winter, die video’s maakt voor StukTV en hiervoor ook verschillende verboden plekken bezocht, stelde in de 538 Ochtendshow met Frank Dane dat hij vond dat het bezoekje ‘over de grens ging’. „Je had het kunnen weten. Kijk, een gesloten McDonalds betreden is heel wat anders dan een supergeheim terrein waar militairen aanwezig zijn.”

Donderdagmiddag is er beeld vrijgegeven van een Amerikaans tv-station, dat Govert Sweep in de gevangenis videobelde. Hij vertelt tegen het station dat ze totaal geen kwade bedoelingen hadden. „We zagen ook veel andere mensen die kant op gaan. Achteraf gezien werkten die daar waarschijnlijk.”

Lef tonen

Op social media zijn de reacties op de arrestatie wisselend. De één is van mening dat de jongens dom bezig waren en „nu eens leren dat de wet in Amerika wel wordt gehandhaafd”, de ander vindt juist dat de vloggers lef hebben getoond om een poging te doen zo’n geheimzinnige locatie in beeld te brengen. Tegen het tv-station vertelt Govert donderdag dat het niet hun bedoeling was om mee te doen met het event, maar dat hij daardoor wel geïnteresseerd raakte in het gebied. „Onze terugvlucht staat een dag eerder gepland."

Of de bestorming – of een festival- echt gaat plaatsvinden volgende week is trouwens net zo’n mysterie als het gebied zelf. Inwoners van het dorpje Rachel, dat dichtbij het gebied ligt, hebben hun zorgen uitgesproken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.