Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 9 sep 2019 / 17:48 uur

Inspectie geeft verpleeghuis Jan Slagter onvoldoende

Het verpleeghuis van Omroep Max-directeur Jan Slagter zou het helemaal anders doen dan andere zorginstellingen met betere zorg en minder bureaucratie. Toch scoort het Rotterdamse Ben Oude NijHuis, dat anderhalf jaar geleden door hem werd opgericht, op meerdere vlakken onvoldoende.

Dit blijkt uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), zij hebben er bij het bestuur op aangedrongen om verbeteringen door te voeren en hebben hier een half jaar de tijd voor gekregen.

Goede en warme zorg

Slagter richtte het verpleeghuis anderhalf jaar geleden op uit onvrede met de ouderenzorg. Hij wilde betere zorg en minder management en bureaucratie. De inspectie ziet "goede intenties" bij de medewerkers die "goede en warme zorg" willen leveren, maar op zeven van de tien punten waarop het verpleeghuis is beoordeeld voldoet het niet aan de normen.

Zo wordt medicatie van de ruim vijftig cliënten niet altijd op de juiste manier bijgehouden en heeft het verpleeghuis "problemen bij het inschakelen van de nodige multidisciplinaire deskundigheid voor de zorg aan cliënten met een complexere zorgvraag". Die situatie brengt volgens de IGJ "het risico met zich mee dat cliënten niet de zorg ontvangen die zij nodig hebben".

"Kil rapport"

Anderzijds zegt de inspectie dat het Ben Oude NijHuis diverse ontwikkelingen in gang heeft gezet om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. „De veiligheid rond medicatie is voor ons nummer 1", zei Slagter in het tv-programma EenVandaag. Dat de inzet van specialistisch personeel niet in alle gevallen aan de norm voldoet, wil hij onder meer oplossen door voorlopig uit eigen middelen specialisten in te huren en te betalen.

Slagter sprak in de uitzending van "een kil rapport". Op de vraag of hij als bevlogen bestuurder bij het beginnen van het project niet overenthousiast is geweest, antwoordde hij: „Het is me wel tegengevallen, maar ik laat de moed niet zakken. Over drie maanden hebben we het allemaal allang op orde." En: „Bij ons hoeven de bewoners nooit in hun eentje te zitten of eenzaam te zijn".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Inspectie geeft verpleeghuis Jan Slagter onvoldoende
Sluiten