Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 sep 2019 / 09:40 uur

Geboortepapieren moeten Nederlandse historie zichtbaarder maken

Als het aan de fractievoorzitters van VVD en CDA ligt, wordt de geschiedenis van Nederland niet verstopt of uitgewist, maar juist zichtbaarder. De partijen willen dat de geboortepapieren van Nederland permanent op een publieke plek worden tentoongesteld. 

„We mogen trots zijn op onze geschiedenis en dat mogen we best laten zien", zeggen de regeringspartijen in een verklaring.

‘Gezond vaderlandsliefde’

Volgens Klaas Dijkhoff, fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer verdient de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland een trotse, prominente plek, zichtbaar voor iedereen. Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA: „Er is niks mis met gezond vaderlandsliefde, het kan juist verbindend werken."

Het Plakkaat van Verlatinghe (1581), de Unie van Utrecht (1579) en de Apologie van Willem van Oranje (1580), worden beschouwd als de ‘geboortepapieren van Nederland’. De tekst van het Plakkaat vertoont overeenkomsten met de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring uit 1776.

Gouden Eeuw

De partijen komen met de verklaring naar aanleiding van het Amsterdam Museum dat de term ‘Gouden Eeuw’ niet meer gebruikt. Historicus Frits van Oostrum zei vorige week al tegen Metro waarom dat geen goed idee is.

Ben jij het eens met de partijen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geboortepapieren moeten Nederlandse historie zichtbaarder maken
Sluiten