Elselotte Smink
Elselotte Smink Nieuws 16 sep 2019 / 07:50 uur

Houd je hoed vast: het wordt een winderige Prinsjesdag

Het is buiten echt herfst. Maandag kun je maar beter een paraplu bij je hebben, want het blijft tot aan het einde van de middag regenen. 

Het wordt zo’n 18 graden. Op dinsdag, Prinsjesdag, blijft het waarschijnlijk wel droog. Maar het gaat flink waaien!

Gure dag

Volgens Weeronline wordt het op de dag van de troonrede tussen de 15 tot 16 graden. Er staat een windkracht van 4 tot 5. Een schril contrast met vorig jaar: toen werd het met 23 graden de op drie na warmste Prinsjesdag. Op de warmste, in 1961, werd het 28,7 graden.

De hoedjes mogen dus goed vastgezet worden dinsdag. Overigens bestaat de traditie van hoeden voor de vrouwen op Prinsjesdag nog niet heel erg lang: toenmalig kamerlid Erica Terpstra zette in 1977 de toon, mede als eerbetoon aan koningin Beatrix. En als tegengeluid voor de ‘grijze massa’. „Als je in Den Haag op Prinsjesdag geen goed draagt, wanneer dan wél?”.

Zomerse dagen op komst

Voor wie door dit frisse herfstweer in het staartje van de zomer al een gebrek aan vitamine D heeft opgelopen, is er goed nieuws. Aankomend weekeinde wordt het namelijk nog een keer lekker zomers weer. Vanaf donderdag waait er een warme wind over Nederland en in het weekend wordt het om en nabij de 20 graden. Haal de teenslippers maar weer uit de kast…

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Houd je hoed vast: het wordt een winderige Prinsjesdag
Sluiten