Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 30 sep 2019 / 11:57 uur

Dierenorganisaties uitten kritiek op tv-programma Onze boerderij 

Meerdere dierenorganisaties hebben een klacht ingediend over ‘valse voorlichting’ door Yvon Jaspers en kippenboer Mark in het KRO-NCRV programma Onze boerderij.

Een Dier Een Vriend, Animal Rights, Stichting Dierennood en Comité Dierennoodhulp zijn van mening dat de kijkers „een mooi verhaal vol leugens” kregen voorgeschoteld dat „volstrekt niet klopt met de realiteit”.

In de aflevering van 22 september loopt Jaspers met boer Mark door een scharrelstal en vraagt ze hem of de scharrelstal de slechtste situatie is voor kippen in Nederland. Dat is inderdaad het geval, zei hij. De organisaties zijn het oneens met deze uitspraak. Volgens hen zitten er nog altijd zes miljoen kippen in krappe kooien. Daarnaast zijn ze het ook oneens met het beeld dat wordt gecreëerd over de industrie. „Boer Mark heeft het over hele oude dames die in zijn stal zitten, terwijl de realiteit is dat leghennen na anderhalf tot twee jaar naar de slacht gaan op slechts een fractie van hun natuurlijke levensverwachting”, aldus de organisaties.

‘Verdraaiing’

Ook uitten de organisaties kritiek op het, volgens hen, achterhouden van informatie. „Over het vangen, transporteren en het slachten wanneer de kippen economisch afgeschreven zijn, wordt al helemaal geen inkijkje gegeven. Deze moedwillige verdraaiing en achterhouden van feiten komt omdat de partijen allen betrokken zijn of belangen hebben met de mensonterende bio-industrie."

De organisaties eisen rectificatie van de omroep en willen dat onafhankelijk experts de uitzendingen die nog uitgezonden gaan worden vooraf gaan toetsen op onjuistheden. Ze hebben de klacht ingediend bij de NPO, de NPO Ombudsman, KRO-NCRV en het Commissariaat voor de Media.  KRO-NCRV benadrukt dat Onze boerderij “onafhankelijk” wordt gemaakt en ontkent dat er sprake is van (valse) voorlichting. Ook vindt de omroep rectificatie niet nodig.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dierenorganisaties uitten kritiek op tv-programma Onze boerderij 
Sluiten