Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 27 aug 2019 / 18:59 uur

Vijf militairen onwel bij oefening door hitte

Vijf militairen zijn maandag onwel geworden tijdens een oefening op de Veluwe. Ze vertoonden symptomen van hitteletsel, laat Defensie weten.

Het vijftal volgt de opleiding van de Luchtmobiele Brigade en was op oefening op het Stroesche Zand. Toen ze door de hitte werden bevangen, zijn ze overgebracht naar het Gelre-ziekenhuis in Apeldoorn. Daar gingen ze aan het infuus. Vier van hen zijn inmiddels weer thuis, een moet nog voor observatie in het ziekenhuis blijven.

Zwaarste opleiding

De opleiding voor de rode baret is een van de zwaarste die Nederland kent. De oefening van maandag was wegens de hitte al ingekort en lichter gemaakt en er was meer rust, drinkwater en voedsel, zegt Defensie. Toen de vijf onwel werden, is de oefening stilgelegd.

Defensie kijkt nog wat er precies is voorgevallen en of nader onderzoek nodig is. Sinds drie jaar geleden een rekruut aan hitteletsel overleed, ligt de omgang van de krijgsmacht met warm weer onder een vergrootglas. Bovendien zijn er in het verleden meer gevallen geweest tijdens militaire oefeningen in Nederland.

Commissie Hittestuwing

Uit onderzoek van de Commissie Hittestuwing in opdracht van het ministerie van Defensie bleek dat het leger daarbij zelf vaak verantwoordelijk was. Zo werden kleding en de oefening niet aangepast op de hitte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vijf militairen onwel bij oefening door hitte
Sluiten