Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 aug 2019
Leestijd: 1 minuut

NAVO treft maatregelen tegen Rusland

De NAVO-landen zijn het eens geworden over een "gebalanceerd, gecoördineerd en defensief pakket maatregelen" om zich te kunnen verdedigen tegen Russische middellangeafstandsraketten. Dat heeft de NAVO in een verklaring bekendgemaakt. Nu de Verenigde Staten formeel geen partij meer zijn in het ontwapeningsverdrag INF, is het verdrag tegen middellangeafstandsraketten in Europa "dood". „Rusland draagt daar als enige de verantwoordelijkheid voor."

Geen plaatsing in Europa

Volgens NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg betreffen de militaire maatregelen onder meer het plaatsen van luchtafweerraketten en conventionele raketten en het houden van meer en grotere oefeningen. De plaatsing van nieuwe kernraketten in Europa is niet aan de orde. „We zullen niet Rusland nadoen. We willen geen nieuwe wapenwedloop."

NAVO treft maatregelen tegen Rusland
Secretaris-generaal Jens Stoltenberg van de NAVO. / Stephanie Lecocq | EPA

De NAVO-bondgenoten staan achter het besluit van Washington om uit het verdrag te stappen. „Rusland blijft het verdrag schenden. Wij betreuren het dat Rusland geen enkele bereidheid heeft getoond en geen duidelijke stappen heeft gezet om de regels na te leven", aldus de verklaring.

Donald Trump

Moskou schendt het verdrag uit 1987 volgens president Trump met het plaatsen van 9M729- raketten, ook bekend onder de naam SSC-8-raketten, die met een kernkop kunnen worden uitgerust en West-Europa kunnen bereiken. Volgens de VS hebben die een bereik van 2000 km, volgens de Russen slechts 480 km, binnen de grens van 500 km uit het verdrag. „NAVO zal op een verantwoordelijke manier reageren op de aanzienlijke risico’s door de Russische 9M729- raketten", zei Stoltenberg in Brussel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.