Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 aug 2019 / 12:05 uur

Helikopters moeten stuwdamdoorbraak voorkomen

Britse hulptroepen zijn vrijdag druk in de weer bij Whaley Bridge in centraal Engeland. Ze proberen met man en macht te voorkomen dat een stuwdam doorbreekt na zware regenval eerder deze week. Intussen zijn al 6000 inwoners van het stadje geëvacueerd.

Instortingsgevaar

Met een helikopter is geprobeerd zandzakken op de buitenste helling van de stuwdam te laten vallen in een poging om te voorkomen dat die instort. Ingenieurs hebben intussen water uit het reservoir gepompt om het niveau te verlagen. Dat moet ervoor zorgen dat de druk op de muur minder wordt. Als dat lukt kunnen de reparatiewerkzaamheden starten.

De stuwdam raakte deze week zwaar beschadigd na zware en langdurige regenval in het gebied. Ook gebieden in Noord-Engeland kregen te maken met noodweer, waardoor bruggen instortten en wegen dichtgingen. Het Britse Met Office zei dat regenbuien op woensdag zorgden voor 50 millimeter regen in slechts één uur.

Helikopters moeten damdoorbraak voorkomen

Onderdak zoeken

„Wij adviseren mensen om hun huisdieren en benodigde medicijnen mee te nemen. Het is nog niet bekend hoe lang dit gaat duren", meldde de politie bij de evacuatie van de 6000 mensen. De bewoners van Whaley Bridge moesten zich eerst verzamelen in de basisschool van het nabijgelegen Chapel-en-le-Frith. De politie adviseerde de mensen om zelf een verblijfplaats te zoeken, omdat ze niet voor alle mensen onderdak kan regelen.

Vrijdag is het in ieder geval droog in Whaley Bridge, blijkt uit gegevens van Weeronline. Zaterdag is er meer kans op regen. Vanaf zondag gaat het echt regenen en ook de dagen erna valt flink wat neerslag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Helikopters moeten stuwdamdoorbraak voorkomen
Sluiten