Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 aug 2019 / 11:59 uur

Celstraf geëist voor organiseren hondengevechten

Door het Openbaar Ministerie zijn dinsdag celstraffen tot negen maanden en werkstraffen tot 40 uur geëist tegen vier verdachten, die zich in georganiseerd verband zouden hebben toegelegd op het houden van hondengevechten. Ook zouden ze agressieve pitbulls hebben gefokt en verhandeld.

Voor eigen vermaak

„Deze mensen hebben bewust gefokt voor verboden hondengevechten, die gruwelijk zijn om te zien. En hun doel? Hun eigen vermaak", sprak de aanklaagster dinsdagochtend voor de rechtbank in Amsterdam. Zij eiste dat alle verdachten vijf jaar lang geen honden mogen houden.

De hoogste strafeis hoorde de 32-jarige Batikan Y. uit Soest tegen zich uitspreken: negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk en een boete van 1500 euro. Zijn 33-jarige vriendin Stephanie B. uit Amersfoort krijgt wat het OM betreft zes maanden cel, waarvan de helft voorwaardelijk en een boete van 1250 euro.

Centrale rol

Tegen de beide andere verdachten, Dogukan Y. uit Amersfoort (35) en Daniël van de W. (35) uit Zeist, eiste het OM werkstraffen van respectievelijk 240 en 180 uur. Hoewel zij volgens justitie actief deel uitmaakten van het in 2016 opgerolde criminele samenwerkingsverband, was hun inbreng beperkter dan die van de medeverdachten.

Batikan Y. speelde in de ogen van justitie een centrale rol. Hij had contacten in het buitenland, stuurde zelfgemaakte filmopnamen van gevechten rond om gefokte pitbulls aan te prijzen en gaf tips voor de fok. Ook was hij betrokken bij de organisatie van gevechten en trad hij op als scheidsrechter.

Spijt

De verdachten hebben ontkend dat zij bedrijfsmatig en systematisch hebben gefokt om vechthonden af te leveren. Ook hebben ze spijt betuigd. Alleen Dogukan Y. , dinsdag als enige afwezig, heeft zich volledig op zijn zwijgrecht beroepen. Bij beelden van hondengevechten die het OM dinsdag liet zien, wendden de andere drie hun gezicht af.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Celstraf geëist voor organiseren hondengevechten
Sluiten