Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Storing Schiphol voorbij, vliegverkeer hervat

De storing bij het bedrijf dat op Schiphol de brandstoftoevoer van vliegtuigen verzorgt, is opgelost. De eerste vliegtuigen zijn volgetankt en vertrokken en het vluchtschema wordt geleidelijk hervat, meldt de luchthaven.

Reizigers wordt nog wel aangeraden mogelijke wijzigingen voor hun vlucht in de gaten te houden via de website van Schiphol of de app. Gestrande reizigers moeten zich melden bij hun vliegmaatschappij, die ervoor moet zorgen dat er slaapgelegenheid wordt geregeld.

180 geannuleerde vluchten

Vanwege de storing zijn woensdag ongeveer 180 vluchten geannuleerd. Het gaat om ongeveer evenveel inkomende als uitgaande vluchten.

Eerder nog liet KLM weten te verwachten dat er nog meer vluchten geannuleerd zouden worden. Dat blijkt dus niet het geval te zijn. Sinds woensdagmiddag 13.00 konden vliegtuigen niet meer worden volgetankt, met vertragingen en annuleringen als gevolg.

Gestrande passagiers werden eerder op de avond door de meeste luchtvaartmaatschappijen ondergebracht in hotels, maar er werd ook gesproken over veldbedden voor reizigers die nergens naartoe konden.

Nacht doorbrengen op het vliegveld

Niet alleen in Amsterdam kunnen reizigers geen kant op. Ook op buitenlandse luchthavens zit er voor passagiers met de bestemming Amsterdam niets anders op dan de nacht door te brengen op het vliegveld of een hotel te zoeken.

Naar verwachting zal de storing in de brandstoftoevoer nog tot zeker ver in de avond duren. Dat laat het bedrijf in een verklaring weten. „We werken samen met Aircraft Fuel Supply hard aan een oplossing, het is nog onduidelijk hoe lang dit gaat duren, maar zeker tot ver in de avond.”

Op Schiphol kunnen vliegtuigen door een storing bij het bedrijf dat de brandstoftoevoer verzorgt, al enige tijd niet tanken.  Woensdag omstreeks 17.30 uur stonden er ongeveer zeventig toestellen te wachten op brandstof, liet een woordvoerder van de luchthaven weten.

Wijzigingen in de gaten houden

Schiphol betreurt de overlast voor reizigers en vliegmaatschappijen. Reizigers wordt aangeraden mogelijke wijzigingen voor hun vlucht in de gaten te houden via de website van Schiphol of de app.

Volgens de woordvoerster is woensdag een piekdag wat betreft het aantal reizigers op de luchthaven, maar zijn er geen problemen. „Het is druk, maar beheersbaar. Waar nodig wordt water uitgedeeld."

Oorzaak onbekend

De storing bij Aircraft Fuel Supply, dat de brandstoftoevoer verzorgt, begon om om 13.00 uur. De oorzaak is nog niet bekend. Volgens de woordvoerder ondervinden passagiers vooral sinds 14.30 hinder van die storing. Voor die tijd waren veel vliegtuigen al volgetankt en konden ze nog vertrekken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.