Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

Ontwerp renovatie Binnenhof loopt weer vertraging op

De renovatie van het Binnenhof moet anders, maar hoe precies, dat moet nog worden vastgesteld. Het definitieve ontwerp loopt daarom weer vertraging op. Eind dit jaar was de afspraak, dan zou het ontwerp af zijn. De verwachting is nu dat dat mei 2020 wordt. Dat meldt staatssecretaris Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer.

Over de geplande verbouwing van het complex, waar bijna een half miljard euro mee is gemoeid, is veel commotie ontstaan. Gesproken wordt van „megalomane plannen" die gedoemd zijn uit de hand te lopen. De Kamer wil juist een „sobere en doelmatige" aanpak. Het ontwerp zou eerst december 2018 klaar zijn, toen werd het 1 juli en nu dus mei 2020.

Geen vertraging voor project

Dat het definitieve onderwerp later klaar is dan gepland, hoeft volgens Knops niet te betekenen dat het hele project later af is. „Dit is inpasbaar in de planning van de renovatie als geheel", aldus de staatssecretaris.

De renovatie begint volgend jaar en duurt ruim vijf jaar. In de zomer van 2020 verkassen de bewoners van het Binnenhof naar vervangende onderkomens. De Tweede Kamer wordt tijdelijk ondergebracht in het oude ministerie van Buitenlandse Zaken. De werkzaamheden beginnen echt na Prinsjesdag.

Mogelijk oud graf onder Binnenhof

Knops meldt verder dat de renovatie mogelijk wordt aangegrepen om te zoeken naar het graf van Johan van Oldenbarnevelt. De oud-raadspensionaris, die in 1619 op het Binnenhof ter dood werd gebracht, ligt mogelijk begraven in een grafkelder ergens onder de Eerste Kamer.

De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE) is bezig met een verkennend onderzoek, aldus Knops. „Te beantwoorden vragen zijn of het waarschijnlijk is dat het graf nog op het Binnenhof ligt, en zo ja, welke mogelijkheden er zijn om restanten te vinden en te identificeren."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.