Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 1 jul 2019 / 20:33 uur

Duitse bosbrand mogelijk aangestoken door pyromaan

De bosbrand die woedt op een voormalig militair oefenterrein in Mecklenburg-Vorpommern is, met een omvang van 4,7 vierkante kilometer, de grootste in de geschiedenis van de Duitse deelstaat. De brandlucht was maandag zelfs in Berlijn te ruiken, 200 kilometer naar het zuidoosten.

De politie gaat er serieus van uit dat een pyromaan de brand heeft aangestoken. De vlammen zijn zondag namelijk op verschillende plekken opgelaaid. Mogelijke getuigen en mensen die in de omgeving videobeelden of foto’s hebben gemaakt zijn opgeroepen zich te melden.

Geëvacueerd

Zondagavond werden het dorp Alt Jabel en een kindervakantiekamp al ontruimd, maandag moesten ook de inwoners van Jessenitz-Werk, Trebs en Volzrade hun huis verlaten. In totaal zijn nu ongeveer 750 mensen geëvacueerd. Een groot deel van hen is naar familie gegaan, een ander deel is ondergebracht in de sporthal van Lübtheen.

Blussen bemoeilijkt

Omdat er een grote hoeveelheid munitie in het gebied ligt, worden de bluswerkzaamheden bemoeilijkt. Er zijn vierhonderd brandweerlieden ingezet, maar zij moeten vanwege het risico afstand houden. Met pantservoertuigen en helikopters wordt geprobeerd de vuurzee te bestrijden. Buurstaat Nedersaksen stuurde maandag versterking, meer dan honderd manschappen en technisch materieel voor het oppompen en transporteren van water.

Het districtshoofd van Ludwigslust-Parchim noemde de situatie spannend. „Op dit moment gaat het niet zozeer om het blussen van de brand maar om de veiligheid van het leven in de omgeving", aldus Stefan Sternberg, die zondagavond al de noodtoestand afkondigde. Speciale aandacht krijgt een pand van de explosievenopruimingsdienst dat vlak bij de vuurhaard staat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Duitse bosbrand mogelijk aangestoken door pyromaan
Sluiten