Metro
Metro Nieuws 19 jul 2019 / 09:22 uur

Nijmegen in ban van intocht Vierdaagse

De laatste dag van de Vierdaagse in aangebroken en Nijmegen viert vrijdag de feestelijke intocht van de 41.580 deelnemers aan de 103e editie. Langs de Sint Annastraat, die op de finishdag van de Vierdaagse Via Gladiola wordt genoemd, staan tribunes en talloze stoelen en banken van particulieren.

Oversteken van rivier

In en rond de stad gelden tal van afzettingen en omleidingen. „Wie niet in Nijmegen hoeft te zijn, kan de stad vrijdag beter mijden", waarschuwt Rijkswaterstaat.

De laatste dag van de Vierdaagse voert naar het Brabantse Cuijk. Defensie heeft daar donderdagavond speciaal voor de Vierdaagse een pontonbrug over de Maas gelegd. Na het oversteken van de rivier gaat de wandelroute terug in de richting van Nijmegen.

Extra tijd

De lopers krijgen vrijdag een uur extra de tijd om de finish in de stad te halen, omdat het op de laatste kilometers in Nijmegen elk jaar extreem druk is. Ook de vele, deels militaire muziekkorpsen die meedoen aan de intocht zorgen voor oponthoud.

Op de eretribune staan onder andere defensieminister Ank Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser van Defensie om de wandelaars in te halen. Bijleveld bracht deze week ook een bezoek aan Kamp Heumensoord, waar de 6000 militaire Vierdaagselopers overnachten.

Eerste wandelaars snel binnen

De eerste deelnemers passeerden de finish al vroeg in de morgen. Het zijn getrainde mannen en een enkele vrouw, die elke wandelmars zo snel mogelijk proberen af te ronden zonder te rennen. Hardlopen of snelwandelen is namelijk verboden op het Vierdaagseparcours.

De allereerste was vrijdagmorgen Ronald van Dort uit Ridderkerk, een Afghanistan-veteraan in een rolstoel. Hij werd direct gevolgd door een wandelaar uit Rosmalen. De vroege binnenkomers moeten tot 12.00 uur wachten voor ze hun Vierdaagsekruisje kunnen ophalen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Nijmegen in ban van intocht Vierdaagse
Sluiten