Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 jul 2019
Leestijd: 1 minuut

‘100 Nederlanders rijbewijs kwijt in Frankrijk’

In Frankrijk wordt per direct het rijbewijs ingenomen van automobilisten die veel te hard rijden. Dat gebeurde in 2017 bij 104 Nederlanders die minimaal 50 kilometer per uur te hard reden, blijkt uit cijfers die BNR heeft opgevraagd bij het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Streng systeem

Justitie in Frankrijk neemt volgens de nieuwszender elk jaar zo’n honderd rijbewijzen van Nederlanders in. Volgens het strenge Franse strafpuntensysteem krijgen Nederlandse snelheidsduivels zes strafpunten, waarmee ze veroordeeld kunnen worden tot een rij-ontzegging van drie jaar.

„Op het moment dat je in extreme mate onwenselijk verkeersgedrag vertoont – of dat nou in Nederland is of in het buitenland – moet de politie natuurlijk wel een middel hebben om dat tegen te gaan. Anders zou je vrolijk verder kunnen rijden", aldus advocaat verkeersrecht Bert Kabel. „Ook in Frankrijk kun je natuurlijk een gerechtelijke procedure starten, maar daar gaat wat tijd overheen."

Flitsboetes

Een rij-ontzegging geldt volgens hem alleen in het land waar die is opgelegd. Maar omdat het rijbewijs ook daadwerkelijk wordt ingevorderd, is het een probleem om in Nederland de weg op te gaan. „Je moet immers altijd je rijbewijs bij je hebben."

Aan Nederlanders die rijden in Frankrijk worden jaarlijks 350.000 flitsboetes opgelegd, blijkt eveneens uit navraag van BNR. Kabel adviseert bezwaar aan te tekenen als de boete mogelijk onterecht is. „Maar wel betalen, anders wordt die flink verhoogd. Bovendien, als je bijvoorbeeld een jaar later Frankrijk in wil, moet je alsnog betalen of je voertuig wordt in beslag genomen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.