Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 9 jul 2019 / 11:24 uur

Aanvragen voor islamitische scholen afgewezen

Tien aanvragen voor het oprichten van een islamitische middelbare school zijn er in het afgelopen jaar gedaan. Alle tien de verzoeken zijn afgewezen, onder andere omdat de scholen te weinig leerlingen zouden trekken. Dat zeggen cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

De tien middelbare scholen hadden moeten staan in de grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De aanvragers konden niet aan de stichtingsnorm voldoen. Die norm stelt vast hoeveel leerlingen er minimaal nodig zijn om aanspraak te maken op oprichting en financiering.

732 leerlingen

Om dat te bepalen wordt er onder andere gekeken naar gelijksoortige, dus islamitische, basisscholen in de buurt. Alle tien zouden ze niet minimaal 732 leerlingen kunnen aantrekken, terwijl dat vereist is voor scholen met de richtingen vmbo, havo en vwo.

Wim Littooij, bestuurder bij Stichting voor Islamitisch Voortgezet Onderwijs in Rotterdam (SIVOR), stelt tegenover de NOS dat de regelgeving veel te streng is. Volgens hem laten de basisscholen in de buurt niet alles zien. „Op het Avicenna College komt ook de helft van het islamitisch basisonderwijs, de andere helft niet”, aldus Littooij.

Makkelijker

Niet alleen islamitische scholen hebben problemen, dat geldt ook voor boeddhistische of vrije scholen. Er is nu een wet in de maak, die het oprichten van een school makkelijker moet maken. „Ik ben ervan overtuigd dat we dan kunnen aantonen dat we genoeg leerlingen kunnen bereiken", aldus Littooij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aanvragen voor islamitische scholen afgewezen
Sluiten