Metro
Metro Nieuws 24 jun 2019 / 07:50 uur

Vrouwen verdienen minder bij Tilburg University

Vrouwelijke wetenschappers van Tilburg University verdienen gemiddeld 175 euro bruto per maand minder dan mannelijke wetenschappers. Dat blijkt uit blijkt uit eigen onderzoek van de universiteit, schrijft de universiteitskrant Univers.

Dat mannen in veel beroepssectoren nog altijd meer verdienen dan vrouwen is al langer bekend. Ook binnen de Nederlandse universiteiten is er sprake van een beloningsverschil tussen mannelijke en vrouwelijke wetenschappers.

Harde cijfers

Hoewel de aandacht voor dit onderwerp de laatste paar jaar is gegroeid, ontbraken harde cijfers per universiteit. Het is naar eigen zeggen de eerste keer dat een Nederlandse universiteit de verschillen binnen de eigen organisatie onderzoekt.

Tilburg University besloot het probleem onder ogen te zien en startte een onderzoek. De uitkomst: een verschil van 175 euro. Uit het rapport blijkt dat vrouwen gemiddeld over alle functies binnen de universiteit (universitair docent, universitair hoofddocent, hoogleraar) 82 procent van het salaris van mannen verdienen.

Hoogleraren

Vooral onder hoogleraren zijn de verschillen groot. De verschillen bij die functie kunnen oplopen tot een verschil van 372 euro per maand.

„Dat betreuren wij ten zeerste en een dergelijke onwenselijke situatie staat haaks op ons diversiteitsbeleid”, laat collegevoorzitter Koen Becking weten. „Tilburg University heeft een actief diversiteitsbeleid met als doel meer kansen voor vrouwen in alle wetenschappelijke functies te creëren.”

Reageer op artikel:
Vrouwen verdienen minder bij Tilburg University
Sluiten