Metro
Metro Nieuws 23 jun 2019 / 15:17 uur

Van der Weijden onderweg naar Dokkum

Na zijn vertrek uit Franeker een paar uur geleden is Maarten van der Weijden zet hij nu koers naar Dokkum. Daar krijgt hij zijn tiende stempel.

Van der Weijden heeft het tempo er nog steeds goed in! Precies om middernacht tikte hij de 100 kilometer aan. Vlak daarna is hij een paar uur gaan slapen.

De Olympiër zit nog steeds goed in zijn ritme en loopt twee uur voor op schema. Hij heeft inmiddels Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen en Franeker achter zich gelaten.

De zwemmer doet het natuurlijk allemaal voor het goede doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor kankeronderzoek. Hij begon vrijdagavond half zes in Leeuwarden aan zijn tweede poging om de Elfstedenzwemtocht te zwemmen. Hij hoopt dan maandagavond met 196 kilometer in zijn armen, weer aan te komen in de Friese hoofdstad.

Live: Van der Weijden onderweg naar Harlingen.
Route die Van der Weijden aan het afleggen is. Foto: ANP.

17.18 uur: Hoge opbrengsten

Maarten van der Weijden heeft met zijn Elfstedenzwemtocht tot nu toe al 1,4 miljoen euro opgehaald. Volgens zijn woordvoerster is dat iets meer dan vorig jaar. Toen stond de teller rond deze tijd iets onder de 1,2 miljoen. Met de zwemmer zelf gaat het ook goed: hij ligt een uur voor op schema en voelt zich goed. Van der Weijden was rond 17.00 uur bij de sluis in Wier. Omdat hij niet loopt of kluunt, wordt hij in een soort draagzak met een kraan langs die sluis vervoerd. De woordvoerster benadrukt dat het gaat om een globale tussenstand, omdat veel banken overschrijvingen in het weekend niet verwerken.

15.46 uur: Geen Elfstedenkruisje

Maarten van der Weijden hoeft na het zwemmen van de Elfstedentocht niet te rekenen op een Elfstedenkruisje van de koninklijke vereniging Friesche Elf Steden, de organisatie van de 200 kilometer lange schaatstocht. De voorzitter van de vereniging zegt tegen Omroep Fryslân geen uitzondering te kunnen maken voor de zwemmer. „Misschien verdient hij het kruisje wel, maar hij krijgt het niet”, zei voorzitter Immie Jonkman. “Ons kruisje is alleen bedoeld voor leden die de tocht op schaatsen volbrengen. Zo is dat vastgelegd, daar wijken we niet vanaf. We hebben veel waardering voor wat hij doet en vinden het prachtig en knap. Maar we kúnnen gewoon geen uitzondering voor hem maken. We hebben hier geen kruisje voor en dat kan ook niet, want het kruisje is voor mensen die de tocht geschaatst hebben. Punt.”

14.26 uur: Waterloo

Het stuk waarop Van der Weijden zich nu bevindt, was vorig jaar het deel waarop hij het echt zwaar kreeg. Uiteindelijk stopte hij toen nabij het dorpje Burdaard vlak voor Dokkum. De stempel in Dokkum halen betekent dus automatisch dat hij zijn Waterloo van vorig jaar gepasseerd is. Voor de exacte plek waar hij strandde moet hij nog zo’n twintig kilometer zwemmen, oftewel een goede zes uur.

12.44 uur: Hel van het Noorden begint.

Maarten vervolgt zijn Elfstedenzwemtocht vanaf Franeker richting Dokkum. Hij gaat via De Ried naar Berlikumerwiid, Moddergat, Blikvaart, Zuidhoekstervaart, Finkumervaart, Bartlehiem en de Dokkumer Ee naar Dokkum. Dit stuk van de Elfstedentocht wordt normaal gesproken ook wel ‘de Hel van het Noorden’ genoemd. Naar verwachting zal Van der Weijden maandagochtend aankomen in Dokkum.

12.28 uur: Aankomst in Franeker

Van der Weijden is zojuist aangekomen in Franeker. Daar staan, ondanks de hitte, veel mensen op hem te wachten. Hij zal zijn negende stempel krijgen waarna hij zijn weg kan vervolgen in de richting van Dokkum voor stempel nummer tien. Op dit moment springen de meezwemmers het water weer in om 2 kilometer met Maarten mee te zwemmen door Franeker. De olympiër heeft nu al 128 kilometer afgelegd. Via deze link kun je zelf live zien waar Maarten op dit moment is.

Live: Van der Weijden aangekomen in Franeker.
De meezwemmers gaan het water in bij Franeker. Foto: Amarins de Boer.

09.30 uur: Onderweg naar Franeker

Maarten is zojuist vertrokken uit Harlingen. Hij zet zijn Elfstedenzwemtocht voort en is onderweg naar zijn negende stempel die hij gaat krijgen in Franeker. Van der Weijden zwemt via de Sexbierumervaart naar Franeker. Daar zal hij naar verwachting rond 12.00 uur aankomen.

09.18 uur: Stempel van Sinterklaas

Maarten heeft zojuist in Harlingen, onder luid gejuich van het aanwezige publiek, zijn achtste stempel gekregen van niemand minder dan Sinterklaas.

Live: Van der Weijden onderweg naar Franeker.
Van der Weijden krijgt negende stempel van Sinterklaas. Foto: ANP.

08.39 uur: Aangekomen in Harlingen

Van der Weijden is inmiddels aangekomen in Harlingen, de achtste van de elf steden. Zijn stempel heeft hij nog niet gekregen. Hij is namelijk nog niet in het drukke deel van de stad aangekomen. Om zijn Elfstedenzwemtocht succesvol af te maken moet Van der Weijden nog zo’n 80 kilometer afleggen.

08.00 uur: Gezelschap onderweg

Maarten van der Weijden zwemt op dit moment wel met een heel bijzondere meezwemmer. Kay, de weduwnaar van oud-topschaatsster Paulien van Deutekom, die begin dit jaar overleed aan de gevolgen van kanker, wil van der Weijden een hart onder de riem steken. Het is voor hem niet meer dan logisch dat hij dit stuk mee zwemt, hij woont namelijk zelf in Harlingen. Ook schaatsster Ireen Wüst staat Van der Weijden aan te moedigen langs de rand van het water.

Live: Van der Weijden onderweg naar Harlingen.
Ook schaatsster Ireen Wüst (tweede van rechts) moedigt Van der Weijden aan. Foto: Raymond van Olphen.

07.30 uur: Goed geslapen!

Een arts uit het team van Van der Weijden laat weten dat de langeafstandszwemmer ’s nachts 2,5 tot 3 uur heeft geslapen. „Dat heeft hem goed gedaan. Zaterdagavond was hij een beetje misselijk, maar daar heeft hij nu geen last meer van.”

04.30 uur: Rise and shine, Harlingen wacht

De olympiër is na een paar uur geslapen te hebben weer vertrokken in de richting van Harlingen. Hij zal daar naar verwachting rond 8.50 uur aankomen. Maar eerst zwemt hij onder andere nog langs Witsmarsum.

Live: Van der Weijden onderweg naar Harlingen.
Live: Van der Weijden onderweg naar Harlingen. Foto: Raymond van Olphen.

00.55 uur: Even uitrusten

Van der Weijden pakt even een langere rustpauze. Hij gaat bij Schettens, ten noorden van Bolsward, een paar uur slaap proberen te pakken.

00.00 uur: 100 kilometer afgelegd

De tweede mijlpaal is binnen voor Van der Weijden. De olympiër heeft inmiddels maar liefst 100 kilometer van zijn Elfstedenzwemtocht afgelegd. Als alles volgens plan verloopt, moet Van der Weijden nog drie steden: Harlingen, Franeker en Dokkum, voor hij maandagavond weer terug is in Leeuwarden.

Bekijk hier hoe dag 2 van zijn tocht door de Friese wateren verliep.

Vorig jaar deed Van der Weijden ook al een poging om de Elfstedenzwemtocht af te leggen. Deze poging strandde echter na 163 kilometer vlakbij Dokkum. Hij zwemt de tocht om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker, die ziekte waar hij in 2001 zelf van herstelde. Vorig jaar haalde hij met zijn zwemtocht maar liefst 5 miljoen euro op.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van der Weijden onderweg naar Dokkum
Sluiten