In het nieuws

Vaderdag afschaffen? 'Het is maar één dag!'

Foto ter illustratie. Bron: Unsplash

Foto van 'Cerise van Vliet'

14 JUN 2019

Ze geven, zwoegen en zorgen het hele jaar door. Eén dag zetten we ze in het zonnetje: onze vaders. En toch willen vier op de tien Nederlanders deze dag afschaffen. Dat blijkt uit onderzoek dat gedaan werd onder meer dan duizend Nederlanders, uitgevoerd door onderzoeksbureau Panelwizard.

Ruim 40 procent van de Nederlanders vindt dat Vaderdag mag worden opgedoekt. 18 procent zegt zelfs uit principe nooit een cadeau te kopen voor deze speciale dag voor vaders. „Dagen als Vaderdag en Valentijnsdag worden in ons nuchtere land vaak als commercieel gezien”, zegt Edwin Muller, marketing- en productmanager bij tondeuse-merk Wahl dat dit onderzoek initieerde. „Toch weet ik dat mijn eigen vader het stiekem wel leuk vindt om in het zonnetje gezet te worden. Zeker toen ik nog jong was, toen was hij al blij met een gekleide asbak, terwijl hij niet eens rookt.”

Belangrijk

Voor wie Vaderdag nog wel echt een belangrijke dag is, is de 23-jarige Joy Zielhorst uit Gouda. Acht jaar geleden verloor zij haar moeder. „Ik wil hem toch wel laten weten dat hij nu mijn papa én mijn mama is”, zegt ze daarover. „Vaderdag begint sowieso met een ontbijtje op bed en daarna doen we meestal wat leuks samen. Ik heb hem bijvoorbeeld al eens meegenomen naar Sail in Amsterdam .”

Ze vindt het belangrijk om haar vader die dag even extra in het zonnetje te zetten. „Het is maar één keer per jaar. Natuurlijk waardeer je je vader elke dag, maar op deze dag krijg je eigenlijk echt even de kans om stil te staan bij het feit dat je ouders veel voor je doen en er altijd voor je zijn.” Ook voor jonge kinderen zou ze het jammer vinden als Vaderdag wordt afgeschaft. „Ik vond het vroeger op school echt leuk om iets te maken!”, vertelt ze lachend. „Het is toch jammer als basisschoolkinderen dat nu niet meer doen, want dat was echt een feestje.”

Vaderdag vs. Moederdag

Een opvallend detail uit het onderzoek is ook dat veel mannen Moederdag belangrijker vinden dan Vaderdag. Zij vinden dat ook veel belangrijker dan de vrouwen zelf. 31,9 procent van de mannen zegt dat Moederdag belangrijker is dan Vaderdag, 8,9 procent van de vrouwen vindt dat. Gemiddeld is 20 procent van de Nederlanders het hiermee eens.

Bron: Wahl Home Products

Muller: „Het was voor ons echt verrassend dat zoveel meer mannen meer waarde hechten aan Moederdag dan vrouwen, terwijl veel vrouwelijke respondenten zelf ook moeder zijn. Of dit ligt aan vrouwelijke bescheidenheid of dit betekent dat veel mannen moederskindjes zijn, is moeilijk te zeggen.” Ook regionaal zijn er verschillen: in het oosten vindt 25 procent Moederdag belangrijker, in het westen vindt ‘slechts’ 18 procent dit.

Belangrijkste opvoeders

Het lijkt erop dat in Nederland een sterke ‘moederschapsideologie’ heerst. In kinderboeken zijn moeders bijna altijd de belangrijkste opvoeders, blijkt uit onderzoek waarbij een groot aantal kinderboeken onder de loep is genomen. Reclames, tv-series en boeken versterken het idee dat vrouwen geschikter zijn voor de opvoeding omdat ze empathischer en communicatiever zouden zijn. Onterecht, want uit verdere onderzoeken blijkt dat mannen en vrouwen weinig verschillen als het aankomt op de kwaliteiten die nodig zijn om een liefdevolle, zorgzame ouder te zijn. Ze zijn over het algemeen even empathisch, zorgzaam en behulpzaam.

Joy Zielhorst is het hiermee eens. „Je ziet het vooral aan de reclames overal. Met Moederdag beginnen ze ongeveer driekwart jaar van tevoren en met Vaderdag denk zelfs ik soms ‘oh het is al bijna Vaderdag!’”.

Afschaffen

Wie de mensen zijn die Vaderdag willen afschaffen? Mannen. Meer dan 49 procent zegt dat het van hem niet hoeft. Van de vrouwen zegt een kleine 34 procent dat Vaderdag de prullenbak in kan. Zelfs als er jonge kinderen in het spel zijn. Muller: „Je zou denken dat meer mensen met jonge kinderen deze dag toch graag in stand zouden houden, al was het maar voor de kroost. Maar zelfs voor bijna een derde van hen hoeft het niet zo.”

De traditie lijkt langzaamaan af te brokkelen, want ook ouderen hebben weinig trek in deze dag: maar liefst 47 procent van de zestigplussers willen deze dag afschaffen, tegenover 28,5 procent van de mensen onder de dertig. Zielhorst schaft de dag in ieder geval nooit af. „Mijn vader is heel belangrijk voor me. Hij is mijn laatste ouder, soms ben ik bang om hem kwijt te raken. Hij is mijn beste vriend en ik houd heel veel van hem, op Vaderdag krijg ik de ideale kans om hem dat te laten voelen.”

Cadeautips

Behoor jij tot de meerderheid die vaders zondag wel in het zonnetje wil zetten, maar heb je geen zin om weer met sokken of een stropdas aan te komen? Haal dan inspiratie uit deze tips!

Voor de vader die van gadgets houdt, is een ‘noise cancelling’ koptelefoon helemaal in. Je vader kan hem op z’n hoofd zetten en hoort dan niets meer van de omgeving, alleen zijn lievelingsmuziek. Ook handig voor de vader die veel reist, noise cancelling werkt namelijk perfect tegen de herrie van het vliegtuig.

Voor de verzorgde vader is after-shave altijd een goed idee. Die van Van Gils zijn onverminderd populair. Ook een goede gezichtsgel die licht en fris aanvoelt kunnen vaders waarderen. De praktische vader kan je blij maken met een ‘next level’ pasjeshouder. Handig voor alle pasjes, in een steeds modieuzer jasje en tegenwoordig al met ingebouwde tracker voor de papa die stiekem echt wel slordig is. Natuurlijk is een (digitaal) boek dat je vader al een tijdje op zijn verlanglijstje heeft staan ook altijd goed, net zoals een stevige borrelplank die je natuurlijk samen opeet


Tijger slaapt in bed Indiaas gezin na overstromingen

Tijger/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

14 MIN

In India keek een gezin uit het dorp Harmuti deze week raar op, toen ze thuiskwamen. In hun slaapkamer troffen ze in bed namelijk een tijger aan.

Zware moessonregens

De tijger komt vermoedelijk uit het Kaziranga National Park in de Indiase deelstaat Assam wordt geteisterd door overstromingen. De zware moessonregens hebben ervoor gezorgd dat tachtig procent van het park onder water staat. De regenval heeft hem waarschijnlijk een ontsnappingsmogelijkheid geboden.


Likeability of6

WIN! Rijksmuseum Escape Game voor 5 personen

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Ben jij, inventief, scherp en een echte puzzelaar? Heb jij een gevoel voor avontuur en durf jij het gebaande pad te verlaten? Vul dan hieronder jouw gegevens in en maak kans op 5 tickets voor de compleet vernieuwde Escape Game in het Rijksmuseum. Alleen deze zomer te spelen!

BEKIJK OOK


likelol
user_12b063dd63d6145e8c431f3285b52117f4dddfc8_avataruser_f2973dee4a2ad03b3e38062c064af89acea89d24_avataruser_3c4d955686a4d6a148ca7218aeee91343d4791e6_avatar

+3


Van Veenendaal vertrekt naar Atlético Madrid.

Van Veenendaal vertrekt naar Atlético Madrid

Van Veenendaal vertrekt naar Atlético Madrid. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Sari van Veenendaal neemt na vier jaar afscheid van Arsenal. De 29-jarige keepster van het Nederlands elftal vertrekt namelijk naar Atlético Madrid.

Atletico veroverde de afgelopen drie jaar de Spaanse landstitel. „De club heeft zich de laatste jaren bewezen", benadrukt Van Veenendaal. „Deze club biedt mij de beste voorwaarden om mezelf verder te ontwikkelen."

Van Veenendaal vertrekt naar Atlético Madrid.

Van Veenendaal vertrekt naar Atlético Madrid. Foto: ANP.


Raoul gaat nooit zonder oordoppen op pad

Raoul gaat nooit zonder oordoppen op pad

Raoul Hattink.

In samenwerking met VeiligheidNL

4 JUL 2019

Ze helpen je langer te feesten, zorgen dat je je vrienden beter kan verstaan en voorkomen gehoorschade: oordoppen met muziekfilter. Steeds meer mensen die naar een concert of festival gaan dragen deze doppen. Zo ook Raoul Hatting (27) uit Venlo, een van de ambassadeurs van de Plug in Party on Movement. In dit interview legt hij het belang van het dragen van oordoppen met muziekfilter uit.

Raoul, waarom ben jij oordoppen met muziekfilter gaan dragen?

Omdat muziek luisteren een van mijn favoriete hobby's is en ik hier nog mijn hele leven van wil genieten. Ik wil voorkomen dat ik over een aantal jaar met oorsuizen of tinnitus thuis zit en nooit meer met plezier naar een concert, festival of clubnacht kan gaan.


Anti-islamdoek weggehaald bij zwembad door politie.

Anti-islamdoek weggehaald bij zwembad door politie

Stockfoto van een zwembad, niet het desbetreffende zwembad. Foto: ANP,

Foto van 'Metro'

1 UUR

Bij zwembad De Fakkel in Ridderkerk heeft de politie een spandoek verwijderd met de tekst 'Door islamvertier geen zwemplezier'. Onderaan het doek werd verwezen naar Voorpost.org, de internetpagina van de extreemrechtse actiegroep Voorpost.

De politie neemt deze actie mee in het onderzoek naar ongeregeldheden in het zwembad. Het bad kwam begin juli in het nieuws toen het werd ontruimd na vechtpartijen tussen groepen jongeren.

Volgens het AD hing er ook een doek met de tekst 'Zwemterreur = Islamterreur, gemeente verzwijgt' bij het zwembad, waarmee Voorpost kritiek uit op de aanpak van de gemeente.


Weer: Code geel en zware onweersbuien.

Weer: Code geel en zware onweersbuien

Weer: Code geel en zware onweersbuien. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

2 UUR

Het kan vanmiddag flink tekeer gaan in Nederland. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor alle provincies in verband met een groot aantal onweersbuien die vanaf de middag over het land heen trekken.

Code geel gaat van kracht om 13.00 uur en blijft tot 21.00 uur actief. Vanwege de hoge temperatuur nemen de onweersbuien in kracht toe.

Naast onweersbuien zullen er zware windstoten tot 75 kilometer per uur zijn. Ook kan het in het oosten van het land gaan hagelen. Daar gaat het slechte weer zeker nog tot in het begin van de avond door.


Koffiezettende toeristen verbannen uit Venetië.
Likeability of5

Koffiezettende toeristen verbannen uit Venetië

Koffiezettende toeristen verbannen uit Venetië. Foto: ANP.

Foto van 'Metro'

2 UUR

Voor twee Duitse toeristen kwam hun vakantie in Venetië tot een vroegtijdig einde. Ze zijn namelijk verbannen uit de stad omdat ze aan de Rialtobrug op een klein kooktoestel koffie aan het zetten waren.

Een getuige zag het stel en haalde de politie erbij. Zij riepen de twee backpackers ter verantwoording en gaven ze een boete van bijna 1000 euro. Het paar uit Berlijn werd ook verzocht de stad te verlaten.

Koffiezettende toeristen verbannen uit Venetië.

Koffiezettende toeristen verbannen uit Venetië. Foto: ANP.


like
user_02fcbf569e1faec6e7bfd94f74be6385bf6e1bdb_avatar

Bezoeker Tomorrowland overleden.
Likeability of3

Bezoeker Tomorrowland overleden

Bezoeker Tomorrowland overleden. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Op het dancefestival Tomorrowland in het Belgische Boom is een bezoeker onwel geworden en later overleden, bevestigt de festivalorganisatie.

De man zakte vrijdagavond, 19 juli, in de buurt van het hoofdpodium in elkaar. Hij werd ter plaatse gereanimeerd en naar het ziekenhuis in Wilrijk (bij Antwerpen) gebracht, maar is daar overleden.

Volgens Het Laatste Nieuws zou het om een 27-jarige man uit India gaan. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of5

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

18 JUL 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


like
user_29224ea528b8c532bb2b7cf10fd234a319228450_avatar

EOD heeft handen vol aan magneetvissers.

EOD heeft handen vol aan magneetvissers

EOD heeft handen vol aan magneetvissers. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Granaten, wapens en gestolen juwelen. Het bestaan van een magneetvisser is alles behalve saai. Er slingert van alles rond in de Nederlandse wateren en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft haar handen dan ook vol aan de vondsten die magneetvissers doen.

Zo werden afgelopen week in Amsterdam en in Berkel en Rodenrijs granaten uit het water gehaald. In totaal moest de EOD dit jaar al 98 keer uitrukken hiervoor. In heel 2018 was dit 78 keer het geval.

Het gaat meestal om bommen of granaten uit de Tweede Wereldoorlog die ongeveer 75 jaar geleden in het water terecht zijn gekomen.


Steeds minder mannen actief op arbeidsmarkt

Steeds minder mannen actief op arbeidsmarkt

Steeds minder mannen actief op arbeidsmarkt. Foto: Colourbox.

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:31

Waar de afgelopen jaren steeds meer vrouwen de arbeidsmarkt betreden, zijn het de mannen die zich vaker terugtrekken. Uit onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat een steeds groter deel van de mannen tussen de 25 en 45 jaar niet (meer) actief is op de arbeidsmarkt.

8 procent

Zo was in het begin van 2009 nog 4,6 procent van de mannen tussen 25 en 45 jaar niet actief op de arbeidsmarkt, inmiddels is dat percentage opgelopen naar dik 8 procent.


Politieke partijen happen op anonieme donaties

Politieke partijen happen op anonieme donaties

Politieke partijen happen op anonieme donaties. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:50

Geld maakt gelukkig, ook binnen de politiek. Uit onderzoek van De Telegraaf blijkt namelijk, dat politieke partijen bereid zijn om een oogje toe te knijpen of de wet te overtreden als er een grote donatie wordt aangeboden.

In haar onderzoek benaderde De Telegraaf verschillende partijen met een gefingeerde (zelfbedachte) naam. Deze donateur wilde zogenaamd in één keer 15.000 euro doneren aan de desbetreffende partij.

Beleid


De eerste man op de maan, vijftig jaar later

De eerste man op de maan, vijftig jaar later

Edwin 'Buzz' Aldrin, in de reflectie van zijn helm zie je Neil Armstrong staan. Foto: AFP / NASA

Foto van 'Tim van der Steen'

VANDAAG, 05:59

Aanstaande zondag is het 21 juli en precies vijftig jaar gelden dat Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette. Metro blikt terug op dit legendarische moment.

Neil Armstrong was geen leuke man. Totaal het tegenovergestelde van rockster Edwin ‘Buzz’ Aldrin, die te pas en onpas de spotlights opzocht. Armstrong was in zichzelf gekeerd en bescheiden, maar wel de juiste man om als eerste voet op de maan te zetten.

Driemaal had hij volgens Rob van den Berg eigenlijk dood moeten zijn door een ongeluk tijdens zijn werk. Van den Berg zag de landing als vijfjarig jongetje vanaf de bank en is sindsdien betoverd door de ruimtevaart. Inmiddels is hij naast begenadigd verhalenverteller en deskundige op het gebied van ruimtevaart ook al ruim tien jaar directeur van Space Expo in Noordwijk.


Iran neemt twee Britse tankers in beslag

De Stena Impero die in beslag is genomen door de Iraanse Revolutionaire Garde. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Iran heeft vrijdag twee Britse tankers in de Perzische Golf in beslag genomen. De regering in Londen noemt de inbeslagneming van de tankers onacceptabel.

Onverwachts andere koers

De Iraanse Revolutionaire Garde bevestigde vrijdag de onder Britse vlag varende Stena Impero in beslag te hebben genomen. De tanker is eigendom van de Zweedse rederij Stena Bulk en zou zich volgens de Iraanse Revolutionaire Garde niet aan internationale afspraken hebben gehouden. Het is niet duidelijk om welke afspraken het hier gaat. Het schip wordt afgevoerd naar een marinehaven op het eiland Qeshm.


Veel onzekerheid over handhaving boerkaverbod

Vanaf 1 augustus geldt er op een aantal plekken in Nederland een boerkaverbod. / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Er heerst nog een hoop onzekerheid over de handhaving van het boerkaverbod dat op 1 augustus in gaat. Een hoop instanties zijn er nog niet over uit of en hoe ze het boerkaverbod willen handhaven.

Dat blijkt uit onderzoek van NieuwsuurHet boerkaverbod gaat op 1 augustus in en geldt in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen. Wie op deze plekken toch een boerka aan heeft, riskeert een boete van minimaal 150 euro. Maar minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken heeft de instanties niet verplicht het verbod te handhaven.

'Mensen in nood helpen we altijd'


Likeability of3

'Dode op Zwarte Cross is 18-jarige jongen'

Op de camping van Zwarte Cross is vrijdagmiddag een lichaam gevonden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het lichaam dat vrijdagmiddag op de camping van Zwarte Cross werd aangetroffen, is van een 18-jarige jongen. De jongen zou in natuurlijk dood gestorven zijn.

Meerdere bronnen hebben dit bevestigd aan TubantiaDe 18-jarige jongen zou uit het Gelderse dorpje Vragender komen, dat vlakbij Lichtenvoorde ligt.

Onderzoek


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Laatste basisschooldag voor prinses Ariane

Prinses Ariane tijdens de jaarlijkse fotosessie van de koninklijke familie. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Prinses Ariane heeft haar laatste dag van de basisschool erop zitten. Vrijdag werd ze door docenten van de Bloemcampschool in Wassenaar uitgezwaaid met een afscheidslied.

Koning Willem-Alexander nam vrijdag een foto van de zingende docenten, welke op de Instagrampagina van het Koninklijk Huis werd geplaatst.


Morgen veel regen, maar na weekend kans op hittegolf

Na het weekend kunnen we hoge temperaturen verwachten. / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het is oppassen geblazen zaterdag als je van plan bent naar buiten te gaan. Het lijkt er op dat de hemel zal huilen morgen en we een hoop regen en zelfs onweer kunnen verwachten. Maar niet getreurd: na het weekend is er kans op een hittegolf.

Er is morgen kans op enkele stevige regen- en onweersbuien, aldus Weeronline. We kunnen in een korte tijd lokaal veel regenwater verwachten, met hagel en windstoten. De maxima liggen dit weekend tussen de 21 en 27 graden.

Zon, zon en nog eens zon


Dode gevonden op camping Zwarte Cross

Op een camping van festival Zwarte Cross is vrijdagmiddag een lichaam gevonden. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Op de camping van festival Zwarte Cross is vrijdagmiddag een lichaam gevonden. De politie weet nog niet wat de doodsoorzaak is en doet nog onderzoek.

Ook over de identiteit is nog niets bekend. Het lichaam werd vrijdagmiddag rond 15.00 uur gevonden op de camping aan de Heringsaweg in Vragender, aldus Omroep Gelderland.

De omgeving van waar het lichaam is gevonden, is afgezet. De organisatie van het festival kan nog niet inhoudelijk reageren.