Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 3 jun 2019 / 17:15 uur

Productieproblemen voor Nutella door grote staking

Waar normaal gesproken 600.000 potten Nutella per dag van de lopende band rollen in een Noord-Franse fabriek, staat de productie nu al een week bijna stil.

De fabriek in Villers-Écalles die in handen is van het Italiaanse bedrijf Ferrero, staat bekend als de grootste Nutella-fabrikant ter wereld. De productie van de populaire chocoladepasta staat echter al een week lang op een zeer laag pitje en de vervaardiging van Kinder Bueno-repen ligt helemaal stil, zo meldt The Guardian.

Productieproblemen

Reden hiervan is een conflict dat 160 fabrieksarbeiders hebben met hun werkgever; zij eisen een hoger loon en zijn, naar geheel Franse traditie, in staking gegaan. Ook blokkeren zij de toegangswegen tot het fabriekspand.

Slechts een van de vier afdelingen die Nutella produceert is op dit moment operationeel, waardoor de fabriek maar op 20 procent van zijn capaciteit functioneert. Vanwege de wegblokkade wordt bovendien de levering van goederen onmogelijk gemaakt, hierdoor kunnen grondstoffen en ingrediënten niet aangevuld worden waardoor de voorraad bijna tot het absolute minimum is geslonken.

Volgens een Franse vakbond hebben zo’n 160 fabrieksarbeiders zich aangesloten bij de actie die vorige week maandag begon. De eisen van de stakers zijn volgens de vakbond helder; zij willen een loonsverhoging van 4,5% en een bonus van 900 euro. Dit is een behoorlijk gat met wat de werkgever biedt; zij willen niet verdergaan dan een salarisstijging van 0,4%.

Chocoladeblokkade

Het Italiaanse moederbedrijf Ferrero laat in een verklaring weten dat de stakers tot een minderheid behoren onder het 400 koppen tellende personeel. Zij hebben geen goed woord over voor de actie en menen dat de vakbond niet open zou staan voor onderhandelingen.

Verder stellen ze dat de veiligheid van de arbeiders die het werk niet hebben neergelegd voor hen het belangrijkste is. Op een intern kanaal typeert Ferero de blokkade als illegaal. Ze dreigen met juridische stappen als hen de vrije doorgang tot het pand van Ferrero France niet snel wordt gegeven. Ook individuele stakers zouden boetes van 1000 euro op hun deurmat kunnen verwachten als ze doorgaan met de chocoladeblokkade..

Ferrero werd opgericht in 1946 en is sinds die tijd een familiebedrijf dat er een strikte geheimhouding op nahoudt. Het bedrijf groeide uit tot een van de grootste producenten van chocoladeproducten wereldwijd met onder meer merknamen als Ferrero Rocher, Nutella en Kinder. Een oplossing voor het conflict lijkt ver weg te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Productieproblemen voor Nutella door grote staking
Sluiten