Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 3 jun 2019
Leestijd: 1 minuut

Overleg hervorming pensioen weer van start

Maandag gaan kabinet, werkgevers en werknemers weer om tafel om formeel te praten over de hervorming van het pensioenstelsel. Het overleg werd in november ook al gevoerd, maar mislukte destijds.

De bonden werden vrijdag opnieuw uitgenodigd door minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Achter de schermen hebben voor deze uitnodiging al veel gesprekken plaatsgevonden. Het feit dat ze nu weer officieel om de tafel gaan zitten, geeft aan dat alle partijen goede hoop hebben er dit keer wel uit te komen.

Veel punten eens

Ze zijn het over veel punten ook al eens. Pensioenuitkeringen kunnen in de toekomst sneller gaan stijgen en in slechte tijden sneller worden gekort. De buffers van de pensioenfondsen gaan omlaag en jongeren gaan niet meer het pensioen voor ouderen betalen. Bij die laatste kwestie moet er nog wel overeenstemming komen over compensatie voor een groep oudere werknemers die hierdoor getroffen wordt.

Oplossing zware beroepen

Er lijkt ook een oplossing in zicht voor de zware beroepen. Koolmees denkt hierover tot een afspraak te kunnen komen, maar geeft nog geen details. Ingewijden verwachten dat de boete op vervroegd met pensioen gaan zou kunnen worden verlaagd.

Het meest heikele punt blijft de verdere ophoging van de pensioenleeftijd. De vakbonden zijn hier fel tegen. Het kabinet ziet mogelijkheden om de AOW-leeftijd minder stringent te koppelen aan de levensverwachting, aldus Koolmees. Dat betekent dus dat de pensioenleeftijd minder snel zou stijgen.

Afgelopen week waren er nog grote stakingen voor een beter pensioen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.