Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 jun 2019 / 17:20 uur

Nederlandse muziek mee naar Mars

Een lied uit Nederland gaat naar de planeet Mars. Het gaat om het nummer House on Mars, dat is gemaakt door componist Arjen Lucassen. Dat maakte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA donderdag bekend. Het lied is onderdeel van de Europees-Russische missie ExoMars, die volgend jaar gelanceerd wordt en in 2021 moet landen.

Star Trek

„Voor mij als ruimtefreak en wetenschapsliefhebber is dit super. Ik schrijf al twintig jaar rockopera’s over de ruimte. Om het dan zelf virtueel mee te maken, dat is fantastisch”, zegt componist Lucassen Hij raakte als kleine jongen gefascineerd door het kijken van Star Trek. „De oude serie met Kirk en Spock. Dat was een openbaring. We zitten op een kleine wereld, maar er is een enorm heelal. Waar komen we vandaan? Waar is het begin, waar is het eind? Wat is oneindigheid, wat is eeuwigheid? De grote vragen, die hebben me altijd gebiologeerd.”

Zelf naar Mars gaan, ziet Lucassen niet zitten. „Ik ben een vreselijke kluizenaar, ik ben altijd thuis. Ik ga niet naar concerten, ik ben al twintig jaar niet op vakantie geweest, dat is niets voor mij. Ik wil creatief bezig zijn. Bovendien ben ik meer dan twee meter lang, ik pas niet in ruimtepakken.”

Rijdend lab

ExoMars bestaat uit een Europees rijdend laboratorium en een Russische lander. Een van de instrumenten in die lander moet kijken of op Mars ook bliksem voorkomt, net als op aarde. Om het na aankomst te testen, wordt een geluidsfragment afgespeeld en terug naar de aarde uitgezonden.

Naast het lied van Lucassen zijn er nog tien andere kandidaten. Het zijn onder meer een zingende vogel uit Hongkong en een lachende baby uit Frankrijk. Het publiek kan daar de komende tijd op stemmen. Lucassen wil wel een campagne beginnen om reclame voor zichzelf te maken. „Ik vind het vreselijk, ik ben niet goed in zelfpromotie. Maar ik zet graag mijn bedenkingen opzij.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederlandse muziek mee naar Mars
Sluiten