In het nieuws

Live: Maarten van der Weijden op weg naar Bolsward

Maarten van der Weijden op weg naar Bolsward

Maarten loopt nu een uur voor op schema. /ANP

Foto van 'Metro'

22 JUN 2019

Maarten van der Weijden heeft het tempo er goed in. Hij heeft inmiddels ruim 90 kilometer op de teller en is hard op weg naar de Friese stad Bolsward. Hij loopt ruim een uur voor op het voorziene schema.

Van der Weijden wordt bijgestaan door tachtig zwemmers die in iedere stad twee kilometer met hem meezwemmen. Daarnaast werd hij vrijdagnacht aangemoedigd door boeren die met de lichten van hun trekkers in het water schenen terwijl hij langs zwom.

De Olympiër begon vrijdagavond half zes in Leeuwarden aan zijn tweede poging om de Elfstedenzwemtocht te zwemmen. Hij hoopt dan maandagavond na 196 kilometer in zijn armen, weer aan te komen in de Friese hoofdstad.

Live Elfstedenzwemtocht: onderweg naar Stavoren.

Route die Van der Weijden gaat afleggen. Foto: ANP.

21.15 uur: Ruim 90 kilometer afgelegd

Maarten heeft inmiddels 90,6 kilometer in de armen (en benen) zitten en zwemt nog steeds zo'n 3 kilometer per uur. De verwachting is dat hij nog ietsjes eerder in Bolsward zal aankomen: om 22.40 uur.

20.20 uur: Een uur voor op schema

Met dit tempo (3km/u) is Maarten van der Weijden al om 22:50 uur in Bolsward. Bijna twee uur eerder dan de oorspronkelijke planning (00.40 uur).

19.15 uur: Over de helft qua stempels

Maarten ligt een uur voor op schema en heeft zojuist in Workum zijn zesde stempel gekregen. Wat betreft stempels is hij over de helft, maar wat betreft kilometers niet. Er staat nu 85 kilometer op de teller, nog ongeveer 110 te gaan. Next up: Bolsward.

16.58 uur: Op naar Workum

Nu stempel vijf binnen is, gaat Van der Weijden op naar Workum. Dit is nog ongeveer zes kilometer, en hij zwemt een kleine vier kilometer per uur.

16.39 uur: Van der Weijden mag weer stempelen

Maarten van der Weijden kan zijn vijfde stempel laten bijzetten. De zwemmer kwam even na kwart over vier Hindeloopen binnen gezwommen in het bijzijn van de 80 meezwemmers. Daarmee loopt hij bijna anderhalf uur voor op schema.

16.28 uur: Bijna in Hindeloopen

Maarten van der Weijden heeft bijna stempel vijf te pakken. Aanvankelijk zou hij pas om 18.00 uur aankomen in het Friese stadje, maar hij heeft het tempo er goed in! Een uitpuilend stadje staat met smart te wachten.

14.56 uur: Verkeer Hindeloopen loopt vast

Het verkeer rond Hindeloopen loopt vast. Het advies is om niet meer met de auto te komen.

14.40 uur: Eten in Molkwerum

Op weg naar Hindeloopen eet Van der Weijden weer een maaltijd.

13.38 uur: Druk langs de route

De route tussen Stavoren en Hindeloopen is niet bereikbaar per auto. Toch kan Maarten rekenen op de nodige steun. Aan de hand van de colonne fietsen en wandelaars kun je zien waar Maarten zwemt.

Het publiek staat massaal langs de kant. Foto: Amarins de Boer.

13.00 uur: Stempel 4 is binnen

Van der Weijden heeft onder luid applaus zijn vierde stempel in ontvangst genomen in Stavoren!

Live Elfstedenzwemtocht: aangekomen in Stavoren.

Van der Weijden en de meezwemmers. Foto: Amarins de Boer.

12.31 uur: Files in Stavoren

In Stavoren staan supporters van Van der Weijden in de file. Iedereen wil een glimp van de olympiër, die zojuist is aangekomen in Stavoren, opvangen. Ook het parkeerweiland staat inmiddels stampvol.

Live Elfstedenzwemtocht: aangekomen in Stavoren.

De files in Stavoren. Foto: Amarins de Boer.

Live Elfstedenzwemtocht: aangekomen in Stavoren.

Het overvolle parkeerweiland in Stavoren. Foto: Amarins de Boer.

12.22 uur: Uitreiking cheque

Van der Weijden heeft zojuist een cheque van ruim 359 duizend euro uitgereikt gekregen. Dat is het bedrag dat door alle meezwemmers in Stavoren is opgehaald voor het goede doel van Van der Weijden.

Live Elfstedenzwemtocht: onderweg naar Stavoren.

De cheque die Van der Weijden overhandigd krijgt. Foto: Rixt Offinga.

Live Elfstedenzwemtocht: onderweg naar Stavoren.

De meezwemmers in Stavoren. Foto: Rixt Offinga.

12.10 uur: Gat in zijn pak

Van der Weijden heeft een gat in zijn pak dat inmiddels is afgeplakt met tape. Hij is nu vlakbij Stavoren waar hij zijn vierde stempel gaat krijgen.

11.28 uur: Registratie meezwemmers afgelast

Dat Van der Weijden hard kan zwemmen wisten we al, maar dat hij op dit moment zo hard zwemt dat er geen tijd is om de meezwemmers te registreren is wel heel grappig. Hij ligt zo ver voor op schema dat er niet genoeg tijd is om alle meezwemmers te registreren. Van der Weijden zwemt daarom nu expres langzamer en maakt een kleine omweg richting Warns, zodat de zorgvuldig geplande activiteiten langs de zwemroute niet in het geding komen.

10.38 uur: Galamadammen en meezwemevenement

Van der Weijden is inmiddels in Galamadammen, waar veel enthousiaste toeschouwers hem toejuichten, gepasseerd. Hij zwemt op dit moment De Morra over en zwemt straks door het dorp Warns. In Stavoren zal vanmiddag een groot meezwemevenement plaatsvinden. Dat betekent dat naast de 80 meezwemmers nog eens 400 mensen 500 meter of 2000 meter gaan zwemmen.

10.28 uur: Mogelijk eerder in Stavoren

Gezien de zwemsnelheid van Van der Weijden momenteel op 4 kilometer per uur ligt, verwacht men dat hij eerder in Stavoren zal zijn dan verwacht. Waar eerst nog uit werd gegaan van een aankomst tussen 13.00 uur en 14.00 uur denkt men nu dat hij rond 12.45 uur al in Stavoren zal zijn. Hij loopt zo'n 45 minuten voor op schema. Rond 11.50 uur zullen de meezwemmers weer in het water springen om 2 kilometer met Van der Weijden mee te zwemmen.

09.50 uur: Lasagne in Kolderwolde

Van der Weijden kwam zojuist door bij Kolderwolde daar heeft hij een bak lasagne gegeten. Hij is nu onderweg naar Galamadammen. Dat betekent dat hij zo het meer Oud-Karre op zwemt en dus slechter te volgen is voor het publiek. Na verwachting zullen er veel mensen in Galamadammen staan te wachten op de doorkomst van de zwemmer.

Live Elfstedenzwemtocht: onderweg naar Stavoren.

Van der Weijden eet wat bij zij doorkomst in Kolderwolde. Foto: Amarins de Boer.

Live Elfstedenzwemtocht: onderweg naar Stavoren.

Doorkomst in Kolderwolde. Foto: Amarins de Boer.

08.40 uur: Voor op schema

De olympiër ligt een half uur voor op schema. Op dit moment is Van der Weijden onderweg naar Stavoren en zwemt hij dus al een kilometer dichterbij dan gepland.

8.20 uur: Doorkomst Oudemirdum

Vanochtend rond 8.20 uur zwom Van der Weijden door Oudemirdum. Ook daar was elk bruggetje afgeladen. Iedereen wilde een glimp van de olympiër opvangen.

Live Elfstedenzwemtocht: onderweg naar Stavoren.

Doorkomst Oudemirdum. Foto: Amarins de Boer.

08.05 uur: 50 kilometer afgelegd

Van der Weijden die inmiddels door De Luts zwemt richting Stavoren, heeft zojuist zijn eerste mijlpaal behaald. Hij heeft namelijk al 50 kilometer van de in totaal 196 kilometer afgelegd.

07.00 uur: Onderweg naar Stavoren

Van der Weijden heeft sinds zijn vertrek in Leeuwarden vrijdagmiddag rond 17.30 uur onder meer de steden Sneek, IJlst en Sloten gepasseerd. Zaterdagochtend stak hij het Slotermeer over en inmiddels in hij onderweg naar Stavoren waar hij tussen 13.00 uur en 14.00 uur wordt verwacht.

Live Elfstedenzwemtocht: onderweg naar Stavoren.

Van der Weijden komt door in Sneek. Foto: ANP.

05.50 uur: Oversteek Slotermeer

Terwijl de zon langzaamaan opkomt begint de olympiër aan de oversteek van het Slotermeer.

Live Elfstedenzwemtocht: onderweg naar Stavoren.

Doorkomst in Sloten. Foto: Rixt Offinga.

05.35 uur: Derde stempel binnen

In de vroege ochtend haalde Van der Weijden zijn derde stempel in Sloten. Hij vervolgt zijn weg via het Slotergat naar Slotermeer.

00.01 uur:  Doorkomst IJlst

Even na middernacht kwam Van der Weijden door in IJlst. Waar hij rustig verder zwom, kreeg ook de aanwezige pers op de persboot een nat pak. De aanwezige blusboot richtte haar bluskanon namelijk per ongeluk vol op de persboot.

Vorig jaar deed Van der Weijden ook al een poging om de Elfstedenzwemtocht af te leggen. Deze poging strandde echter na 163 kilometer vlakbij Dokkum. Hij zwemt de tocht om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker, die ziekte waar hij in 2001 zelf van herstelde. Vorig jaar haalde hij met zijn zwemtocht maar liefst 5 miljoen euro op.


Advocaat Weinstein: Hij is schuldig aan overspel

Advocaat Weinstein: Hij is schuldig aan overspel

Harvey Weinstein / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

27 MIN

De advocaat van filmproducent Harvey Weinstein (67), Donna Rotunno, zegt op de Australische tv dat haar cliënt uitsluitend schuldig is aan overspel.

Alle beschuldigingen die tegen hem zijn gedaan door vrouwen die 'naar rechts swipen', en dus een bewuste keuze maken. Zij moeten volgens Rotunno precies hebben geweten waar ze mee instemden of waar ze aan begonnen.

Seks met instemming


De a van abraços, ayahuasca en andere avonturen in De Amazone

Sandra Korstjens in haar geliefde Amazone / Michiel Cotterink

Foto van 'Iris Hermans'

41 MIN

Latijns-Amerika correspondent Sandra Korstjens dook diep de jungle in voor nieuwe serie De Amazone. Metro dronk een suco met haar, diep in Amsterdam-West.

Het liefst geeft ze iedereen die ze ontmoet meteen een abraço. Een knuffel dus. „In Brazilië zijn de omgangsvormen veel vrijer, het voelde bijna gek om je net een hand te geven!” Sandra Korstjens (31) vertrekt dinsdag weer naar haar thuis in „monsterstad” Saõ Paulo. Een bliksembezoek was het niet en ze logeert al een maand bij familie en vrienden. „Ik moest alle afleveringen van De Amazone nog inspreken, en ben nu druk bezig met de promotie.” Is niet helemaal haar coisa, verklapt ze, maar het hoort erbij. Woensdagavond zat ze samen met haar man, eveneens correspondent, bij Op1, waar hij met een knipoog verklapte ‘stikjaloers’ te zijn op zijn eega, die het afgelopen jaar door de jungle trok voor documentaireserie De Amazone. „Maar ze zochten een vrouw en ik denk ook wel dat het z’n voordelen heeft gehad.” Mannen daar praten graag met vrouwen, zeker als ze blond zijn en het in vloeiend Portugees is, „en met de vrouwen voelde ik vaak al snel een connectie.”

Waorani vrouwendemonstratie in Ecuador / BNNVARA


Coronavirus ook in Chinese gevangenissen probleem

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro'

56 MIN

In China laait het nieuwe coronavirus nu ook op in gevangenissen. Er zijn daar meer dan vierhonderd besmettingen gemeld, aldus de Chinese autoriteiten vrijdag.

Met name een bajes in de Chinese provincie Shandong vormt een probleem. Daar zijn tweehonderd gevangenen ziek geworden, net als zeven bewaarders.

Besmettingen


Klokkenluider Assange hoopt op asiel in Frankrijk

Klokkenluider Assange hoopt op asiel in Frankrijk

Assange in 2010. | Getty Images / Mark Chew

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

WikiLeaks-oprichter Julian Assange hoopt asiel te krijgen in Frankrijk. Dat zei zijn advocaat Eric Dupond-Moretti vrijdag bij de Franse radiozender Europe 1.

Het juridische team van de omstreden klokkenluider zou contact hebben met de Franse president Emmanuel Macron. Assange zegt dat zijn jongste kind en de moeder van het kind Frans zijn.

Geen gewone eis


Zelfrijdende trein enthousiast ontvangen door reizigers

Zelfrijdende trein enthousiast ontvangen door reizigers

In Groningen werd de proef al eerder gedaan / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

We hebben het steeds over zelfrijdende auto's, maar ook andere vervoerdersmiddelen worden geïnnoveerd. Voor het eerst mochten reizigers met een automatisch bestuurde trein.

De reizigers die onlangs hebben meegedaan aan een proef met een automatisch bestuurde trein zijn daar enthousiast over. Dat meldt ProRail. Tussen 12 en 17 februari reden elke dag vijftig passagiers mee met zo'n trein, die reed op het traject Groningen-Buitenpost. Hoewel de trein automatisch reed, was er wel een machinist aan boord die de verantwoordelijkheid droeg.

Test goed verlopen


Gedenksteen voor model Lotte van der Zee in Oostenrijk

Gedenksteen voor model Lotte van der Zee in Oostenrijk

Lotte van der Zee / Instagram: Lotte_Zee

Foto van 'Metro'

3 UUR

Model Lotte van der Zee is donderdagavond in Oostenrijk herdacht. De twintigjarige overleed vorig jaar tijdens een wintersportvakantie in Westendorf aan de gevolgen van hartproblemen.

Familie en vrienden zijn een jaar later teruggegaan naar de plek waar ze Lotte hebben herdacht. Er werden ballonnen opgelaten en een gedenktsteen gelegd in een kapel dicht bij de plek waar de laatste foto van haar werd genomen.

Eenzelfde soort steen is op een berg gelegd in de plaats waar de familie jaarlijks op wintersportvakantie gaat, schrijft RTV Oost. Op de steen is de naam van Lotte en haar geboorte- en sterfdatum gezet.


Greta Thunberg krijgt eigen slakkensoort

Greta Thunberg krijgt eigen slakkensoort

Greta Thunberg in Davos / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:54

Een nieuwe soort slak, die onlangs werd ontdekt op het Aziatische eiland Borneo, is vernoemd naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Dat meldden verschillende media, die zich baseren op Biodiversity Data Journal.

De slak - officieel Craspedotropis gretathunberga - heet zo omdat het weekdiertje volgens onderzoekers net als Thunberg problemen moet oplossen die het niet zelf heeft veroorzaakt. De slak kan slecht tegen droogte, extreme temperaturen en de afname van bosgebieden.

Generatie erkennen


Dit zijn jullie meest én minst favoriete stations

Dit zijn jullie meest én minst favoriete stations

Het vernieuwde station van Delft is een stijger in de Stationsbelevingsmonitor / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:09

Reis je frequent met de trein? Dan spendeer je heel wat tijd op stations. Niet iedereen is even tevreden met zijn of haar station, blijkt uit onderzoek.

Het Brabantse Lage Zwaluwe heeft het minst populaire treinstation van Nederland en Klimmen-Ransdaal in Limburg is favoriet. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research waarbij 150.000 reizigers werd gevraagd wat ze van hun station vinden. Het nieuwe station van Delft is de grootste stijger in de zogenoemde Stationsbelevingsmonitor.

Verbetering in Delft


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Huiseigenaren hebben in 2020 hogere vaste lasten

Huiseigenaren hebben in 2020 hogere vaste lasten

Huiseigenaren hebben in 2020 hogere vaste lasten / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:44

Slecht nieuws voor huiseigenaren, die zijn dit jaar wat duurder uit. Gemiddeld zijn de gemeentelijke woonlasten zo'n 5,2 procent hoger dan in 2019.

De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar (3,4 procent) en is vier keer zo hoog als de verwachte inflatie van 1,3 procent, meldt Vereniging Eigen Huis (VEH).

Afvalstoffenheffing stijgt hardst


Nieuw record halve marathon door Ethiopische atlete

Nieuw record halve marathon door Ethiopische atlete

Ababel Yeshaneh in actie tijdens een eerdere renwedstrijd / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:19

Stond je ook nog verbaasd na te denken over hoé snel sommige atleten een halve marathon rennen? Het record is weer verbeterd. De Ethiopische atlete Ababel Yeshaneh heeft het nieuwe wereldrecord op haar naam staan.

De 28-jarige Yeshaneh snelde in Ras al-Khaimah, in de Verenigde Arabische Emiraten, naar een tijd van 1 uur, 4 minuten en 31 seconden. Daarmee was ze 20 seconden sneller dan Joyciline Jepkosgei, de Keniaanse die op 22 oktober 2017 in Valencia de mondiale toptijd op 1.04.51 had gezet.

Nek-aan-nek


Vliegtuig met 39 Nederlanders Westerdam geland

Vliegtuig met 39 Nederlanders Westerdam geland

Nederlandse passagiers arriveren op Schiphol / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:04

De vlucht met 39 Nederlandse passagiers van het cruiseschip de Westerdam is aangekomen op Schiphol. Dat bevestigt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Ze vertrokken donderdag uit Cambodja, waar het schip uiteindelijk mocht aanmeren na in verschillende Aziatische landen te zijn geweigerd uit angst voor verspreiding van het nieuwe coronavirus.

Het toestel moest een tussenstop maken in Karachi (Pakistan), nadat het door de Turkse luchtverkeersleiding was gevraagd om te keren. De terugvlucht was georganiseerd door de rederij, Holland-Amerika Lijn, in samenwerking met de Nederlandse overheid.


Ken je deze podcasts al? #15 Ouderschap

Ken je deze podcasts al? #15 Ouderschap

De meest interessante podcasts over ouderschap. /Gettyimages

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 07:29

Met duizenden verschillende podcasts, is het soms moeilijk kiezen. Ter inspiratie maakt Richard Otto van mediaplatform Spreekbuis.nl wekelijks een selectie met luistertips. Volgende week is de jaarlijkse Negenmaandenbeurs in de RAI in Amsterdam, daarom ditmaal een selectie van podcasts voor ouders.

1. Podnataal

Podnataal is een podcast gemaakt door radiomaakster Simone Wijnands. In deze podcastserie kun je Simone volgen tijdens haar eigen zwangerschap en de bevalling. Je krijgt een inkijkje in haar leven en experts komen aan het woord. In elke aflevering doet een vrouw haar bevallingsverhaal.


‘Vrijwilligerswerk maakt gelukkiger’

Vrijwilligerswerk maakt gelukkiger

Wie tijd besteedt aan vrijwilligerswerk, bij bijvoorbeeld een sportvereniging, verzorgingstehuis of kerk, is een gelukkiger mens.

Foto van 'Nina Juffermans'

VANDAAG, 06:30

Wie tijd besteedt aan vrijwilligerswerk, bij bijvoorbeeld een sportvereniging, verzorgingstehuis of kerk, is een gelukkiger mens. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het huis moet aan kant, de kinderen naar de toneelles en hockey, de hond moet uitgelaten en dan moet er ook nog een voedzame maaltijd op tafel worden gezet. Geen tijd voor vrijwilligerswerk? Overweeg het toch nog maar een keer, want vrijwilligerswerk maakt je een blijer mens. Naast dat je natuurlijk anderen helpt en wat bijdraagt aan de maatschappij, blijkt uit cijfers van het CBS dat vrijwilligerswerk doen ook daadwerkelijk gelukkiger maakt. Voor het onderzoek werden van 2013 tot en met 2018 gegevens verzameld van ruim 45.000 personen van 15 jaar en ouder. Bijna de helft van deze groep Nederlanders gaf aan zich minstens één keer per jaar als vrijwilliger in te zetten.

Van alle vrijwilligers zegt 91 procent gelukkig te zijn, terwijl dat aantal bij niet-vrijwilligers blijft steken om 85 procent. Sterker nog, onder de vrijwilligers beoordeelt 2,1 procent hun leven met een 5 of lager. Bij niet-vrijwilligers is dat het dubbele: 4,2 procent. Dus, concludeert het onderzoek, vrijwilligers zijn over het algemeen gelukkiger. „Ook zijn ze meer tevreden met hun eigen leven, sociale contacten en psychische gezondheid, en scoren ze hoger op de persoonlijke welzijnsindex dan degenen die geen vrijwilliger zijn”, aldus de onderzoekers van het CBS.


Trump: 'Roger Stone maakt goede kans op vrijspraak'

Trump: 'Roger Stone maakt goede kans op vrijspraak'

De president zei te geloven dat de jury ‘besmet’ is. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amerikaanse president Donald Trump denkt dat Roger Stone - een vriend, adviseur en ex-campagnemedewerker van hem – „een goede kans maakt” om alsnog vrijgesproken te worden.

Dat zei Trump in reactie op de veroordeling van Stone. Hij werd veroordeeld tot 3 jaar en 4 maanden gevangenisstraf vanwege belemmering van de rechtsgang en het ongepast beïnvloeden van getuigen.

'Besmet'


Vierdaagse wil einde aan 'vette hap'

Vierdaagse wil einde aan 'vette hap'

Als het aan de organisatoren ligt wordt het aanbod tijdens de Vierdaagse zelfs helemaal biologisch, vegetarisch en het liefst ook lokaal. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Geen vette hap meer tijdens De Vierdaagse. De organisatoren willen af van de ongezonde snacks en willen dat er tijdens de feestweek gezondere voeding wordt aangeboden.

Als het aan de organisatoren ligt wordt het aanbod tijdens de Vierdaagse zelfs helemaal biologisch, vegetarisch en het liefst ook lokaal.

Dit jaar al gezondere opties


Stikstofkwestie blokkeert duurzaam project van Tata Steel

Stikstofkwestie blokkeert duurzaam project van Tata Steel

Tata Steel heeft zijn deelname aan een restwarmteproject opgeschort in verband met de stikstofproblematiek. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tata Steel, het bedrijf achter de hoogovens in IJmuiden, heeft zijn deelname aan een restwarmteproject opgeschort in verband met de stikstofproblematiek.

Volgens het staalconcern maken de huidige regels het onmogelijk voor Tata Steel om aan het duurzame project mee te werken.

Regionaal warmtenet


‘Ban sigaret uit buurtsuper’
Likeability of5

Geen plek meer voor sigaret in supermarkt en tankstations

Voor winkeliers en ondernemers staan er al de nodige aanpassingen op de agenda. Vanaf 1 juli dit jaar mag in supermarkten tabak niet meer in het zicht van klanten staan. /ANP

Foto van 'Tosca de Jong'

GISTEREN

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil de verkoop van sigaretten in supermarkten en tankstations volledig verbannen. „Verkoop alleen nog in speciaalzaken.”

Tijdens het boodschappen doen ook nog even een pakje sigaretten halen bij de servicebalie. Dat is nu heel normaal. Partijen als het CDA en ChristenUnie vinden dit echter niet normaal (meer) en zien de pakjes sigaretten en tabak het liefst zo snel mogelijk verdwijnen bij supers en tankstations.

De Vereniging Nederlandse Sigaretten- en Kerftabakfabrikanten (VSK) vindt de plannen vanuit Den Haag een ‘ondoordacht plan’. „Mocht het straks inderdaad zo zijn dat je daar geen sigaretten meer kunt kopen, dan zullen klanten massaal naar de tabakswinkels gaan. De kans is aanwezig dat die speciaalzaken overspoeld zullen worden met veel mensen en dat niet aankunnen”, vertelt directeur Jan Hein Sträter.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Trump-vertrouweling Roger Stone krijgt ruim 3 jaar cel

Trump-vertrouweling Roger Stone krijgt ruim 3 jaar cel

Roger Stone (67), vriend, adviseur en ex-campagnemedewerker van president Trump, is veroordeeld tot 3 jaar en 4 maanden gevangenisstraf. /Gettyimages

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Roger Stone (67), vriend, adviseur en ex-campagnemedewerker van president Trump, is veroordeeld tot 3 jaar en 4 maanden gevangenisstraf.

Hij kreeg de straf voor het liegen tegen het Congres, belemmering van de rechtsgang en het ongepast beïnvloeden van getuigen.

Mueller-onderzoek