In het nieuws

Live: Maarten van der Weijden op weg naar Bolsward

Maarten van der Weijden op weg naar Bolsward

Maarten loopt nu een uur voor op schema. /ANP

Foto van 'Metro'

22 JUN 2019

Maarten van der Weijden heeft het tempo er goed in. Hij heeft inmiddels ruim 90 kilometer op de teller en is hard op weg naar de Friese stad Bolsward. Hij loopt ruim een uur voor op het voorziene schema.

Van der Weijden wordt bijgestaan door tachtig zwemmers die in iedere stad twee kilometer met hem meezwemmen. Daarnaast werd hij vrijdagnacht aangemoedigd door boeren die met de lichten van hun trekkers in het water schenen terwijl hij langs zwom.

De Olympiër begon vrijdagavond half zes in Leeuwarden aan zijn tweede poging om de Elfstedenzwemtocht te zwemmen. Hij hoopt dan maandagavond na 196 kilometer in zijn armen, weer aan te komen in de Friese hoofdstad.

Live Elfstedenzwemtocht: onderweg naar Stavoren.

Route die Van der Weijden gaat afleggen. Foto: ANP.

21.15 uur: Ruim 90 kilometer afgelegd

Maarten heeft inmiddels 90,6 kilometer in de armen (en benen) zitten en zwemt nog steeds zo'n 3 kilometer per uur. De verwachting is dat hij nog ietsjes eerder in Bolsward zal aankomen: om 22.40 uur.

20.20 uur: Een uur voor op schema

Met dit tempo (3km/u) is Maarten van der Weijden al om 22:50 uur in Bolsward. Bijna twee uur eerder dan de oorspronkelijke planning (00.40 uur).

19.15 uur: Over de helft qua stempels

Maarten ligt een uur voor op schema en heeft zojuist in Workum zijn zesde stempel gekregen. Wat betreft stempels is hij over de helft, maar wat betreft kilometers niet. Er staat nu 85 kilometer op de teller, nog ongeveer 110 te gaan. Next up: Bolsward.

16.58 uur: Op naar Workum

Nu stempel vijf binnen is, gaat Van der Weijden op naar Workum. Dit is nog ongeveer zes kilometer, en hij zwemt een kleine vier kilometer per uur.

16.39 uur: Van der Weijden mag weer stempelen

Maarten van der Weijden kan zijn vijfde stempel laten bijzetten. De zwemmer kwam even na kwart over vier Hindeloopen binnen gezwommen in het bijzijn van de 80 meezwemmers. Daarmee loopt hij bijna anderhalf uur voor op schema.

16.28 uur: Bijna in Hindeloopen

Maarten van der Weijden heeft bijna stempel vijf te pakken. Aanvankelijk zou hij pas om 18.00 uur aankomen in het Friese stadje, maar hij heeft het tempo er goed in! Een uitpuilend stadje staat met smart te wachten.

14.56 uur: Verkeer Hindeloopen loopt vast

Het verkeer rond Hindeloopen loopt vast. Het advies is om niet meer met de auto te komen.

14.40 uur: Eten in Molkwerum

Op weg naar Hindeloopen eet Van der Weijden weer een maaltijd.

13.38 uur: Druk langs de route

De route tussen Stavoren en Hindeloopen is niet bereikbaar per auto. Toch kan Maarten rekenen op de nodige steun. Aan de hand van de colonne fietsen en wandelaars kun je zien waar Maarten zwemt.

Het publiek staat massaal langs de kant. Foto: Amarins de Boer.

13.00 uur: Stempel 4 is binnen

Van der Weijden heeft onder luid applaus zijn vierde stempel in ontvangst genomen in Stavoren!

Live Elfstedenzwemtocht: aangekomen in Stavoren.

Van der Weijden en de meezwemmers. Foto: Amarins de Boer.

12.31 uur: Files in Stavoren

In Stavoren staan supporters van Van der Weijden in de file. Iedereen wil een glimp van de olympiër, die zojuist is aangekomen in Stavoren, opvangen. Ook het parkeerweiland staat inmiddels stampvol.

Live Elfstedenzwemtocht: aangekomen in Stavoren.

De files in Stavoren. Foto: Amarins de Boer.

Live Elfstedenzwemtocht: aangekomen in Stavoren.

Het overvolle parkeerweiland in Stavoren. Foto: Amarins de Boer.

12.22 uur: Uitreiking cheque

Van der Weijden heeft zojuist een cheque van ruim 359 duizend euro uitgereikt gekregen. Dat is het bedrag dat door alle meezwemmers in Stavoren is opgehaald voor het goede doel van Van der Weijden.

Live Elfstedenzwemtocht: onderweg naar Stavoren.

De cheque die Van der Weijden overhandigd krijgt. Foto: Rixt Offinga.

Live Elfstedenzwemtocht: onderweg naar Stavoren.

De meezwemmers in Stavoren. Foto: Rixt Offinga.

12.10 uur: Gat in zijn pak

Van der Weijden heeft een gat in zijn pak dat inmiddels is afgeplakt met tape. Hij is nu vlakbij Stavoren waar hij zijn vierde stempel gaat krijgen.

11.28 uur: Registratie meezwemmers afgelast

Dat Van der Weijden hard kan zwemmen wisten we al, maar dat hij op dit moment zo hard zwemt dat er geen tijd is om de meezwemmers te registreren is wel heel grappig. Hij ligt zo ver voor op schema dat er niet genoeg tijd is om alle meezwemmers te registreren. Van der Weijden zwemt daarom nu expres langzamer en maakt een kleine omweg richting Warns, zodat de zorgvuldig geplande activiteiten langs de zwemroute niet in het geding komen.

10.38 uur: Galamadammen en meezwemevenement

Van der Weijden is inmiddels in Galamadammen, waar veel enthousiaste toeschouwers hem toejuichten, gepasseerd. Hij zwemt op dit moment De Morra over en zwemt straks door het dorp Warns. In Stavoren zal vanmiddag een groot meezwemevenement plaatsvinden. Dat betekent dat naast de 80 meezwemmers nog eens 400 mensen 500 meter of 2000 meter gaan zwemmen.

10.28 uur: Mogelijk eerder in Stavoren

Gezien de zwemsnelheid van Van der Weijden momenteel op 4 kilometer per uur ligt, verwacht men dat hij eerder in Stavoren zal zijn dan verwacht. Waar eerst nog uit werd gegaan van een aankomst tussen 13.00 uur en 14.00 uur denkt men nu dat hij rond 12.45 uur al in Stavoren zal zijn. Hij loopt zo'n 45 minuten voor op schema. Rond 11.50 uur zullen de meezwemmers weer in het water springen om 2 kilometer met Van der Weijden mee te zwemmen.

09.50 uur: Lasagne in Kolderwolde

Van der Weijden kwam zojuist door bij Kolderwolde daar heeft hij een bak lasagne gegeten. Hij is nu onderweg naar Galamadammen. Dat betekent dat hij zo het meer Oud-Karre op zwemt en dus slechter te volgen is voor het publiek. Na verwachting zullen er veel mensen in Galamadammen staan te wachten op de doorkomst van de zwemmer.

Live Elfstedenzwemtocht: onderweg naar Stavoren.

Van der Weijden eet wat bij zij doorkomst in Kolderwolde. Foto: Amarins de Boer.

Live Elfstedenzwemtocht: onderweg naar Stavoren.

Doorkomst in Kolderwolde. Foto: Amarins de Boer.

08.40 uur: Voor op schema

De olympiër ligt een half uur voor op schema. Op dit moment is Van der Weijden onderweg naar Stavoren en zwemt hij dus al een kilometer dichterbij dan gepland.

8.20 uur: Doorkomst Oudemirdum

Vanochtend rond 8.20 uur zwom Van der Weijden door Oudemirdum. Ook daar was elk bruggetje afgeladen. Iedereen wilde een glimp van de olympiër opvangen.

Live Elfstedenzwemtocht: onderweg naar Stavoren.

Doorkomst Oudemirdum. Foto: Amarins de Boer.

08.05 uur: 50 kilometer afgelegd

Van der Weijden die inmiddels door De Luts zwemt richting Stavoren, heeft zojuist zijn eerste mijlpaal behaald. Hij heeft namelijk al 50 kilometer van de in totaal 196 kilometer afgelegd.

07.00 uur: Onderweg naar Stavoren

Van der Weijden heeft sinds zijn vertrek in Leeuwarden vrijdagmiddag rond 17.30 uur onder meer de steden Sneek, IJlst en Sloten gepasseerd. Zaterdagochtend stak hij het Slotermeer over en inmiddels in hij onderweg naar Stavoren waar hij tussen 13.00 uur en 14.00 uur wordt verwacht.

Live Elfstedenzwemtocht: onderweg naar Stavoren.

Van der Weijden komt door in Sneek. Foto: ANP.

05.50 uur: Oversteek Slotermeer

Terwijl de zon langzaamaan opkomt begint de olympiër aan de oversteek van het Slotermeer.

Live Elfstedenzwemtocht: onderweg naar Stavoren.

Doorkomst in Sloten. Foto: Rixt Offinga.

05.35 uur: Derde stempel binnen

In de vroege ochtend haalde Van der Weijden zijn derde stempel in Sloten. Hij vervolgt zijn weg via het Slotergat naar Slotermeer.

00.01 uur:  Doorkomst IJlst

Even na middernacht kwam Van der Weijden door in IJlst. Waar hij rustig verder zwom, kreeg ook de aanwezige pers op de persboot een nat pak. De aanwezige blusboot richtte haar bluskanon namelijk per ongeluk vol op de persboot.

Vorig jaar deed Van der Weijden ook al een poging om de Elfstedenzwemtocht af te leggen. Deze poging strandde echter na 163 kilometer vlakbij Dokkum. Hij zwemt de tocht om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker, die ziekte waar hij in 2001 zelf van herstelde. Vorig jaar haalde hij met zijn zwemtocht maar liefst 5 miljoen euro op.


Zo bereken je de kosten van een autoverzekering

Zo bereken je de kosten van een autoverzekering

Foto: Colourbox

Foto van ''

6 MIN

Een autoverzekering afsluiten is in Nederland verplicht als je de eigenaar bent van een auto. Hoe bereken je die en waar moet je op letten?

In ons land is het verplicht om minimaal een WA-verzekering te hebben, al is het aan te raden om een WA beperkt casco of een Allrisk-verzekering af te sluiten. Hiermee ben je namelijk niet alleen verzekerd voor de schade die je veroorzaakt aan anderen, wat wel het geval is bij de WA.

WA beperkt casco


'18.000 migranten staken grens met Europa over'

Migranten gooien stenen naar de Griekse politie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

51 MIN

In een dag tijd zijn zeker 18.000 migranten de grens tussen Turkije en Europa overgestoken. Dat maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zaterdag bekend.

Een dag eerder hadden Turkse functionarissen aangegeven vluchtelingen die naar Europa willen niet langer tegen te zullen houden. De president bevestigde de koerswijziging en zei dat hij de grenzen naar Europa openlaat.

Meer hulp vanuit EU


Veel buien en code geel door harde windstoten

De lente laat nog even op zich wachten. /ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Het is weekend en dat lijkt de laatste tijd het recept voor stormachtig weer met flinke plensbuien. Zaterdag is het raak en het KNMI verwacht veel buien met lokaal kans op een onweers- of hagelbui. 

In heel Nederland is in de middag code geel actief door harde windstoten. Het wordt maximaal 12 graden.

Groot buienfront


Coronapatiënt Amsterdam was nog luizenmoeder

Femke Halsema op de persconferentie. /ANP

Foto van 'Metro'

2 UUR

De Amsterdamse die het coronavirus blijkt te hebben, was afgelopen week luizenmoeder op de basisschool van een van haar kinderen. Ouders van de leerlingen van basisschool Laterna Magica in IJburg hebben een brief op de mat gekregen. 

Vrijdagavond werd tijdens een persconferentie op het Amsterdamse stadhuis bekendgemaakt dat de moeder woensdag kinderen controleerde op luizen, schrijft het AD. Ook bezocht de moeder een kinderdagverblijf in Amsterdam-Zuidoost, bleek al uit het contactonderzoek.

In de gaten houden


'Belastingdienst gebruikte geheime zwarte lijst'

Het hoofdkantoor van de Belastingdienst in Den Haag. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

De Belastingdienst heeft bijna 20 jaar lang een geheim registratiesysteem gebruikt, waarin burgers terechtkwamen bij wat de dienst noemt 'vermoedens' of 'signalen' van fraude.

Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws en Trouw. Mensen op deze zwarte lijst hoorden daar niets over en konden zich ook niet verweren. Experts noemen het 'een doodzonde'.

A- en B-burgers


Man moet op woedebeheersingscursus na lekprikken anti-Trump-ballon

Man moet op woedebeheersingscursus na lekprikken Trump-ballon

De ballon/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een Amerikaan moet naar een cursus om zijn woede te beheersen. Dit alles omdat hij een grote 'baby-trump-ballon' lekprikte.

De rechter heeft bepaald dat als hij de cursus succesvol tot een einde weet te brengen, hij geen verdere straf krijgt opgelegd. Dat staat los van de 3.500 dollar vergoeding die hij moet betalen aan de leverancier van de ballon.

Alabama


GGD adviseert evenementen Zuid-Limburg te schrappen

Amsterdamse kinderopvang zeker twee weken dicht om coronavirus

In Zuid-Limburg wordt aangeraden evenementen af te lasten / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De GGD Zuid Limburg heeft de gemeenten langs de Duitse grens gevraagd om alle publieksevenementen komend weekeinde af te gelasten.

Het gaat onder meer om uitgestelde carnavalsoptochten. Die waren eerder verschoven vanwege storm, met name afgelopen zondag.

Persconferentie Halsema


Brand in station Parijs na protesten Congolese demonstranten/ANP

Brand in station Parijs na protesten Congolese demonstranten

Volgens de politie staken Congolese demonstranten scooters en vuilnisbakken in brand/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een deel van het treinstation Gare de Lyon in Parijs is vrijdag ontruimd vanwege een grote brand. Dat heeft de Franse politie bekend gemaakt.

Volgens de politie staken Congolese demonstranten scooters en vuilnisbakken in brand. Zij zijn het niets eens met een optreden van de Congolese artiest Fally Ipupa. De zanger, die vrijdagavond een optreden geeft in Parijs, zou het regime in Congo steunen.

Beelden


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Brit zesde coronadode van cruiseschip Diamond Princess

Brit zesde coronadode van Japans cruiseschip, 21 doden in Italië

The Diamond Princess/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een Britse man die aan boord was van het cruiseschip Diamond Princess is overleden aan het coronavirus, meldde het Japanse persagentschap Kyodo vrijdag. Hij is de eerste Brit die is overleden aan het virus.

Het schip lag aangemeerd in Yokohama in Japan. Zo'n zevenhonderd opvarenden raakten besmet met corona. De Brit is de zesde dode onder de passagiers van het schip. Het schip had zo'n 3700 mensen aan boord, onder wie vijf Nederlanders. Die zijn inmiddels ook naar huis.

De Diamond Princess ligt sinds begin februari in een Japanse haven. De autoriteiten plaatsten het schip onder quarantaine vanwege de virusuitbraak. Passagiers die het virus niet hebben, mochten het schip na de quarantaineperiode verlaten.


Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

Verhoogde concentratie lood in water op 17 Amsterdamse scholen

Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het drinkwater in Nederland staat bekend als water met een van de beste kwaliteiten ter wereld. Toch blijken er nu problemen te zijn in Amsterdam, waar er lood in het water zit.

Bij zeventien Amsterdamse scholen en honderden woningen in de stad is een verhoogde concentratie lood in het water aangetroffen, schrijft wethouder Laurens Ivens (Wonen) aan de gemeenteraad. Concentraties van meer dan 5 microgram lood per liter water wijzen op de aanwezigheid van loden leidingen die vervangen moeten worden.

Een op de negen


Veenendaal gekroond tot de fietsstad van Nederland

Veenendaal gekroond tot de fietsstad van Nederland

„De fietspaden zijn breed, fietsers voelen zich veilig en parkeerplekken zijn goed geregeld."/ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Internationaal mag men dan denken dat Amsterdam fietshoofdstad van de wereld - en dus ook Nederland - is, maar de Fietsbond is een andere mening toegedaan. Veenendaal is gekozen tot Nederlands beste fietsstad van 2020.

In en rond de plaats bij de Utrechtse Heuvelrug en de Gelderse Vallei „is het lekker en ontspannen fietsen". „De fietspaden zijn breed, fietsers voelen zich veilig en parkeerplekken zijn goed geregeld", aldus directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond.

Snel, veilig, gezond en duurzaam


Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn
Likeability of3

Man krijgt taakstraf voor het in brand zetten van konijn

De opgelopen verwondingen die Anne had, bleken te zwaar om nog te herstellen en dus overleed ze als gevolg van de brand/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Een man die afgelopen jaar in de nacht van 18 op 19 augustus een konijn stal en in de fik stak is door de rechtbank veroordeeld tot een taakstraf. Daarnaast moet hij verplicht behandeld worden door reclassering.

De man heeft een taakstraf van tachtig uur opgelegd gekregen, daarvan zijn er dertig voorwaardelijk. Dit is minder dan er door de officier van justitie geëist werd. Die wilde de man voor dertig dagen (waarvan negentien voorwaardelijk) vastzetten.

Gestolen cadeau


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

Corona bezorgt beurzen slechtste week sinds financiële crisis

Er vallen negatieve records te noteren. Zo verloor de Amerikaanse Dow Jones nooit eerder zoveel punten op één dag als afgelopen donderdag/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het coronavirus heeft niet alleen op de gezondheid van velen mensen invloed, maar ook op de beurs. Als gevolg van het virus slaan de meters wereldwijd rood uit.

Volgens de BBC kregen de beurzen verspreid over heel de aardbol de afgelopen week hun slechtste sinds 2008 te verwerken. Destijds zat de economie middenin de financiële crisis met nog grotere verliezen.

Negatieve records


Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

Politie deelt beelden van man die geslachtsdeel toont in trein

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie in Amsterdam heeft beelden gedeeld van een jongen die een vrouw in de trein zijn geslachtsdeel heeft laten zien. 

Het voorval vond plaats op 8 december 2019. Zowel dader als slachtoffer stapte op station Amsterdam Zuid op de trein naar Utrecht.

De jongen zou in eerste instantie erg dichtbij de vrouw zijn gaan zitten, waardoor zij zich al gauw ongemakkelijk voelde. Ze probeerde hem te negeren, maar toen ze later toch zijn kant op keek, had hij zijn geslachtsdeel in zijn hand.


Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip
Likeability of3

Opa bekent schuld na val kleindochter op cruiseschip

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De man die zijn kleindochter per ongeluk van een cruiseschip liet vallen, heeft de schuld op zich genomen. Hij was in de veronderstelling dat er glas tussen zijn kleindochter en het water zat.

Het meisje van een jaar oud was met haar opa op de elfde verdieping van een cruiseschip toen hij haar in een raam neerzette. De man dacht dat er glas tussen zat, maar dat bleek niet het geval. Het meisje viel naar beneden, een val die haar fataal werd.

Schuld bekend


sad
user_f9f4c06216ea4b998552fadce06c9d81b4cf96ca_avatar

Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

Proces MH17 gaat door met meer hygiëne om corona

Het proces in de beveiligde rechtbank op Schiphol gaat door / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het strafproces over het neerhalen van vlucht MH17 in 2014 begint over een week volgens planning, ondanks de eerste besmettingen in Nederland met het coronavirus.

Er worden wel extra hygiënische maatregelen getroffen rond het monsterproces, waarvoor ruim vierhonderd journalisten uit meer dan twintig landen zich hebben aangemeld. Bij het proces worden ook 65 internationale waarnemers verwacht om de procesgang in de gaten te houden.

Ontsmettingsmiddel


Tweede persoon met coronavirus in Nederland

Vrouw met coronavirus werkt in Amsterdam UMC

In Tilburg en Diemen zijn mensen besmet met her coronavirus / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het tweede Nederlandse slachtoffer van het coronavirus, een vrouw uit Amsterdam, is werkzaam in Amsterdam UMC, locatie AMC. Dat blijkt uit een interne mail van het ziekenhuis.

De vrouw, die vorige week in de Italiaanse regio Lombardije was, had lichte verschijnselen. Ze werd in het AMC getest en bleek besmet met het coronavirus. Ze werkt in het ziekenhuis, maar niet met patiënten.

De vrouw zit in thuisisolatie in Diemen, maar dat is niet in haar eigen woning, heeft minister Bruins bekendgemaakt. De GGD in Amsterdam onderzoekt met wie de vrouw contact heeft gehad. Ze had geen contact met de man uit Loon op Zand die besmet is.


Om: Hou mogelijke bendeleden Taghi vast

OM: Houd mogelijke bendeleden Taghi vast

Zware bewaking tijdens het proces / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het Openbaar Ministerie heeft er vrijdag bij de rechtbank op aangedrongen alle verdachten in het proces Marengo, omtrent de vermeende liquidatiebende van Ridouan Taghi, in voorarrest te houden.

Het OM deed dat in reactie op verzoeken van advocaten van een aantal verdachten, die vinden dat hun cliënten hun proces in vrijheid moeten kunnen afwachten. Meerdere verdachten zitten al zo'n twee jaar vast.

Megaproces