Kasper Hermans
Kasper Hermans Nieuws 29 jun 2019 / 19:44 uur

Duitse minister hekelt Italië in Sea-Watch-soap

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft de Italiaanse autoriteiten bekritiseerd wegens hun optreden tegen de reddingsboot van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch. „Reddingen op zee mogen niet worden gecriminaliseerd", twitterde de SPD-politicus zaterdag. „Het redden van mensenlevens is een humanitaire plicht." Maas vindt dat de Italiaanse justitie deze zaak snel moet oplossen.

De Sea-Watch 3 meerde vrijdagnacht na meer dan twee weken op open zee zonder toestemming aan in de haven van het Italiaanse eiland Lampedusa. Kapitein Carola Rackete werd meteen gearresteerd en het schip, dat veertig migranten aan boord had, in beslag genomen. Waar de vluchtelingen naartoe gaan, wordt volgens het Duits ministerie van Binnenlandse Zaken momenteel op Europees niveau geregeld.

Maskers af

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zag in een conflict tussen de Sea-Watch 3 en een vaartuig van de Italiaanse politie het bewijs dat de reddingswerkers op de Middellandse Zee criminelen zijn.  „Ze hebben hun masker afgezet: Het zijn misdadigers", aldus de leider van rechts-populistische partij Lega.

De Luxemburgse buitenlandminister Jean Asselborn, de dienstoudste in de EU, vroeg zijn Italiaanse collega Enzo Moavero Milanesi zich sterk te maken voor de vrijlating van Rackete. In een open brief stelde hij dat de Sea-Watchkapitein slechts haar plicht heeft gedaan. Hij viel Maas bij met de opmerking dat het redden van mensenlevens nooit een delict of misdrijf kan zijn. "Iemand niet redden, is een misdaad". Asselborn zei ook dat Luxemburg solidair blijft met Italië inzake het opnemen van migranten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Duitse minister hekelt Italië in Sea-Watch-soap
Sluiten